- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Impozitul pe clădiri şi terenuri ar putea fi calculat la valoarea de piaţă, din 2011
Impozitul pe clădiri şi pe teren ar putea fi calculat, începând cu anul fiscal 2011, în raport cu valoarea de piaţă a imobilelor, stabilită pe baza cererii şi ofertei, ceea ce va determina majorări substanţiale corespunzătoare ale sumelor plătite anual de către proprietari pentru aceste bunuri.
Impozitul pe clădiri şi terenuri ar putea fi calculat la valoarea de piaţă, din 2011
Principiul stabilirii impozitului pe clădiri şi terenuri pe baza valorii imobilelor ar putea fi reglementat prin modificarea Codului Fiscal, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
"Codul Fiscal ar putea să prevadă ca, începând cu anul fiscal 2011, autorităţile locale să poată opta pentru stabilirea impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren având în vedere valoarea clădirilor şi, respectiv, a terenurilor stabilite pe baza cererii şi ofertei, potrivit informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară", au afirmat sursele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Potrivit acestora, noul sistem de calcul ar putea fi introdus în ideea unei creşteri a autonomiei locale în ce priveşte administrarea impozitelor legate de proprietate, iniţierii unei reforme radicale a sistemului instituţional al administraţiei publice locale privind evaluarea şi impozitarea proprietarilor şi "unei schimbări profunde a modului de abordare a principiilor de echitate ce guvernează aşezarea sarcinilor fiscale pe proprietate".
"Pentru atingerea acestor deziderate se propune realizarea de măsuri pentru impozitarea la valoarea de piaţă a proprietăţilor imobiliare", au arătat sursele citate.
Conform Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este calculat în cazul persoanelor fizice prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabilă a imobilului, determinată în funcţie de suprafaţa locuinţei, rangul localităţii, zona în care este amplasată clădirea şi vechimea imobilului.
În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii, cotă stabilită prin hotărâre a consiliului local şi care poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% inclusiv.
Analistul imobiliar Radu Zilişteanu a declarat pentru MEDIAFAX că noul sistem de calcul al impozitelor pe clădiri şi terenuri va determina, dacă va fi introdus, majorări substanţiale ale sumelor plătite, la un nivel final calculat pentru fiecare caz în parte.
El a arătat că valoarea de piaţă a unei locuinţe este mult mai mare decât cea impozabilă, iar introducerea acestui indicator ca element de calcul al impozitelor va determina majorări substanţiale ale sumelor care trebuie plătite anual de către proprietari.
"Valorile impozabile au fost actualizate extrem de rar şi sunt cu mult în urma preţurilor reale, fiind de 1,5-3 ori mai mici decât valoarea de piaţă, astfel că suma colectată în acest moment din impozite este mult mai mică decât suma care ar rezulta în urma impozitării la adevărata valoare de piaţă", a spus Zilişteanu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO