Importanţa diversificării alimentare pentru sănătate bebeluşului tău (P)

La ce vârstă poate copilul să înceapă să mănânce piureuri sau alimente tăiate în bucăţi? Care sunt primele alimente solide care trebuie introduse în dieta celui mic? Diversificarea este un moment foarte important din primul an de viaţă al copilului şi are un impact semnificativ asupra sănătăţii sale ulterioare. Citeşte în continuare şi află care sunt principalele recomandări cu privire la diversificarea alimentaţiei copilului.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Importanţa diversificării alimentare pentru sănătate bebeluşului tău (P)

Foto: Getty Images

Când se începe diversificarea?

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) precizează că nu există o vârstă precisă la care trebuie începută diversificarea. Alegerea acestui moment se face individual, pentru fiecare copil în parte, în funcţie de gradul său de dezvoltare. Majoritatea bebeluşilor nu au nevoie de alimente complementare înainte de şase luni, necesarul lor nutritiv fiind acoperit complet şi exclusiv prin alăptare. Cu toate acestea, unii copii prezintă un risc crescut de a dezvolta carenţă de fier, iar în cazul acestora se poate dovedi benefică începerea diversificării înainte de şase luni. 

Bebeluşi aflaţi la risc de a dezvolta carenţă de fier sunt:

  • Bebeluşii a căror mamă a prezentat niveluri scăzute ale fierului din depozite pe parcursul sarcinii;
  • Bebeluşii a căror creştere intrauterină a fost restricţionată (născuţi prematur);
  • Bebeluşii în cazul cărora cordonul ombilical a fost tăiat prea devreme după naştere;
  • Bebeluşii care şi-au epuizat fierul din depozite pentru că au crescut prea repede în primele luni şi au fost hrăniţi exclusiv prin alăptare.

Cum identificăm momentul optim pentru diversificare?

Pentru a identifica cel mai bun moment pentru diversificare, este necesar să urmăreşti modul în care abilităţile copilului se dezvoltă în timp. Aceste abilităţi diferă în funcţie de tipul alimentelor pe care dorim să le introducem în dieta bebeluşului, astfel:

  • Alimente pasate oferite cu lingura - abilităţile se dezvoltă în majoritatea cazurilor în jurul vârstei de 3-4 luni. La această vârstă unii copii pot deja să îşi susţină capul şi să controleze mişcările capului atunci când sunt ridicaţi. Reflexul de a înlătura obiectele din cavitatea bucală se diminuează până la această vârstă.
  • Alimente solide tăiate bucăţi - abilităţile de a se hrăni singur cu alimente porţionate în bucăţi mici apare între vârsta de cinci şi şapte luni. La această vârstă copilul poate sta în şezut fără suport, însă procesul de masticaţie încă este în curs de perfecţionare.

De menţionat că dezvoltarea acestor abilităţi importante pentru introducerea alimentelor complementare în dietă nu impune începerea diversificării.

Ce facem cu alimentele cu potenţial alergen?

În categoria alimentelor cu potenţial alergen intră ouăle, arahidele, peştele şi alimentele care conţin gluten. Aceste alimente pot fi introduse atunci când se face diversificarea cu toate celelalte categorii de alimente. Întârzierea introducerii în dietă a alimentelor cu potenţial alergen nu influenţează riscul de a dezvolta alergii sau boală celiacă.

Se recomandă ca alimentele cu potenţial alergen să fie introduse pe rând pentru a putea observa reacţia organismului bebeluşului la respectivul aliment.

În concluzie, modul şi momentul în care se face diversificarea alimentaţiei depind de gradul de dezvoltare a fiecărui bebeluş în parte. Discută cu medicul tău şi află cum să începi diversificarea la bebeluşi

Surse informative

Castenmiller, Jacqueline, et al. “Appropriate Age Range for Introduction of Complementary Feeding into an Infant’s Diet.” EFSA Journal, vol. 17, no. 9, 3 July 2019, doi:10.2903/j.efsa.2019.5780. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici