În ce ţări să nu călătoreşti în următoarea perioadă. Recomandările Ministerului Afacerilor Externe
MAE a postat sau reînnoit în ultimele zile alertele de călătorie pentru mai multe state, între care Israel, Irak, Columbia, Liban, Egipt, Thailanda, Madagascar, Yemen, Sudan, Republica Congo, Republica Democrată Congo şi Coasta de Fildeş.
În ce ţări să nu călătoreşti în următoarea perioadă. Recomandările Ministerului Afacerilor Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Alertele postate de MAE pe site-ul instituţiei sunt de diferite nivele. Astfel, în ceea ce priveşte Israelul, MAE atrage atenţia că există "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase".
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie sporită atunci când călătoresc în Statul Israel, din cauza tensiunilor existente în Orientul Mijlociu şi precizează că, "în contextul actualei situaţii de securitate, afectată de evoluţia conflictului palestiniano-israelian, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite cu desăvârşire deplasările în Fâşia Gaza".
Ambasadele statelor UE, inclusiv România, nu au contacte cu structurile de putere din Gaza, ceea ce face ca, practic, asistenţa consulară să fie imposibil de acordat, precizează MAE, adăugând că este indicat ca deplasările în Cisiordania să fie evitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marina SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană, ca punct logistic pentru operaţiunile din zona arctică unde patrulează submarinele ruseşti
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
"În cazul unei deplasări în Ierusalim sau în zonele turistice din apropiere, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste maximă prudenţă. Recent, s-a înregistrat un atac terorist cu bombă la Ierusalim, primul după 7 ani", mai atrage atenţia MAE, sfătuindu-i pe românii care se deplasează în Israel sau se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
În ceea ce priveşte Irak, MAE a postat la 13 aprilie un avertisment atrăgând atenţia că în această ţară "există factori confirmaţi de risc". Astfel, românii "sunt sfătuiţi să evite călătoriile în Irak, situaţia de securitate din această ţară fiind afectată de acţiuni cu caracter terorist".
"Cetăţenii români care călătoresc în Republica Irak, în scop turistic sau de afaceri, cu vize de şedere eliberate de autorităţile Guvernului Regional Kurdistan la graniţele cu Siria şi Turcia şi doresc să viziteze alte regiuni alte Irakului pot fi puşi în situaţia de a fi reţinuţi pentru trecere frauduloasă a frontierei. Pentru eliberarea de vize în vederea călătoriei pe întreg teritoriul Republicii Irak, cetăţenii români trebuie să se adreseze exclusiv Ambasadei Republicii Irak la Bucureşti, singura autorizată să înregistreze, să proceseze şi să soluţioneze aceste solicitări", scrie MAE.
MAE avertizează, de asemenea, că în Liban există "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase" şi le recomandă românilor să manifeste "prudenţă şi vigilenţă" pe durata călătoriilor în această ţară.
MAE recomandă evitarea deplasărilor în suburbia din sudul şi estul Capitalei Beirut, în sudul Libanului şi în zonele din apropierea liniei de demarcaţie cu Israelul, în Valea Bekka, cu excepţia sitului arheologic de la Baalbeck, în regiunea Tripoli, cu excepţia zonei centrale a oraşului Tripoli, în apropierea şi în interiorul tuturor taberelor de refugiaţi palestinieni de pe teritoriului Libanului.
Ministerul de Externe a actualizat şi avertizarea de călătorie pentru Egipt, atenţionând că există "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase".
"Având în vedere ultimele evoluţii ale situaţiei de securitate din Egipt, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv în Cairo, Alexandria, Ismailia, Suez. Călătoriile, în grup organizat, în staţiunile de la Marea Roşie (Hurgada şi Sharm El Sheikh) precum şi călătoriile care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan sunt exceptate de la această regulă. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să fie prudenţi în locurile publice, în special în staţiunile din nordul Peninsulei Sinai. În ultima perioadă au avut loc acţiuni de protest ale diferitelor categorii profesionale, ale căror revendicări au caracter socio-economic", precizează MAE.
În privinţa Columbiei, Ministerul de Externe atrage atenţia că există factori de risc şi recomandă cetăţenilor români să evite deplasările ce nu sunt necesare. "Columbia este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări de violenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) şi de traficul de droguri. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în această ţară. Atacurile cu dispozitive explozive improvizate, precum şi răpirile de persoane sunt frecvente. Atacurile pot fi nediscriminatorii la adresa cetăţenilor străini. De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut", scrie MAE.
Aceeaşi avertizare, legată de existenţa unor factori de risc şi necesitatea evitării deplasărilor ce nu sunt necesare, a fost postată de MAE pentru Madagascar.
"Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice. În cazul în care există cetăţeni români în zonele în care se înregistrează manifestări violente, sunt sfătuiţi să aibă provizii de apă, mâncare şi combustibil şi să evite deplasările în afara locuinţei, până la calmarea situaţiei", atrage atenţia MAE.
În privinţa Thailandei, MAE atrage atenţia că există "zone sau intervale de timp care pot fi periculoase" şi le recomandă cetăţenilor români să fie precauţi atunci când călătoresc în această ţară.
MAE recomandă de asemenea ca, "în cazul în care nu există un motiv întemeiat şi urgent de călătorie în Sudan", cetăţenii români să evite deplasarea în această ţară până la sfarşitul anului 2011.
În ceea ce priveşte Coasta de Fildeş şi Yemen, MAE atrage atenţia că există un "pericol major", iar cetăţenilor români li se "recomandă insistent" să părăsească imediat teritoriul acestor state.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO