- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.11.2013, 14:03)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IICCMER: Numărul deţinuţilor politici decedaţi în mandatul lui Vişinescu a ajuns la 12
Numărul deţinuţilor politici care au murit la închisoarea Râmnicu Sărat în mandatul lui Alexandru Vişinescu a ajuns la 12, după ce IICCMER a identificat, în baza unor informaţii furnizate de CNSAS, noi documente, ce atestă alte şapte decese.
Urmărește
228 afișări
Alexandru Vişinescu (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au fost identificate, prin intermediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), documente care probează că deţinuţii politici Ion Lugoşianu, Theodor Roxin, Ion Gigurtu, Sándor Imre, Constantin Hagea, Gheorghe Leon, Mircea Cancicov şi-au pierdut viaţa în perioada în care Vişinescu a condus închisoarea de la Râmnicu Sărat.
"Pe baza noilor informaţii, numărul deceselor de la Râmnicu Sărat a ajuns astfel la 12. Din punctul nostru de vedere, numărul deceselor înregistrate probează brutalitatea regimului de detenţie de aici. Reafirmăm că răspunzător din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat este comandantul Alexandru Vişinescu, pentru care s-a început deja urmăriea penală", spune preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Muraru a adăugat că documentele identificate în arhive vor fi înaintate procurorilor Parchetului general care instrumentează dosarul Vişinescu.
Astfel, celor cinci cazuri documentate anterior de IICCMER în denunţul formulat împotriva lui Alexandru Vişinescu la sfârşitul lunii iulie li se adaugă şi Ion Lugoşianu, jurist şi absolvent de ştiinţe politice cu studii în Franţa, Theodor Roxin, avocat şi om politic PNŢ, Ion Gigurtu, inginer care a urmat studii la Freiburg şi Berlin, Sándor Imre, canonic romano-catolic, precum şi Constantin Hagea, ziarist şi om politic al PNŢ. De asemenea, din această categorie mai face parte şi Gheorghe Leon, economist, avocat, om politic PNL, fost ministru de Finanţe şi al Economiei Naţionale, şi Mircea Cancicov, avocat, finanţist şi om politic al PNL.
Procurorii de pe lângă instanţa supremă au început urmărirea penală pe numele lui Alexandru Vişinescu, întrucât în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe, i-a lipsit de hrană, medicamente şi asistenţă medicală.
Citeşte şi:
Alexandru Vişinescu, urmărit penal pentru GENOCID. Torţionarul este acuzat că i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe
Torţionarul Ion Ficior este cel de-al doilea torţionar acuzat de genocid, în dosarul privind moartea unor deţinuţi la Colonia de muncă Periprava, unitate pe care a condus-o în perioada 1958-1963.
Citeşte şi:
Torţionarul Ion Ficior, pus sub acuzare pentru GENOCID. Avocat: Fapta este gravă, dar în realitate lucrurile nu stau aşa
Potrivit IICCMER, există o listă cu 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat funcţii în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste între 81 şi 99 de ani şi locuiesc în România.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe