În 75 de ani, România va fi ţara fără copii | Care este localitatea în care s-a născut un singur copil în ultimii 40 de ani

Situaţie alarmantă în România, unde numărul copiilor nou născuţi scade anual în mod constant, în 2016 înregistrându-se cel mai dramatic şi scăzut număr de naşteri din 1989 încoace, mai exact 189.783. Faţă de 1990, numărul naşterilor a scăzut cu peste 125.000, iar ipotetic vorbind, printr-o reducere la absurd, dacă acest ritm se va păstra, în 75 de ani România ar putea fi ţara fără copii, scrie Gândul.

Urmărește
2036 afișări
Imaginea articolului În 75 de ani, România va fi ţara fără copii | Care este localitatea în care s-a născut un singur copil în ultimii 40 de ani

În 75 de ani România va fi ţara fără copii | Care este localitatea în care s-a născut un singur copil în ultimii 40 de ani

Scenariul nu este total nerealist, de vreme ce în ţara noastră există tot mai multe localităţi în care plânsetul unui bebeluş nu s-a auzit de ani de zile, chiar de zeci de ani. Este cazul unei comune din Arad, de exemplu, în care în ultimii 40 de ani s-a născut un singur copil.

În comuna Pleşcuţa, aflată în zona de munte din estul judeţului Arad, la circa 116 de kilometri de reşedinţa de judeţ, există un caz inedit: în satul Budeşti nu s-a mai născut niciun copil de aproape patru decenii. În această primăvară, o familie de tineri care s-a mutat în sat s-a mutat în sat a adus pe lume primul copil cu domiciliu în Budeşti din ultimii 40 de ani, scrie Gândul.

"Copiii în satul Budeşti nu s-au născut, din datele pe care le deţinem, din anii 1977-1978. Cauza ar fi plecarea tinerilor la oraş sau în satele de câmpie din zona oraşelor. Urmările sunt destul de grave: în primul rând scăderea populaţiei, în al doilea rând s-au desfiinţat şcoala şi grădiniţa din satul Budeşti. De la un an la altul devenim o comună cu o medie de vârstă tot mai înainată şi în ritmul ăsta în câţiva ani buni o să ajungem sub 1.000 de locuitori", a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

Locuitorii satului sunt exlusiv persoane în vârstă. Până când două familii de tineri, cu o medie de vârstă de 25-30 de ani, s-au mutat în sat.

"În ultimele două luni a apărut o surpriză. După multă muncă, multă promovare a satului Budeşti am reuşit să aducem în satul Budeşti două familii de tineri care şi-au făcut domiciliul pe satul Budeşti, şi-au cumpărat două căsuţe. Una dintre familii a născut o fetiţă care are domiciliul pe satul Budeşti. Da, este primul copil după 39 de ani", a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

Primarul spune că nu a trebuit să-i convingă pe tineri să se mute în satul de la munte, dar recunoaşte că a fost mai greu până i-a adus în zonă. Strategia edilului-şef de a repopula zona, prin promovarea localităţii pe internet, a dat roade.

"Nu a trebuit ca să-i convingem ca să se mute. A fost mai greu până i-am adus. În momentul când i-am adus şi au văzut satul Budeşti, au văzut zona, au văzut câtă linişte poate să ofere o zonă rurală. Au intrat în contact cu oamenii din Budeşti, care sunt nişte oameni deosebiţi, nişte oameni simpli, cu bun simţ, cu frică de Dumnezeu şi respect faţă de oameni şi s-au convins singuri că merită să stea în Budeşti. (...) Tinerii sunt din Arad, chiar din municipiul Arad", a declarat primarul comunei Pleşcuta, Marius Viorel Groza.

Până la mutarea familiilor de tineri, satul Budeşti mai avea 12 locuitori cu vârste de 50-60 de ani, iar în acest moment populaţia a ajuns la 18 persoane. 

CITEŞTE CONTINUAREA PE GÂNDUL

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici