IICCMER: Acuzarea lui Vişinescu, moment de cotitură în sancţionarea crimelor comunismului

Acuzarea fostului comandant de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru genocid este o decizie istorică şi un moment de cotitură în investigarea şi sancţionarea crimelor comunismului, a declarat marţi preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului IICCMER: Acuzarea lui Vişinescu, moment de cotitură în sancţionarea crimelor comunismului

IICCMER: Acuzarea lui Vişinescu, moment de cotitură în sancţionarea crimelor comunismului (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Este o decizie istorică pentru IICCMER, dar mai ales pentru societatea românească. Este pentru prima dată când un fost lucrător al sistemului carceral comunist este pus sub acuzare pentru infracţiunea de genocid pentru crimele şi abuzurile politice comise în timpul regimului comunist. Punerea sub acuzare a fostului comandant de la Penitenciarul Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, reprezintă un moment de cotitură în investigarea şi sancţionarea crimelor comunismului", a spus preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru, citat într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că IICCMER va continua să se concentreze pe identificarea responsabililor pentru crime şi abuzuri politice din perioada comunistă.

Preşedintele executiv al IICCMER a mai spus că speră ca Ministerul Justiţiei să finalizeze în curând proiectul de lege privind suspendarea pensiilor ce revin foştilor angajaţi ai aparatului represiv comunist, dacă aceştia au fost învinuiţi pentru crime şi abuzuri politice.

"Din acest moment, odată cu declanşarea urmăririi penale, Alexandru Vişinescu poate fi primul responsabil din sistemul represiv comunist căruia i se va suspenda pensia specială", a mai spus Muraru.

În aprilie, IICCMER a anunţat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor, în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale acestor persoane.

În 30 iulie, IICCMER a sesizat Parchetul privind activitatea locotenentului colonel (r.) Alexandru Vişinescu din perioada în care a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv din 1956 până în 1963. La denunţul penal, Institutul a ataşat câteva sute de documente de arhivă şi mărturii.

Din probele administrate de IICCMER a reieşit că deţinuţii politici închişi la Penitenciarul Râmnicu Sărat au fost supuşi unui regim de exterminare, care a condus la decesul unora dintre aceştia. Potrivit datelor obţinute de IICMER, regimul impus la Penitenciarul Râmnicu Sărat nu oferea condiţiile minime de supravieţuire pe termen lung, aducând astfel gravă atingere dreptului la viaţă.

Potrivit IICCMER, Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate. Astfel, în calitate de comandant de penitenciar, el era direct responsabil de "viaţa deţinuţilor", aşa cum arată Regulamentul de funcţionare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor, ceea ce înseamnă că ansamblul condiţiilor de detenţie era organizat sau cel puţin tolerat de către acesta.

Alexandru Vişinescu este urmărit penal pentru genocid, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală, a anunţat, marţi, Parchetul ICCJ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici