IICCMER suspendă investigaţia pentru 12 dintre cele 35 de persoane investigate, din lipsă de probe

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc suspendă cercetarea pentru 12 dintre cele 35 de persoane aflate în verificări, întrucât nu a existat o cercetare prealabilă serioasă, iar unele sunt decedate, a anunţat, miercuri, preşedintele IICCMER, Radu Preda.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului IICCMER suspendă investigaţia pentru 12 dintre cele 35 de persoane investigate, din lipsă de probe

IICCMER suspendă investigaţia pentru 12 dintre cele 35 de persoane investigate, din lipsă de probe (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Preşedintele IICCMER a spus că investigaţiile continuă pentru 13 torţionari, în 12 cazuri investigaţiile au fost suspendate din lipsă de probe, în şase cazuri s-au făcut deja sesizări penale, iar alţi patru torţionari au decedat în cursul investigaţiilor sau anterior declanşării lor.

Radu Preda a precizat că cele 12 cazuri nu se închid, ci se suspendă din cauză că nu sunt probe şi, în opinia sa, lista celor 35 anunţată iniţial de IICCMER trebuia să fie construită mai riguros.

Directorul IICCMER, Cosmin Budeancă, a precizat că cele 35 de persoane incluse iniţial în lista torţionarilor au avut funcţii de conducere în sistemul penitenciar şi, potrivit datelor transmise de la serviciile de evidenţa populaţiei, apăreau ca fiind în viaţă.

"Singurul criteriu care a stat la baza întocmirii listei a fost funcţia de conducere. (...) Din cauza faptului că nu a existat o cercetare prealabilă serioasă, lista a ajuns la 35 de nume", a spus Budeancă.

El l-a dat ca exemplu pe Mihai Dragomir, fost comandant la Penitenciarul din Târgu Jiu, care a murit din 1978, dar figurează pe lista celor 35 de torţionari. Un alt exemplu, Pavel Dumitru, născut în 1951, apare menţionat ca fiind comandant de penitenciar în perioada 1956 - 1959, ceea ce ar însemna că avea o funcţie de conducere de la vârsta de cinci ani.

Directorul IICCMER a mai spus că sunt şi cazuri în care persoanele menţionate nu au avut, în fapt, funcţii de conducere, în această situaţie fiind Mihai Neamţu, de la Penitenciarul Botoşani.

Întrebat cine se face vinovat de aceste scăpări, Cosmin Budeancă a amintit că, în perioada 2012-2014, la conducerea IICCMER a fost Andrei Muraru, el fiind şi cel care a făcut lista publică.

Mai mult, Budeancă susţine că fostului preşedinte i s-a atras atenţia asupra faptului că unele persoane nu ar trebui acuzate, însă Muraru nu ar fi ţinut cont.

Până acum, IICCMER a depus sesizări penale pentru Alexandru Vişinescu, Ioan Ficior, Florian Cormoş, Constantin Istrate, Refic Fizula şi Neculai Tilici, toţi fiind în lista celor 35 de torţionari. De asemnea, a fost sesizat Parchetul şi în cazul lui Teodor Sârbu, dar acesta nu a fost pe listă.

Investigaţia a fost suspendată, din lipsă de probe, pentru Alexandru Braz, Marin Buduru, Alexandru Cărămidaru, Constantin Cărăvan, Pavel Dumitru, Ion Gafiuc, Nicolae Manole, Vasile Mărgărit, Anton Mehedinţu, Mihai Neamţu, Gheorghe Paraschiv şi Aurel Screnciu.

În cursul investigaţiilor sau anterior declanşării lor au decedat Haralambie Curea, Mihai Dragomir, Iuliu Sebestyen şi Mihai Imbrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici