- Home
- Social
- (22.04.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Îmbrăţişări, masaje şi mângâieri: contactul fizic poate vindeca, conform ştiinţei
Potrivit unui nou studiu, contactul fizic poate genera nu numai bunăstare mentală, dar este ceva la care trebuie să fim atenţi.
Urmărește
1318 afișări
Îmbrăţişări, masaje şi mângâieri: contactul fizic poate vindeca, conform ştiinţei
Pentru a explora puterea terapeutică a atingerii, unii cercetători de la Social Brain Lab al Institutului Olandez de Neuroscience şi al Spitalului Universitar din Essen au efectuat o analiză la scară largă a studiilor anterioare: numeroase dovezi spun că contactul fizic creşte starea mentală. bunăstarea, acţionând asupra anxietăţii, depresiei şi stresului, dar ajută şi la reducerea durerii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„O întrebare cheie a studiului nostru a fost să interpretăm sutele de studii disponibile pentru a identifica ce tip de atingere a funcţionat cel mai bine”, explică Christian Keysers, directorul Social Brain Lab.
„Ce ar fi dacă nu avem un prieten sau un partener în apropiere ne îmbrăţişează? Ar ajuta chiar şi atingerea unui străin sau a unei maşini? Şi cât de des? Studiul arată clar că contactul fizic poate fi optimizat, iar ceea ce contează cu adevărat ne poate surprinde”.
Descoperirea a fost, de fapt, că persoana care ne atinge, felul în care o face şi durata atingerii sale nu fac o mare diferenţă. Prin urmare, un masaj prelungit de la un terapeut ar putea fi la fel de eficient ca o îmbrăţişare rapidă a unui prieten.
Mai degrabă, frecvenţa contactului contează: cu cât o intervenţie tactilă este oferită mai des, cu atât impactul acesteia asupra bunăstării noastre este mai mare. O îmbrăţişare trecătoare ar putea fi aşadar mult mai eficientă decât un masaj (din punct de vedere al bunăstării mentale), dacă este oferit mai des.
Cercetătorii s-au întrebat, de asemenea, dacă contactul fizic trebuie să aibă loc în mod necesar prin intermediul unei persoane. Dar se pare că chiar şi contactul cu obiecte „tactile” sau roboţi ne poate oferi o senzaţie de bine.
„Există mulţi oameni care sunt singuri sau cu sănătate precară, iar unele studii indică faptul că un robot tactil, precum şi o simplă pătură cântărită, au potenţialul de a-i ajuta”, recunosc cercetătorii.
Cu toate acestea, beneficiile contactului cu roboţii şi obiectele sunt previzibil mai mici. Iar tulburări precum anxietatea sau depresia ar putea, prin urmare, favoriza contactul uman „sugerând probabil importanţa unei componente emoţionale asociate cu atingerea”.
„Ar fi util să vedem dacă atingerea unui animal de companie poate îmbunătăţi starea de bine şi, invers, dacă şi acesta beneficiază de ea, dar nu sunt suficiente studii, pentru a putea trage concluzii în acest sens”, clarifică unul dintre coautorii studiului, Frédéric Michon.
Când a fost examinat impactul contactului fizic la nou-născuţi, oamenii de ştiinţă au descoperit că şi cei mai mici copii au beneficiat de el în ceea ce priveşte bunăstarea. Cu toate acestea, beneficiile atingerii erau mai mari dacă a fost efectuată de un părinte, mai degrabă decât de un profesionist din domeniul sănătăţii.
„Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ”, recunosc cercetătorii. „Ratele de mortalitate datorate naşterilor premature în unele ţări şi cunoaşterea că un nou-născut poate beneficia mai mult de contactul cu părintele său oferă o altă formă, uşor de implementat, de susţinere a sănătăţii copilului”.
Prin urmare, contactul fizic pare să aibă o mare putere terapeutică, dar multe dintre efectele sale sunt încă de explorat. „Sperăm – concluzionează autorii studiului – că deducţiile noastre pot îndrepta cercetările viitoare către întrebări mai puţin aprofundate. De exemplu, contactul cu animalele, dar şi acţiunea atingerii la diferite vârste ale vieţii şi în contexte clinice cu subiecţi specifici, cum ar fi pacienţii cu autism, este un fapt care nu a fost încă studiat aşa cum ar fi meritat”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36