IGPR: 25 de persoane audiate după percheziţiile la magazine de etnobotanice din Bucureşti şi Prahova

Un număr de 25 de persoane sunt cercetate pentru trafic şi deţinere de droguri de risc, fiind duse la audieri la sediul DIICOT Ploieşti în urma a 11 percheziţii care au avut loc, miercuri, la magazine de etnobotanice şi la locuinţele patronilor acestor localuri.

Urmărește
30 afișări

Poliţiştii de la combaterea crimei organizată, sprijiniţi de jandarmii ploieşteni, au ridicat diverse cantităţi de canabis şi sume de bani provenite din vânzarea drogurilor în urma celor 11 percheziţii, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Poliţiei Române.

Astfel, 25 de persoane sunt cercetate pentru trafic şi deţinere în vederea consumului propriu de droguri de risc şi vor fi audiate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti. Acestea riscă pedepse între trei şi 15 ani de închisoare dacă vor fi găsite vinovate.

Poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploieşti şi procurorii DIICOT au făcut, miercuri dimineaţă, 11 percheziţii în magazine de etnobotanice şi la locuinţe din Bucureşti şi Ploieşti ale patronilor acestor localuri.

Potrivit şefului DIICOT Ploieşti, procurorul Ionuţ Botnaru, şapte dintre cele 11 percheziţii au avut loc în Bucureşti, alte două în oraşul prahovean Slănic şi câte una în Ploieşti şi în comuna Valea Călugărească din judeţul Prahova.

Opt dintre descinderi s-au făcut la domiciliile suspecţilor din acest caz, alte trei percheziţii având loc la magazine de etnobotanice, dintre care două din Bucureşti şi unul din Ploieşti, a precizat şeful DIICOT Ploieşti.

Procurorul Ionuţ Botnaru a declarat corespondentului MEDIAFAX că această acţiune a vizat destructurarea unei grupări care vindea produse etnobotanice ce conţin o substanţă interzisă de lege întrucât este considerată drog de risc.

Gruparea infracţională este condusă de Silviu Judeţ, din Bucureşti şi Marian Alexandru Anghel, din Slănic, patronii celor trei magazine. Anchetatorii au stabilit că cei doi luau produsele etnobotanice din Bucureşti şi îi aprovizionau şi pe alţii cu astfel de substanţe.

Procurorul Ionuţ Botnaru a precizat printre cei care vor fi audiaţi sunt cei doi patroni de magazine, vânzători care lucrau în cele trei localuri, dar şi consumatori.

Poliţiştii au ridicat, printre altele, câteva sute de grame de canabis, pliculeţe cu substanţe psihotrope, aproximativ 20.000 de lei şi 7.000 de euro.

În 14 aprilie, procurorii DIICOT Ploieşti au făcut şase percheziţii în Bucureşti şi Ploieşti, la magazine care comercializează produse etnobotanice şi la locuinţele patronilor acestor localuri.

În acest caz sunt cercetaţi Alexandru Popescu (28 de ani) şi Aurelian Sorin Neculache (22 de ani), din Bucureşti. Procurorii au stabilit că magazinele pe care cei doi le deţin în Bucureşti şi Ploieşti au vândut produse etnobotanice după ce activitatea în astfel de localuri a fost suspendată de către Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi Garda Financiară.

Şeful DIICOT Ploieşti declara atunci că cei doi au realizat, zilnic, din vânzarea de etnobotanice un profit cuprins între 1.500 şi 4.000 de lei.

Cei doi ar fi cumpărat magazinele de la George Bogdan Boşcodeală, unul dintre cei mai importanţi traficanţi de etnobotanice din România, care în vara anului trecut a fost arestat de DIICOT Ploieşti şi trimis în judecată pentru trafic de droguri, dosarul în care Boşcodeală este judecat aflându-se pe rolul Tribunalului Galaţi.

În urmă cu o săptămână, cei mai importanţi traficanţi de substanţe etnobotanice din Capitală au fost eliberaţi din arest. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au apreciat că aceştia nu prezintă pericol social şi că pot fi cercetaţi de DIICOT în stare de libertate, astfel că au fost eliberaţi după o săptămână de arest.

Membrii grupării de traficanţi aduceau drogurile din China, Spania şi Franţa. În urma percheziţiilor poliţiştilor Brigăzii Antidrog şi a procurorilor DIICOT, care au avut loc în 11 aprilie, în Bucureşti şi Galaţi, au fost ridicate mai multe kilograme de substanţe de tip "etnobotanic" şi bunuri folosite la porţionarea şi ambalarea stupefiantelor. De asemenea, anchetatorii au sigilat atunci mai multe societăţi comerciale.

Potrivit DIICOT, în perioada iulie 2010-martie 2011, membrii grupării infracţionale au introdus pe teritoriul României şi au vândut droguri de risc şi de mare risc prin intermediul unor societăţi de comercializare a produselor etnobotanice. Deşi societăţile respective au fost sancţionate în repetate rânduri şi în urma controalelor succesive reprezentanţilor acestor societăţi li s-a adus la cunoştinţă că produsele comercializate au conţinut psihotrop, activitatea infracţională a continuat.

Procurorii DIICOT au dispus în acest caz începerea urmăririi penale faţă de 20 de persoane şi 13 societăţi comerciale prin intermediul cărora au fost comercializate substanţele stupefiante şi psihotrope, fiind acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic ilicit internaţional de droguri de risc şi de mare risc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici