În curând "Casa de copii" ar putea fi doar o tristă amintire. Guvern: Centrele de plasament vechi vor fi desfiinţate până în anul 2021

Guvernul a adoptat, miercuri, un act normativ care prevede desfiinţarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflaţi în grija statului. Din 2021 copiii aflaţi sub protecţie socială vor locui în case şi apartamente de tip familial, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Urmărește
4450 afișări
Imaginea articolului În curând "Casa de copii" ar putea fi doar o tristă amintire. Guvern: Centrele de plasament vechi vor fi desfiinţate până în anul 2021

În curând "Casa de copii" ar putea fi doar o tristă amintire. Guvern: Centrele de plasament vechi vor fi desfiinţate până în anul 2021

„În şedinţa de guvern de astăzi (miercuri-n.r), la propunerea ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul a adoptat un act normativ prin care se modifică şi se completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Principalele schimbări vizează dezinstituţionalizarea copiilor până la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin, şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament, aşa cum le ştim în acest moment existente în ţara noastră. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial până pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi îngrijire adecvată în case de tip familial , unde vor fi îngrijiţi maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum şase copii în fiecare apartament”, a anunţat Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern.

Reprezentanţii centrelor de plasament care refuză desfiinţarea acestora riscă amendă între 3000 şi 10.000 de lei.

„Nerespectarea acestei prevederi, anume desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi, va fi considerată contravenţie şi se va pedepsi cu o amendă cuprinsă între 3000 şi 10.000 de lei. De asemenea, prin modificările aduse legii sunt stimulate şi persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizaţii de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei. Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu şi lung pentru copiii separaţi de familie”, a adăugat acesta.

Actul normativ adoptat miercuri prevede, de asemenea, că reprezentanţii Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului vor fi obligaţi să îi ajute pe tinerii care părăsesc sistemul social să îşi găsească un loc de muncă şi cazare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului precizează că actul normativ creşte, de asemenea, indemnizaţia tinerilor care ies din sistemul social.

„ Actul normativ are în vedere şi creşterea calităţii vieţii copiilor care urmează să părăsească sistemul de protecţie socială. A fost introdusă obligaţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare în ultimele şase luni de şedere în sistem, iar Serviciului Public de Asistenţţă Socială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani. Tot pentru aceşti tineri s-a stabilit creşterea indemnizaţiei care se acordă la ieşirea din sistem, de la valoarea unui salariu de bază minim brut la valoarea a trei salarii minime brute”, potrivit lui Nelu Barbu.

Premierul Viorica Dăncilă a decis să introducă în echipa sa de consultări un reprezentant al tinerilor care a fost implicat în redactarea Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor şi tinerilor din UE.

„Doamna prim-ministru a luat decizia consultării tinerilor şi copiilor în elaborarea tuturor actelor normative care îi privesc în mod direct. În acest sens, în echipa de consilieri a doamnei prim-ministru se va regăsi în curând şi un reprezentant al tinerilor sau copiilor care s-au implicat în redactarea şi adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor şi tinerilor din UE privind consultarea copiilor şi tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel naţional şi european. Declaraţia aceea a fost înmânată doamnei prim-ministru în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria”, mai spune purtătorul de cuvânt al Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici