Serul de la Astrazeneca a avut parte de un val de suspiciuni de la aprobare şi până astăzi. Unele state l-au suspendat, apoi l-au pus iar în circulaţie. Toată situaţia a produs incertitudine pentru tine şi poate uneori te întrebi ce e bine să faci.
Agenţia Europeană a spus pentru prima dată că trombozele sunt un efect advers extrem de rar în urma administrării acestui ser.
Ne putem aştepta la suspendarea vaccinului de la Astrazeneca? Această variantă nu este luată în calcul, cel puţin deocamdată.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a anunţat miercuri că vor reveni cu noi precizări în cazul acestui vaccin după ce va exista o consultare atât la nivel naţional, dar şi nivel european.
Colonelul a mai spus că se doreşte o decizie comuna pentru toate statele Uniunii Europene. Obiectivul rămâne în continuare imunitatea de masă până în toamnă.
Tot colonelul Gheorghiţă a spus că în cazul acestui ser, reacţii adverse sunt mai rar întâlnite la rapel, în comparaţie cu prima doză. Foarte important de menţionat este că cei care fac tromboze, nu vor mai primi acest ser.
În cel mai probabil scenariu, rapelul ar putea fi administrat cu un alt vaccin, care să folosească aceeaşi tehnologie. La noi, media recţiilor adverse este de 3,3 cazuri la 1000 de doze administrate.
Gheorghiţă spune însă că printre reacţiile adverse descoperite la noi nu se numără şi trombozele.
Autorităţile se aşteaptă la un efect invers după anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului. Frecvenţa scăzută a acestor cazuri de tromboză ar fi putea fi un argument care să le dea încredere al oamenilor în acest ser.
La un milion de doze administrate la nivel mondial, s-au înregistrat 3-4 cazuri de tromboze.
Gheorghiţă e optimist şi în cazul celor aproape 70% de doze de vaccin AstraZeneca pe care încă nu le-am folosit.
Ştim sigur că cel puţin 300.000 dintre ele vor fi folosite pentru rapelul celor care s-au vaccinat deja cu prima doza. O altă parte dintre ele va ajunge în cabinetele medicilor de familie.