Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) precizează că nu există o vârstă precisă la care trebuie începută diversificarea. Alegerea acestui moment se face individual, pentru fiecare copil în parte, în funcţie de gradul său de dezvoltare. Majoritatea bebeluşilor nu au nevoie de alimente complementare înainte de şase luni, necesarul lor nutritiv fiind acoperit complet şi exclusiv prin alăptare. Cu toate acestea, unii copii prezintă un risc crescut de a dezvolta carenţă de fier, iar în cazul acestora se poate dovedi benefică începerea diversificării înainte de şase luni.
Bebeluşi aflaţi la risc de a dezvolta carenţă de fier sunt:
Pentru a identifica cel mai bun moment pentru diversificare, este necesar să urmăreşti modul în care abilităţile copilului se dezvoltă în timp. Aceste abilităţi diferă în funcţie de tipul alimentelor pe care dorim să le introducem în dieta bebeluşului, astfel:
De menţionat că dezvoltarea acestor abilităţi importante pentru introducerea alimentelor complementare în dietă nu impune începerea diversificării.
În categoria alimentelor cu potenţial alergen intră ouăle, arahidele, peştele şi alimentele care conţin gluten. Aceste alimente pot fi introduse atunci când se face diversificarea cu toate celelalte categorii de alimente. Întârzierea introducerii în dietă a alimentelor cu potenţial alergen nu influenţează riscul de a dezvolta alergii sau boală celiacă.
Se recomandă ca alimentele cu potenţial alergen să fie introduse pe rând pentru a putea observa reacţia organismului bebeluşului la respectivul aliment.
În concluzie, modul şi momentul în care se face diversificarea alimentaţiei depind de gradul de dezvoltare a fiecărui bebeluş în parte. Discută cu medicul tău şi află cum să începi diversificarea la bebeluşi.
Surse informative
Castenmiller, Jacqueline, et al. “Appropriate Age Range for Introduction of Complementary Feeding into an Infant’s Diet.” EFSA Journal, vol. 17, no. 9, 3 July 2019, doi:10.2903/j.efsa.2019.5780.