Implementarea unui sistem naţional de colectare selectivă a deşeurilor costă 1,8 miliarde euro

România are nevoie de circa 1,8 miliarde euro pentru implementarea la nivel naţional a unui sistem de colectare selectivă a deşeurilor în locul ghenelor şi toboganelor actuale, a declarat, miercuri, Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Urmărește
36 afișări

"Am spus-o Comisiei Europene, am spus-o domnului ministru, suntem cu toţii de acord, va trebui să găsim fonduri să facem investiţia la nivel de stat, pentru că vorbim de 60.000 de blocuri în România, fiecare cu câte trei-patru scări, fiecare scară de bloc cu 5-6 etaje, deci ajungem la o populaţie de 5-6 milioane care nu poate participa la colectarea colectivă a deşeurilor în niciun fel. Probabil că în domeniul deşeurilor, în următoarele şase luni, Comisia Europeană va începe atenţionări din ce în ce mai mari. Nu e vorba de gropile de gunoi, care, uşor-uşor, în ultimii trei ani au început să se sistematizeze (...), dar e vorba de colectare", a declarat Ionescu, într-o conferinţă de presă privind dezvoltarea durabilă a Bucureştiului.

El a precizat că este necesară desfiinţarea toboganelor şi crearea unor sisteme de colectare, pe culori, pentru hârtie, plastic şi sticlă, separat de deşeurile menajere.

Întrebat despre costurile pentru un asemenea proiect, oficialul a spus că din discuţiile cu reprezentanţii Ungariei, care au implementat acest proiect, a reieşit o estimare de 30.000 de euro pe bloc.

"Deocamdată e o problemă incipientă, pe care am descoperit-o de o lună de zile", a spus Ionescu.

Şeful Gărzii de Mediu a adăugat că nu ştie care ar putea fi sursele de finanţare şi că în prezent nu există un proiect în lucru la minister.

"Nu trebuie să ne blocăm în aşa ceva, colectarea selectivă va da până la urmă roade. Colectarea selectivă înseamnă bani", a continuat Ionescu.

Oficialul a adăugat că la discuţiile recente cu oficialii Comisiei Europene privind acest subiect, reprezentanţii României au fost făcuţi "albie de porci" pentru gradul redus de colectare selectivă a deşeurilor la nivel naţional, de 1%, cel mai mic la nivelul Uniunii Europene, unde media este de 24%.

El a arătat că targeturile pentru colectarea selectivă a deşeurilor sunt modificate anual.

Ionescu a mai spus că lipsa banilor şi a mijloacelor trebuie suplinită cu educaţie, dar şi "cu biciul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici