- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În cazul lui Andrei Iucinu, o nouă operaţie depinde de evoluţia locală
Starea lui Andrei Iucinu este staţionară, dar următoarele zile pot să aducă agravări, iar o nouă intervenţie chirugicală va fi posibilă numai în funcţie de evoluţia locală, specialiştii apreciind că momentul critic în acest tip de muşcătură este depăşit în general după cinci - şase zile.
În cazul lui Andrei Iucinu, o nouă operaţie depinde de evoluţia locală (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax foto)
Medicul de urgenţă Rodica Ciolacu a declarat că starea lui Andrei Iucinu este staţionară, pacientul fiind echilibrat din punct de vedere clinic şi respirator.
"Din punct de vedere chirugical, acum nu este necesară o nouă intervenţie. Orice caz produs prin muşcătura de şerpi veninoşi este unul foarte grav de la început, cu potenţial de agravare în evoluţie. Următoarele zile pot să aducă agravări", a spus medicul Ciolacu.
La rândul lui, profesorul dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirugie plastică de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a susţinut că evoluţia stării pacientului este favorabilă şi că momentul operator viitor va fi decis în funcţie de evoluţia locală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
România, ţara cu 35 de cabinete stomatologice publice şi 17.000 private
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
"Atât timp cât a beneficiat de ser antiviperinic la o oră şi ceva după incident neutralizarea s-a produs. Aşa cum a evoluat până acum ne uităm cu optimism spre viitor. Evoluţia locală va dicta momentul operator doi", a explicat profesorul Ioan Lascăr.
El a spus că pentru o nouă intervenţie care ar viza închiderea antebraţului şi a braţului, trebuie să se urmărească aspectul muşchilor, sensibilitatea mâinii, mobilitatea mâinii şi a degetelor.
"Din cauza veninului, au apărut tulburări de coagulare care s-au produs local, în prima fază. Aici au generat o sângerare difuză în muşchi care a evidenţiat şi creşterea în volum a extremităţii dar şi tensiune în ţesuturi. Din acest motiv am făcut mai multe incizii. Dacă nu am fi intervenit ar fi putut apărea tulburări severe de alimentare cu sânge care puteau duce la moartea musculaturii prin ischemie. Incizând, tăind pielea, am deschis spaţiile musculare şi atunci muşchii au putut să respire, nu au mai fost sufocaţi, sugrumaţi prin compresie generată. Datorită hematomului şi edemului, muşchiul ar fi murit prin lipsa alimentării cu sânge", a mai spus profesorul Lascăr.
Astfel, chirurgii mai aşteaptă câteva zile să vadă care este evoluţia locală.
"A doua operaţie vizează închiderea antebraţului şi a braţului. Dar acest lucru va putea fi realizat în funcţie de evoluţia locală. De fapt, evoluţia locală va dicta momentul doi al operaţiei. Pacientul este monitorizat. Rinichiul funcţionează bine, nu au mai fost sângerări în alte părţi ale corpului", a mai spus şeful Clinicii de chirurgie plastică.
Totodată, Viorela Niţescu, medic primar specializat în toxicologie în cadrul Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", a menţionat că intoxicaţia cu venin de şarpe este periculoasă şi poate fi chiar mortală. "Periculozitatea ei depinde de locul unde se produce, de cât de gravă este şi de rapiditatea administrării antidotului. Există două tipuri de efecte. Întâi sunt efecte la nivel local, la nivelul musculaturii. Apoi urmează apariţia unor manifestări sistemice la nivelul întregului organism care pot să fie şoc, scăderea tensiunii, alterare, afectare cardiacă, hepatică, renală. În Europa, cea mai gravă intoxicaţie este cea cu venin de la viperă. În lume există şerpi care au veninuri mai periculoase", a mai spus Niţescu.
Potrivit acesteia, momentul critic ţine de mai mulţi factori şi anume starea pacientului şi tipul de muşcătură.
"În general dacă se depăşesc cinci-şase zile, în cazul în care pacientul a prezentat fenomene sistemice, considerăm că s-a depăşit primul moment critic", a conchis Niţescu.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că Andrei Iucinu este în stare stabilă, sub supraveghere, deocamdată nefiind luată o decizie dacă va fi supus luni unei noi intervenţii chirurgicale
Andrei Iucinu Tinu, în vârstă de 26 de ani, a fost internat de urgenţă sâmbătă, la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce a fost muşcat de viperă. Iucinu a fost operat sâmbătă noapte, după ce starea lui s-a agravat.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca declara că hematomul suferit la o mână s-a extins înspre umăr, astfel că a fost necesară o intervenţie de decompresie pentru degajarea veninului. Bogdan Opriţa preciza că Andrei Iucinu ar putea fi suspus unei noi intervenţii chirurgicale în umătoarele zile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO