„Vreau să mă uit în ochii fiecărui magistrat şi să spun că nimeni nu va suferi reduceri ale salariului brut. Ideea că magistraţii sunt puşi la colţ este falsă”, a spus Boc, în plenul Parlamentului.
El i-a asigurat totodată pe magistraţi că vor fi trataţi conform locului ocupat în stat şi „cu respectul cuvenit”, din punct de vedere salarial.
Premierul a arătat însă în acelaşi timp că magistraţii, aflaţi deja „în vârful piramidei salariale”, nu vor putea beneficia, în intervalul 2010-2015, de aceleaşi majorări salariale precum cele prevăzute pentru profesori, medici şi funcţionari publici.
Guvernul a introdus în proiectul legii salarizării unitare un text care stabileşte în mod distinct faptul că drepturile salariale ale personalului din justiţie sunt stabilite ţinându-se seama de „echilibrul puterilor în stat”, alături de celelalte criterii stabilite anterior.
Astfel, textul final al legii stabileşte că „salarizarea şi celelalte drepturi salariale ale personalului se stabilesc ţinându-se seama de echilibrul puterilor în stat, locul şi rolul justiţiei în statul de drept, de importanţa socială a muncii, de participarea personalului din cadrul fiecărei categorii la buna funcţionare a sistemului judiciar, de răspunderea, complexitatea, riscurile fiecărei funcţii, de obligaţia de păstrare a confidenţialităţii, de pregătirea profesională, de incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege pentru aceste categorii de personal, precum şi de exigenţele impuse de documentele internaţionale privind funcţionarea eficientă a sistemului judiciar şi statutul magistraţilor”.
Sintagma „echilibrul puterilor în stat” este practic singura modificare operată de Guvern în acest articol faţă de textul iniţial.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, a anunţat, în şedinţa de joi a CSM, că instituţia este solidară cu protestele magistraţilor, precizând că acţiune alor este legală, justificată şi temeinică.