IGPR: Douăzeci de dosare penale pentru vânzare şi deţinere de produse etnobotanice

Poliţiştii au controlat, în acest an, 121 de magazine în care erau vândute produse etnobotanice şi au întocmit 20 de dosare penale pentru trafic şi deţinere de droguri de risc, fiind cercetate 27 de persoane, potrivit Poliţiei Române.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului IGPR: Douăzeci de dosare penale pentru vânzare şi deţinere de produse etnobotanice

IGPR: Douăzeci de dosare penale pentru vânzare şi deţinere de produse etnobotanice

Poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, alături de comisari ai Gărzii Financiare, inspectori de la Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică şi Oficiile Judeţene pentru Protecţia Consumatorului, au controlat 121 de magazine de tip "etnobotanic" din Bucureşti şi judeţele Constanţa, Galaţi, Brăila, Tulcea, Bacău, Neamţ, Cluj, Dolj, Bihor, Argeş, Prahova, Buzău şi Mureş, de unde au ridicat 677 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise pentru expertizare laboratoarelor de analiză şi profil al drogurilor.

"În urma analizelor de laborator, la unele produse comercializate a fost evidenţiată substanţa THC (Tetrahidrocannabinol), care este un drog de risc. În consecinţă, au fost întocmite 20 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, deţinerea de droguri de risc în vederea consumului şi punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit, fapte prevăzute şi predepsite de art. 2 alin. 1, art. 4 şi art. 5 din Legea nr. 143/2000 şi au fost cercetate 27 de persoane", se arată într-un comunicat de duminică al Poliţiei Române.

După expertizarea probelor la Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor s-a constatat că acestea conţineau substanţe psihoactive denumite convenţional "canabinoizi sintetici", ale căror efecte sunt mult mai puternice decât cele ale canabisului. Aceşti "canabinoizi sintetici" sunt puşi sub control în majoritatea ţărilor europene, între care Franţa, Germania, Austria, Polonia şi Olanda.

Poliţia Română menţionează că din luna septembrie şi până în prezent au fost ridicate spre expertizare 89 de probe din produsele etnobotanice comercializate în magazinele de profil, dintre care doar una a conţinut Tetrahidrocannabinol (THC).

"S-a constatat, aşadar, că magazinele etnobotanice au retras de pe piaţă produsele care conţin substanţe dintre cele menţionate în tabelele-anexă ale Legii nr. 143/2000 şi comercializează produse cu conţinut de substanţe care nu sunt aflate sub control. Drept urmare, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, a întreprins demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii, în vederea includerii sub incidenţa legii şi a substanţelor psihoactive conţinute de produsele comercializate în aceste magazine", se mai arată în comunicatul citat.

De la începutul anului, mai multe persoane, în majoritate tineri, au ajuns la spitale după ce au consumat produse etnobotanice. Medicii susţin că aceste produse pot provoca probleme cardiace şi stări de halucinaţie, punând în pericol viaţa consumatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici