Imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o propunere legislativă conform căreia imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură, proprietarii de drept urmând să primească despăgubiri, proiect respins iniţial de Senat.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură

Imobilele naţionalizate şi vândute de stat nu vor mai fi retrocedate în natură (Imagine: Mediafax Foto)

"În România am reuşit să elaborăm o lege (112/1995 – n.r.) care a nemulţumit şi proprietarii şi chiriaşii. Nu se poate corecta o nedreptate prin realizarea unei alte nedreptăţi. S-a ajuns la nişte abuzuri încredibile, în condiţiile în care, în proporţie de 90%, nu profitau foştii proprietari, ci numai bandele care prin cumpărarea drepturilor litigioase au reuşit să invadeze piaţa imobiliară şi să creeze aceste situaţii incredibile", a susţinut deputatul PSD Aura Vasile.

La rândul său, deputatul PDL Petru Călian, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative, a catalogat Legea 112/1995 ca fiind "criminală".

"În opinia mea, această lege votată în 1995 este o lege criminală şi trebuie corectată indiferent din ce direcţie vin aceste corecturi. Este inadmisibil ca astăzi în Europa să ne trezim cu foarte mulţi cetăţeni de drept care să fie pur şi simplu abandonaţi de către societate. Trebuie să votăm astăzi ca măcar o parte dintre ei să se bucure de o ţară civilizată", a spus Călian.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 197 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi 27 de abţineri.

Conform modificărilor aduse Legii 10/2001, proprietarii de drept nu vor mai putea beneficia de restituirea în natură a imobilelor şi terenurilor aferente dacă imobilul a fost vândut chiriaşului în baza Legii 112/1995, urmând să primească doar despăgubiri.

De asemenea, chiriaşii care au cumpărat imobilele în baza Legii 112 ale căror contracte de vânzare-cumpărare au fost desfiinţate ulterior de instanţele judecătoreşti vor primi despăgubiri la valoarea de piaţă, iar, dacă sumele plătite conform Legii 112 le-au fost deja restituite, vor putea cere în Justiţie diferenţa până la valoarea de piaţă a imobilelor. Ei vor primi "cu prioritate" şi locuinţe din fondul de stat gestionat de primării şi de Ministerul Lucrărilor Publice.

Iniţial, propunerea legislativă a primit raport de respingere din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, dar în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru respingere. Ulterior, propunerea a fost retrimisă Comisiei juridice, care a propus un nou raport, de adoptare.

Propunerea a fost respinsă de Senat, dar Camerea Deputaţilor este forul decizional.

Iniţiatorii legii sunt Dan Voiculescu, Bogdan Ciucă, Sabin Cutaş, Daniela Popa (PC) şi Petru Călin (PDL, fost PC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici