- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.12.2018, 12:08)
- Florin Zafiu
În Bucureşti a fost aplicată o SINGURĂ amendă pentru lipsa panourilor pe clădirile fără autorizaţie de securitate la incendiu
De la începutul anului, atunci când a intrat în vigoare legea care obligă instalarea unor panouri de avertizare pe intrările imobilelor fără autorizaţie de securitate la incendiu, şi până în prezent, la nivelul Capitalei a fost aplicată o singură amendă în acest sens, în cuantum de 5.000 de lei.
Urmărește
536 afișări
În Bucureşti a fost aplicată o SINGURĂ amendă pentru lipsa panourilor pe clădirile fără fără autorizaţie de securitate la incendiu
În data de 21 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Legea nr.28/2018 pentru completarea Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor care îi obligă pe proprietarii de clădiri publice care nu au intrat în posesia autorizaţiilor de securitate la incendiu să realizeze şi să amplaseze pe acestea panouri de înştiinţare cu o atenţionare având conţinutul tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb: «Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu».
Conform legii, panourile respective sunt obligatorii în cazul clădirilor ori spaţiilor amenajate în clădiri cu destinaţia de comerţ, respectiv baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine şi hipermagazine, în cazul imobilelor cu destinaţia de cultură cum ar fi teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole şi în situaţia clădirilor ce au drept destinaţie activităţi de turism, hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente şi camere de închiriat în regim hotelier.
În cazul în care, în situaţia unui control, proprietarii care nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu nu pot face dovada amplasării panoului de atenţionare, atunci reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pot aplica o amendă în cuantum de până la 5.000 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
Măsura a fost adoptată la distanţă de doi ani faţă de tragedia din clubul Colectiv şi a fost luată în scopul de a avertiza pe cei care urmează să intre în imobilul respectiv.
De la intrarea în vigoare a noilor prevederi, la nivelul Capitalei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov nu a desfăşurat niciun control tematic. În schimb au fost aplicate patru sancţiuni pe timpul unor controale de rutină.
“Nu a fost organizată şi desfăşurată activitate de control tematic strict, privind respectarea prevederilor Legii nr.28/2018. Pe timpul controalelor executate, au fost constatate 4 încălcări ale prevederilor Legii 28/2018, fiind aplicată o amendă în cuantum de 5.000 de lei şi trei avertismente ”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, remis la solicitarea MEDIAFAX.
Cele patru sancţiuni au fost aplicate unor administratori care deţin spaţii de alimentaţie publică.
Pe de altă parte, nici administratorii unor astfel de spaţii care se supun noilor prevederi nu se grăbesc să-şi monteze avertismentele respective pentru că ar pierde clienţi. “Ideal ar fi fost să nu se ajungă la aşa ceva, este binevenită în sensul unei legi. Totuşi există riscul de imagine şi există patroni care plătesc o amendă de 5.000 de lei probabil, mă gândesc şi eu. Totuşi ar fi trebuit să se întâmple mai mult decât atât în sensul în care autorităţile să facă mai mult astfel încât să se autorizeze cât mai multă lume. Asta este şi o soluţie de compromis, nu aveţi, puneţi afişe la intrare“, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andrei Sosa, patronul unui club din Capitală.
Oronanţa 28 care prevede instalarea panourilor de avertizare în cazul imobilelor fără autorizaţie la incendiu a fost aprobată din nevoia de a preveni evenimente precum tragedia de la Colectiv.
“Legea nr.307/2006 a instituit cadrul legislativ care reglementează apărarea împotriva incendiilor. În acest domeniu normele juridice nu au fost suficiente pentru a preveni tragedii prin pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a incendiilor. În acest sens până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor în construcţii şi amenajări publice vor avea obligaţia de realizare şi amplasare a unor panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor din spaţiile respective. Beneficiarii investiţiilor care nu vor respecta acest minimum de decenţă şi responsabilitate vor suporta sancţiuni contravenţionale aspre. Astfel, persoanele care merg în aceste locuri vor cunoaşte riscul de incendiu pe care şi-l asumă şi vor decide în cunoştinţă de cauză dacă doresc sau nu să se expună acestui risc în mod similar riscului de îmbolnăvire sau deces asupra căruia sunt avertizate prin etichetarea produselor din tutun”, se arată în expunerea de motive semnată de către 74 de parlamentari PMP, PNL şi USR, care a stat la baza propunerii legislative.
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au precizat pentru MEDIAFAX că verificări pe această linie sunt desfăşurate şi la nivel naţional. Nu există un set specific de recomandări pe care IGSU şi unităţile din subordine să le facă celor care doresc să păşească într-un astfel de spaţiu, însă pot să le recomande regulile generale de comportament în caz de incendiu, în spaţii cu aglomerări de persoane şi anume să îşi păstreze calmul în cazul izbucnirii unui incendiu, să identifice căile de evacuare şi să anunţe incendiul la 112.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe