- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.02.2015, 16:18)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IICCMER suspendă investigaţia pentru 12 dintre cele 35 de persoane investigate, din lipsă de probe
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc suspendă cercetarea pentru 12 dintre cele 35 de persoane aflate în verificări, întrucât nu a existat o cercetare prealabilă serioasă, iar unele sunt decedate, a anunţat, miercuri, preşedintele IICCMER, Radu Preda.
Urmărește
225 afișări
IICCMER suspendă investigaţia pentru 12 dintre cele 35 de persoane investigate, din lipsă de probe (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Preşedintele IICCMER a spus că investigaţiile continuă pentru 13 torţionari, în 12 cazuri investigaţiile au fost suspendate din lipsă de probe, în şase cazuri s-au făcut deja sesizări penale, iar alţi patru torţionari au decedat în cursul investigaţiilor sau anterior declanşării lor.
Radu Preda a precizat că cele 12 cazuri nu se închid, ci se suspendă din cauză că nu sunt probe şi, în opinia sa, lista celor 35 anunţată iniţial de IICCMER trebuia să fie construită mai riguros.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Directorul IICCMER, Cosmin Budeancă, a precizat că cele 35 de persoane incluse iniţial în lista torţionarilor au avut funcţii de conducere în sistemul penitenciar şi, potrivit datelor transmise de la serviciile de evidenţa populaţiei, apăreau ca fiind în viaţă.
"Singurul criteriu care a stat la baza întocmirii listei a fost funcţia de conducere. (...) Din cauza faptului că nu a existat o cercetare prealabilă serioasă, lista a ajuns la 35 de nume", a spus Budeancă.
El l-a dat ca exemplu pe Mihai Dragomir, fost comandant la Penitenciarul din Târgu Jiu, care a murit din 1978, dar figurează pe lista celor 35 de torţionari. Un alt exemplu, Pavel Dumitru, născut în 1951, apare menţionat ca fiind comandant de penitenciar în perioada 1956 - 1959, ceea ce ar însemna că avea o funcţie de conducere de la vârsta de cinci ani.
Directorul IICCMER a mai spus că sunt şi cazuri în care persoanele menţionate nu au avut, în fapt, funcţii de conducere, în această situaţie fiind Mihai Neamţu, de la Penitenciarul Botoşani.
Întrebat cine se face vinovat de aceste scăpări, Cosmin Budeancă a amintit că, în perioada 2012-2014, la conducerea IICCMER a fost Andrei Muraru, el fiind şi cel care a făcut lista publică.
Mai mult, Budeancă susţine că fostului preşedinte i s-a atras atenţia asupra faptului că unele persoane nu ar trebui acuzate, însă Muraru nu ar fi ţinut cont.
Până acum, IICCMER a depus sesizări penale pentru Alexandru Vişinescu, Ioan Ficior, Florian Cormoş, Constantin Istrate, Refic Fizula şi Neculai Tilici, toţi fiind în lista celor 35 de torţionari. De asemnea, a fost sesizat Parchetul şi în cazul lui Teodor Sârbu, dar acesta nu a fost pe listă.
Investigaţia a fost suspendată, din lipsă de probe, pentru Alexandru Braz, Marin Buduru, Alexandru Cărămidaru, Constantin Cărăvan, Pavel Dumitru, Ion Gafiuc, Nicolae Manole, Vasile Mărgărit, Anton Mehedinţu, Mihai Neamţu, Gheorghe Paraschiv şi Aurel Screnciu.
În cursul investigaţiilor sau anterior declanşării lor au decedat Haralambie Curea, Mihai Dragomir, Iuliu Sebestyen şi Mihai Imbrea.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe