- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.02.2014, 19:39)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IJ: Declaraţiile lui Nicuşor Constantinescu despre DNA, de natură să afecteze prestigiul justiţiei
Declaraţiile preşedintele CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu prin care acesta a numit Direcţia Naţională Anticorupţie "poliţie politică" sunt de natură să afecteze prestigiul justiţiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare (IJ), Tamara Manea.
Urmărește
230 afișări
Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
Conform purtătorului de cuvânt al IJ, raportul solicitat de CSM cu privire la afirmaţiile făcute de şeful CJ Constanţa a fost finalizat şi trimis plenului consiliului.
"Au fost analizate atât comunicatul de presă transmis de Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi declaraţiile făcute de Nicușor Constantinescu. Concluzia raportului este aceea că acestea sunt de natură să afecteze prestigiul justiţiei şi să scadă încrederea populaţiei în actul de justiţie", a precizat Tamara Manea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 16 ianuarie, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor făcute de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cu privire la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe care a numit-o "poliţie politică", susţinând că ar trebui desfiinţată.
Sesizarea Inspecţiei Judiciare a vizat atât declaraţiile făcute de Nicuşor Constantinescu după ce a fost ridicat în baza unui mandat şi dus la sediul DNA Constanţa, cât şi poziţia Consiliului Judeţean Contanţa, expusă într-un comunicat de presă.
"Astăzi, 16 ianuarie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări privind eventuala încălcare a independenţei şi integrităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în raport cu declaraţiile publice recente ale domnului Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, precum şi faţă de mesajul publicat pe pagina oficială de internet a Consiliului Judeţean Constanţa, la data de 15 ianuarie 2014", se preciza într-un comunicat de presă al CSM.
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat în 15 ianuarie, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, "ca un animal", de către procurorii DNA, pe care îi acuză de abuz şi poliţie politică, el spunând că este "jignitor" ce s-a întâmplat.
"Am fost ridicat într-o manieră poliţienească, miliţienească, cu luare, cu prindere, suprindere, a unui ales local care nici nu ştie acuzaţiile. Este un mare abuz, o mare gravitate pentru România şi ne mai mirăm apoi de ce ne merge rău", spunea Constantinescu.
El a susţinut că a fost informat, în 13 ianuarie, că în cazul său se fac cercetări într-un dosar, pentru ca acum să afle că există patru-cinci dosare, verificările procurorilor DNA vizând hotărârile Consiliului Judeţean Constanţa în perioada 2009-2013 privind împăduririle din judeţ, lucrările în şcoli şi cămine culturale sau la Spitalul Judeţean.
"Să vină DNA, poliţia politică, şi să conducă ei România. Un Consiliu Judeţean este parlamentul care voteaza legile. Dacă CJ votează ceva ilegal, atunci prefectul atacă în instanţă şi suspendă hotărârea. Aceste hotărâri (cele vizate de ancheta DNA-n.r.) nu au fost atacate de prefect şi au aviz de legalitate. Ce treabă are DNA să verifice activitatea unui consiliu judeţean?", declara Constantinescu.
El a mai spus că procurorii DNA "fac ce vor în România", susţinând că DNA ar trebui să fie desfiinţată.
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie, în 15 ianuarie, din faţa sediului CJ, şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina procurorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât nu a fost citat să se prezinte. Constantinescu a fost audiat la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate.
Ulterior, DNA a anunţat că Nicuşor Constantinescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane de euro).
În 15 ianuarie, după ce procurorii DNA l-au ridicat pe Nicuşor Constantinescu pentru a-l duce la audieri, CJ Constanţa a transmis un comunicat de presă în care se preciza că instituţia "condamnă cu tărie acţiunea vădit abuzivă şi inumană efectuată în cursul zilei de 15.01.2014 de către mai multe persoane neidentificate asupra preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Nicuşor Constantinescu".
În document se menţionează că preşedintele CJ cere Parlamentului desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, "un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept".
"Vă aducem la cunoştinţă că Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost citat de către DNA Constanţa în data de 13.01.2014 la sediul Direcţiei, însă din motive de sănătate nu s-a putut prezenta şi a mandatat avocatul (în persoana domnului Marius Mocanu) să îl reprezinte, să aducă la cunoştinţă procurorului acest fapt şi să stabilească de comun acord o dată ulterioară pentru audieri. Imediat, a doua zi, procurorul DNA Andrei Bodean, a întocmit o rezoluţie care cuprindea cu totul alte acuzaţii, faţă de cea menţionată în citaţia din 13.01.2014 şi care făcea obiectul mandatului de aducere emis de procurorii DNA în data de 14.01.2014, emis intempestiv, deşi în data de 13.01.2014, domnul Preşedinte Nicuşor Constantinescu a fost reprezentat de domnul avocat, care a ajuns la o înţelegere cu procurorul DNA în prezenţa procurorului şef pentru audierea domnului Constantinescu la o dată ulterioară. Acuzaţiile aduse astăzi sunt legate de programele Consiliului Judeţean, programe propuse de USL şi validate de constănţeni în anul 2012 prin cele peste 250.000 de voturi exprimate de aceştia. Aceste programe au fost supuse plenului Consiliului Judeţean, votate în unanimitate de Consilierii judeţeni legal aleşi şi neatacate în contencios administrativ de care instituţia prefectului. Ca urmare a succesiuni faptelor întâmplate azi, considerăm că acţiunea de azi este abuzivă, nelegală şi face parte din războiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Basescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu cere Parlamentului României desfiinţarea prin lege a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, un aparat odios de poliţie politică aflat la îndemâna lui Traian Băsescu şi care s-a plasat prin acţiunile sale deasupra justiţiei române şi a statului de drept", se arăta în comunicatul CJ Constanţa.
Nicuşor Constantinescu a făcut şi în trecut acuzaţii la adresa procurorilor DNA.
Astfel, în octombrie 2013 preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa declara că i-ar da afară pe toţi procurorii DNA, pentru că aceştia fac poliţie politică, şi nu anchete profesionale, susţinând, totodată, că sunt şantajabili.
El spunea că DNA a cheltuit miliarde de lei pentru înregistrarea cetăţenilor, dar că dosarele realizate de aceştia în ceea ce priveşte oamenii politici nu au ca finalitate în instanţă condamnarea acestora.
"Ştiţi un caz de corupţie anchetat de DNA, vorbesc de oameni politici, care s-a finalizat cu închisoarea şi cu confiscarea averii ? Ştiţi cât cheltuie DNA pe an ca să înregistreze şi să ne filmeze, inclusiv ce vorbim acum noi toţi ? Miliarde şi miliarde de lei noi cheltuie. Câţi au fost condamnaţi? Şi funcţionează din 2003, au trecut zece ani. Câţi în zece ani? Tot ajungeai la o finalitate dacă era ceva. Înseamnă că procurorii ceilalţi sunt nişte proşti, că ăia au finalizat cazuri de corupţie, au condamnat, ceilalţi procurori normali de la parchetele care nu sunt DNA. De aia v-am spus că ăia sunt poliţie politică, eu dacă aş decide, i-aş desfiinţa mâine, ieri", afirma Nicuşor Constantinescu.
El susţinea, totodată, că procurorii DNA sunt şantajabili: "Dacă vă uitaţi la ei cine sunt, o să constataţi, că voi, presa, aţi scris, că toţi au sicrie în spate, toţi procurorii ăia de la DNA ca să poată fi şantajaţi politic au sicrie în spate. Dacă face numai abuzuri şi nu are niciun rezultat pentru scopul pentru care a fost creat, dacă nu este instituţie similară decât în Spania, unde sunt opt procurori regali echivalenţi DNA, dar ăia opt au avut rezultate de opt mii de ori mai mari decât ăştialalţi care cheltuie miliarde şi miliarde, şi nu fac decât să ne asculte la telefoane şi să ancheteze, şi să facă poliţie politică la televizor".
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Nicuşor Constantinescu, ridicat de procurori şi dus la DNA: Am fost ridicat ca un animal, ca un hoţ. E un abuz, fac plângere la Parchet - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale