IGSU: Intervenţiile la incendiile din Bucegi şi Făgăraş, îngreunate din cauza condiţiilor meteo

Echipele de intervenţie continuă acţiunile pentru stingerea incendiilor din judeţele Prahova, Braşov, Harghita şi Argeş, care, în munţii Bucegi şi Făgăraş, sunt îngreunate de faptul că, din cauza condiţiilor meteo, nu pot fi folosite elicopterele, potrivit IGSU.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului IGSU: Intervenţiile la incendiile din Bucegi şi Făgăraş, îngreunate din cauza condiţiilor meteo

IGSU: Intervenţiile la incendiile din Bucegi şi Făgăraş, îngreunate din cauza condiţiilor meteo (Imagine: Bogdan Dinoiu/Mediafax Foto)

La incendiul din Masivul Bucegi, judeţul Prahova, între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni – Babele, au intervenit, luni şi marţi dimineaţă, alături de celelalte forţe implicate, două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), unul pentru survolarea zonei afectate, iar celălalt, pentru stingere. Din cauza condiţiilor meteorologice, aparatul de zbor ce transportă sacii umpluţi cu apă nu mai poate acţiona în acest moment şi se încearcă să se intervină terestru, pentru crearea unei fâşii de protecţie şi izolarea zonei incendiate, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

În judeţul Braşov, un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie a survolat zona afectată de incendiul izbucnit în golul alpin situat între Vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, în vederea monitorizării evoluţiei incendiului şi a identificării soluţiilor optime de intervenţie. Focul a distrus 10 hectare vegetaţie uscată şi litieră de conifere, existând pericolul extinderii la coronamentul pădurii, din cauza curenţilor de aer foarte puternici. Şi aici, este pregătit elicopterul care transportă sacii umpluţi cu apă, dar acesta nu poate interveni deocamdată, tot din cauza condiţiilor meteo, potrivit IGSU.

În judeţul Harghita, se manifestă trei incendii, pe raza localităţilor Sânsimion, Lacul Roşu şi Subcetate. La cel din Sânsimion, arde litiera pădurii, cu pericol de extindere la coronament, zona fiind greu accesibilă şi se încearcă realizarea unui releu format din motopompe şi rezervoare de apă. La Lacul Roşu, în zona Ghilcoş, continuă să fumege cioatele, intervenţia fiind dificilă din cauza terenului accidentat, vântului puternic, fumului dens şi a distanţei mari faţă de sursele de apă. La Subcetate se asigură supravegherea pentru a se preveni reaprinderea suprafeţelor afectate, se mai precizează în comunicat.

În Masivul Făgăraş, judeţul Argeş, incendiul de vegetaţie uscată în zona golului alpin dintre Vârful Scara şi Vârful Boia este supravegheat în continuare de forţele de intervenţie, iar în zona Nucşoara, pe Valea Brătilă, ard aproximativ trei hectare de vegetaţie uscată şi jnepeni în gol alpin, în apropierea unei păduri de brad şi molid.

În judeţul Alba, ultimele focare ale incendiului de pe raza comunei Şugag, în zonele Smida Mică şi Dobra din Munţii Şureanu, au fost stinse. Flăcările au afectat circa 25 hectare litieră pădure conifere şi păşune alpină. Tot în judeţul Alba, s-a produs un incendiu în comuna Vidra, care a distrus două hectare litieră molid, în prezent fiind lichidat, potrivit IGSU.

În Sibiu, la incendiul din zona Şanta - staţiunea Păltiniş, care s-a manifestat pe o suprafaţă de aproximativ 12 -15 hectare de subarboret cu extindere la coronament (pădure amestec fag şi molid), focarele reaprinse în cursul zilei de luni au fost stinse, fiind reluată supravegherea zonei în scopul prevenirii reaprinderii suprafeţelor afectate. Incendiul din zona Vârfului Muma a fost lichidat, afectând şapte hectare vegetaţie uscată şi arboret.

În judeţul Hunedoara, au fost lichidate ultimele focare de incendiu de vegetaţie uscată şi doborâturi din Munţii Şureanu, de pe raza comuna Baru.

Incendiul produs la vegetaţia uscată de pe un perete stâncos din zona Stănile a Parcului Naţional Ceahlău, judeţul Neamţ, a fost, de asemenea, stins.

În comuna Ibrimezu Mic, judeţul Constanţa, a avut loc, în cursul zilei de luni, un incendiu care a cuprins 14 hectare de vegetaţie uscată şi mirişte, acesta fiind stins de forţele de intervenţie.

Şi în judeţul Mureş, pe raza comunei Lunca Bradului, s-a declanşat un incendiu ce a cuprins 0,5 hectare litieră pădure şi doborâturi, acesta fiind lichidat tot ieri, mai spun cei de la IGSU.

În cursul zilei de luni şi a nopţii de luni spre marţi, 230 de pompieri militari, alături de pompieri civili, jandarmi montani şi angajaţi ai ocoalelor silvice, Gărzii de Mediu şi Salvamont au intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată şi fond forestier şi pentru supravegherea zonelor afectate din 10 judeţe.

Până în prezent, incendiile au cuprins peste 170 de hectare de vegetaţie uscată şi fond forestier, potrivit IGSU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici