În 2010, Serviciul Anticorupţie Bihor a cercetat 45 de persoane, din care 26 funcţionari MAI

Un număr de 45 de persoane au fost cercetate anul trecut de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul judeţean Bihor, 26 dintre acestea fiind funcţionari în Ministerul Administraţiei şi Internelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
2 afișări

Potrivit unui comunicat de luni al Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor, instituţia a soluţionat anul trecut 38 de dosare penale, în care au fost cercetate 45 de persoane, dintre care 26 funcţionari ai MAI.

De asemenea, DGA Bihor a fost delegată să deruleze cercetări în alte 44 de dosare ale unităţilor de parchet de pe raza de competenţă a Parchetului Curţii de Apel Oradea.

“Anul trecut au fost realizate două acţiuni de prindere în flagrant, a fost dispusă începerea urmăririi penale de către procurori în nouă cauze, fiind învinuite 15 persoane pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie care intră în sfera de cercetare a DGA. Din cele 15 persoane învinuite, opt sunt personal MAI, având funcţie de execuţie, şase fiind din cadrul Poliţiei Române şi doi din cadrul poliţiei de frontieră”, se menţionează în comunicat.

Din anchetele începute de poliţiştii DGA Bihor, procurorii care au supravegheat cercetările au întocmit rechizitoriul în cinci dosare, sesizând instanţa de judecată faţă de 14 persoane inculpate, din care şapte în stare de arest preventiv.

În alte 13 dosare s-au dispus soluţii de neîncepere a urmăririi penale, conexare, respectiv scoatere de sub urmărire penală.

Totodată, ofiţerii specializaţi în prevenirea actelor de corupţie au organizat 57 de instruiri cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului, la care au participat 1.337 lucrători MAI, activităţi care s-au derulat cu sprijinul şi implicarea directă a şefilor structurilor judeţene ale ministerului.

“De asemenea, s-a desfăşurat şi finalizat acţiunea iniţiată de către Direcţia Generală Anticorupţie pentru perioada 2009-2012, în scopul identificării vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie, fiind realizate 61 de activităţi cu membrii grupurilor de lucru şi consilierii de integritate desemnaţi la nivelul fiecărei structuri, la care au participat 175 persoane, fiind parcurse toate etapele din cadrul acestui proiect finalizat cu întocmirea «Registrului de riscuri»”, se arată în comunicat.

Tot anul trecut, poliţiştii DGA Bihor au înregistrat şi verificat 14 petiţii şi nouă apeluri TelVerde, fiind primite în audienţă 17 persoane şi au lansat o nouă campanie anticorupţie cu mesajul “Gata cu plicurile”, campanie realizată la nivel naţional cu sprijinul Companiei Naţionale Poşta Română şi vizând reducerea disponibilităţii cetăţenilor dar şi a funcţionarilor M.A.I. de a oferi, respectiv de a primi mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici