Impactul bugetar pe care îl va produce eliminarea plafonului maxim pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi creşterea indemnizaţiei minime

Impactul bugetar al eliminării plafonului pentru indemnizaţia de creştere a copilului va fi de aproximativ 210 milioane de lei anul acesta şi de 850 de milioane de lei în 2017, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii pentru MEDIAFAX.

Urmărește
2854 afișări
Imaginea articolului Impactul bugetar pe care îl va produce eliminarea plafonului maxim pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi creşterea indemnizaţiei minime

Impactul bugetar pe care îl va produce eliminarea plafonului maxim pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi creşterea indemnizaţiei minime (Imagine: Shutterstock)

Impactul bugetar al eliminării plafonului pentru indemnizaţia de creştere a copilului va fi de aproximativ 210 milioane de lei anul acesta şi de 850 de milioane de lei anul viitor, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii pentru MEDIAFAX.

"Impactul financiar al aplicării proiectului prin care se va elimina plafonul de 3.400 de lei din legea indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi de aproximativ 210 milioane lei, de la 1 iulie până la sfârşitul anului, iar impactul pentru 2017 va fi de 850 milioane lei", a precizat ministerul Muncii.

„Dacă acest proiect nu suferă modificări majore, se estimează că numărul beneficiarilor indemnizaţiei de creştere a copilului se va mări cu aproximativ 4000 (în 2015 existau 138.000 de beneficiari înregistraţi), iar numărul beneficiarilor stimulentului de inserţie se va mări cu aproximativ 21.000 în 2017 (în 2015 existau 39.000 de beneficiari înregistraţi)”, se mai arată în răspunsul ministerului.

De asemenea, în sursa citată se mai precizează că un efect va fi creşterea numărului de beneficiari, care se va produce în special datorită prelungirii perioadei de acordare a stimulentului de inserţie şi a flexibilizării condiţiilor de eligibilitate. „Numărul de mame care au beneficiat de indemnizaţia de creştere a copilului în 2015 este de 176.000, dintre care aproximativ 39.000 au beneficiat de stimulentul de inserţie (500 lei/lună) ca urmare a întoarcerii înainte de termen în câmpul muncii”, se mai spune în document.

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat, marţi, indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

De asemenea, deputaţii au stabilit că obţinerea indemnizaţiei va ţine cont de salariul din ultimele 12 luni şi nu va mai fi plafonată la 3400 de lei. ''Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor în ultimele 12 luni din ultimii doi ani'', este propunerea adoptată de deputaţii din comisia de specialitate.

Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici