Oţetul de mere a atras atenţia nu doar ca ingredient de bază în bucătărie, ci şi ca supliment pentru sănătate. Acest oţet, obţinut prin fermentarea merelor cu zahăr şi drojdie, produce acid acetic, responsabil pentru mirosul său puternic şi posibilele beneficii pentru sănătate, scrie CNET. Oţetul de mere este disponibil în două forme – filtrat şi pasteurizat sau crud şi nefiltrat, ultima variantă conţinând un sediment tulbure care, conform unor opinii, ar oferi beneficii suplimentare datorită conţinutului său de bacterii şi probiotice.
Controlul glicemiei
Studiile sugerează că oţetul de mere poate ajuta la reglarea glicemiei prin îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină şi scăderea nivelului zahărului din sânge după mese. Pentru persoanele cu diabet de tip 2, poate reduce glicemia pe stomacul gol dacă este consumat înainte de somn, însă nu ar trebui să înlocuiască medicamentele pentru diabet.
Proprietăţi antimicrobiene
Acidul acetic din oţetul de mere poate distruge bacteriile dăunătoare, fiind un conservant natural popular care poate preveni creşterea agenţilor patogeni, cum ar fi E. coli sau Salmonella.
Ajutor în pierderea în greutate
Oţetul de mere promite rezultate în susţinerea pierderii în greutate prin creşterea saţietăţii atunci când este consumat înainte sau în timpul mesei. Unele studii indică o reducere a aportului zilnic de calorii, cu posibile efecte pe termen lung asupra reducerii grăsimii corporale.
Colesterolul şi sănătatea inimii
Oţetul de mere poate scădea colesterolul total şi trigliceridele, crescând în acelaşi timp HDL (colesterolul bun), ceea ce poate aduce beneficii persoanelor cu risc de boli cardiace şi diabet de tip 2.
În ciuda beneficiilor sale, oţetul de mere este foarte acid şi poate eroda smalţul dinţilor, irita gâtul şi provoca arsuri esofagiene dacă este consumat nediluat. De asemenea, poate duce la scăderea nivelului de potasiu şi poate interacţiona cu anumite medicamente. Diluarea oţetului de mere în apă sau suc înainte de consum poate ajuta la reducerea acestor riscuri.
Experţii recomandă o linguriţă până la o lingură de oţet de mere diluat înainte de mese pentru a minimiza efectele secundare. Oţetul de mere poate fi folosit şi ca topic pentru îngrijirea pielii şi a părului, deşi natura sa uscată sugerează diluarea cu atenţie.