În Bucureşti, profesorii au mai mult de tras. Cifre de la INS

În Bucureşti, raportul elevi/cadru didactic în învăţământul primar şi gimnazial variază între sectoare, dar este mai mare decât media pe ţară, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului În Bucureşti, profesorii au mai mult de tras. Cifre de la INS

În Bucureşti, profesorii au mai mult de tras. Cifre de la INS

Cei mai solicitaţi sunt profesorii şi învăţătorii din sectorul 6, unde avem cel mai ridicat raport de elevi per cadru didactic din Capitală. În sectoarele 1 şi 3, situaţia este mai echilibrată, cu un raport de 16 elevi per profesor, dar şi aici media este mai mare decât cea de la nivel naţional.

În total, cei 8.877 de profesori din Bucureşti au în grijă 153.600 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial. Raportul elev/cadru didactic variază între sectoare, sectorul 6 având cel mai ridicat număr de elevi per profesor, de 20 elevi la un cadru didactic, în timp ce sectorul 1 şi sectorul 3 înregistrează cel mai mic raport, de 16 elevi per profesor.

În majoritatea sectoarelor, raportul este de 16-18 elevi per profesor. În sectoarele 2 şi 5, un dascăl este responsabil de 18 elevi, iar în sectorul 4 raportul este de 17 elevi la un profesor. Potrivit normelor, în învăţământul primar o clasă trebuie să aibă minimum 10 şi maximum 22 de elevi, iar în învăţământul gimnazial minimum 10 şi maximum 26.

Educaţia în România are multe probleme. Lipsa profesorilor calificaţi pentru anumite discipline şi nivelul de salarizare scăzut fac ca numărul de elevi aflaţi sub îndrumarea unui profesor să fie mai mare decât în alte ţări membre ale UE.

Potrivit Eurostat, oficiul european de statistică, România are al patrulea cel mai mare număr de elevi alocaţi unui cadru didactic din învăţământul gimnazial. Astfel, media numărului de elevi ce-i revin unui cadru didactic din învăţământul gimnazial din România este mai mare de 14 persoane.

Dintre statele membre ale Uniunii Europene, cele mai mari rate au fost raportate în Olanda (16,4 elevi per profesor), Franţa (14,9), Slovacia (14,3), România (14,1) şi Irlanda (13,4). Între timp, cel mai scăzut raport a fost înregistrat în Grecia (8,2), urmată de Malta (8,7), Croaţia (9,1), Belgia şi Luxemburg (ambele 9,3).

Datele de la Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar 2022 - 2023 arată că numărul elevilor ce revine unui cadru didactic a rămas constant pentru toate nivelurile de învăţământ în comparaţie cu anul şcolar anterior.

Nivelul gimnazial din mediul rural continuă să aibă cel mai redus raport, 8 elevi la un cadru didactic. De asemenea, a rămas constant raportul de 14 elevi la un cadrul didactic, pe ansamblul învăţământului preuniversitar.

Cele mai crescute valori ale indicatorului continuă să se înregistreze în învăţământul primar (19-20 de elevi/cadrul didactic). Mediul de rezidenţă al unităţii de învăţământ rămâne un important factor de diferenţiere a valorilor acestui indicator. Aşadar, în ultimii ani, în cazul învăţământului preşcolar, numărul de copii per cadru didactic este semnificativ mai mare în mediul rural, pe când în învăţământul primar şi gimnazial raportul se inversează, valoarea indicatorului fiind mai mare în mediul urban.

În anul şcolar 2022 - 2023, cel mai redus raport număr de elevi/profesor din întreg sistemul de învăţământ s-a înregistrat în învăţământul gimnazial din mediul rural: 8 elevi la 1 profesor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
profesori,
elevi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici