IGSU a avut în 2010 peste 500 de intervenţii pe zi, cu 26 la sută mai multe decât în anul precedent

Serviciile pentru situaţii de urgenţă au gestionat, în 2010, peste 500 de intervenţii pe zi, cu 26 la sută mai multe decât în anul precedent, pe primul loc aflându-se solicitările de asistenţă medicală şi descarcerare, urmate de incendii şi arderi necontrolate, potrivit bilanţului IGSU.

Urmărește
7 afișări

Incendiile au fost, în 2010, cele mai frecvente situaţii de urgenţă, cu o medie naţională de 36 pe zi. Cele mai multe incendii s-au produs la locuinţe (43 la sută) sau la anexele acestora (24 la sută), urmate de incendii la mijloace de transport, în industrie, servicii colective, sociale şi personale sau comerţ şi alimentaţie publică, a declarat, marţi, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Marcel Lucaciu.

Cele mai multe incendii s-au produs din cauza folosirii unor instalaţii sau echipamente electrice defecte sau improvizate, a fumatului, a coşurilor de fum defecte sau necurăţate.

În 2010, aproape 250 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor (cu şase la sută mai multe decât în 2009), iar peste 440 au suferit diverse traume (cu 21 la sută mai puţine decât în anul precedent). Peste 80 la sută din totalul deceselor s-au înregistrat la incendiile produse în locuinţe.

Pe timpul celor peste 185.000 de acţiuni de intervenţie au fost salvate 5.076 persoane (3.881 de adulţi şi 1.195 de copii) şi protejate bunuri în valoare de peste două miliarde de lei. De asemenea, au fost salvate 12.245 de animale şi 43.416 de păsări.

Cu toate că gradul de asigurare pentru autospecialele de intervenţie este de 73 la sută, iar 87 la sută din existentul de autospeciale pentru stingerea incendiilor are durata de utilizare depăşită de cel puţin două ori, în 2010 s-a reuşit reducerea timpului de răspuns de la 15 la 14 minute, a precizat Lucaciu.

Un alt punct important al bilanţului activităţii IGSU pe 2010 îl reprezintă inundaţiile din lunile iunie şi iulie, care au afectat 481 de localităţi din 37 de judeţe, la care se adaugă 92 de localităţi în care au fost afectate doar terenurile agricole extravilane, aparţinând autorităţilor locale.

Totodată, au fost evacuate din locuinţe aproape 20.000 de persoane în localităţi din 20 de judeţe, iar în 37 de oraşe s-a declarat starea de alertă, respectiv în judeţele Iaşi, Ialomiţa, Neamţ, Suceava şi Tulcea.

La acţiunile din timpul inundaţiilor au acţionat zilnic, în medie, aproape 2.000 de militari, cu peste 600 de mijloace tehnice diferite (autospeciale, utilaje grele, motopompe, bărci cu motor, camioane). Misiunile pompierilor au inclus salvări de persoane, animale şi bunuri materiale, evacuarea apei din locuinţe şi anexe, monitorizarea situaţiei, asistenţă tehnică şi evaluarea pagubelor, decolmatarea fântânilor şi a canalizărilor, precum şi consolidarea şi supraînălţarea digurilor.

Şeful IGSU a mai amintit şi de incendiul de la complexul comercial Dragonul Roşu din Capitală, din 26 iunie 2010, când mai mulţi pompieri au fost răniţi, iar sublocotenentul Ionuţ Cristian Ungureanu a murit, precum şi de incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din 16 august, când a fost necesară mobilizarea tuturor echipajelor ISU Bucureşti.

La bilanţul activităţii IGSU pe anul 2010 prezentat marţi au participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely şi secretarul de stat din Ministerul Adminstraţiei şi Internelor Mihai Capră, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Prefecţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici