În 2009, rata şomajului a fost mai mare în UE pentru bărbaţi decât pentru femei

Deşi în ultimul deceniu, rata şomajului în UE a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi, potrivit unui studiu EUROSTAT, începând din mai 2009, situaţia s-a schimbat, pentru prima dată şomajul fiind mai mare la bărbaţi decât la femei în Uniunea Europeană.

Urmărește
96 afișări
Imaginea articolului În 2009, rata şomajului a fost mai mare în UE pentru bărbaţi decât pentru femei

Rata şomajului a fost mai mare în UE pentru bărbaţi decât pentru femei în 2009

Cauza acestei schimbări este legată de efectele crizei economice care a afectat sectoare precum cel al construcţiilor unde principala forţa de muncă o reprezintă bărbaţii.

În ianuarie 2010, rata şomajului era de 9,3% la femei şi 9,7% la bărbaţi în Uniunea Europeană, în condiţiile în care în 15 state membre UE numărul femeilor şomere era totuşi în continuare mai mare comparativ cu cel al bărbaţilor. În ceea ce priveşte România, rata şomajului în rândul femeilor era de 6,1%, iar la bărbaţi de 8,2%, în ianuaire 2010. În schimb, la nivelul lunii ianuarie 2009, doar puţin peste 50% din românce (53,5%) erau angajate. Procentul este printre cele mai mici din UE, existând însă un grad mai redus de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor în Malta (37,7%), Italia (46,1%), Grecia (49,3%), Ungaria (49,9%), Slovacia (52,8%) şi Polonia (53%).

Gradul de ocupare a bărbaţilor era în aceeaşi perioadă de 67,2% în cazul României, faţă de 71% la nivelul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, studiul Eurostat indică faptul că atât femeile, cât şi bărbaţii folosesc foarte puţin Internetul în România.

Astfel, 27% din femei şi 30% din bărbaţii din România, persoane cu vârste între 16 şi 74 de ani au folosit Internetul în ultimele trei luni pentru a trimite sau primi un e-mail. La nivelul UE, 55% din femei şi 60% din bărbaţi au folosit Internetul pentru e-mail-uri. Cele mai multe femei care au folosit Internetul pentru a primi sau trimite mail-uri au fost în Suedia (83%), iar cei mai mulţi bărbaţi în Olanda (88%). De asemenea, atât femeile cât şi bărbaţii din România folosesc în cea mai mică proporţie Internetul pentru a citi reviste, a descărca materiale, a face transferuri bancare (2%) sau pentru a căuta un loc de muncă (5% la femei; 6% la bărbaţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici