- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În dosarul atribuirilor ilegale de terenuri în Constanţa s-a încălcat Constituţia - procurori
Procurorii susţin că, în dosarul atribuirilor ilegale de terenuri din Constanţa, Radu Mazăre şi celelalte persoane vizate au încălcat Constituţia, tranzacţionând "o importantă parte din faleza şi litoralul românesc" în valoare de peste 70 de milioane de euro.
În dosarul atribuirilor ilegale de terenuri în Constanţa s-a încălcat Constituţia - procurori (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti va începe, în 25 noiembrie, dezbaterile în procesul în care este vizat Radu Mazăre, alături de 36 de persoane, între care funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, toţi acuzaţi în legătură cu atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul fiind de peste 100 milioane euro.
"În legătură cu terenurile din domeniul public al statului, acestea reprezintă o importantă parte din faleza şi plaja Litoralului Mării Negre, în suprafaţă totală de 160,129 de metri pătraţi, cu o valoare de 32.396.672 de dolari şi 19.323.827 de euro. La aceasta se adaugă plaja Cazinou Mamaia, în suprafaţă 22,793 de metri pătraţi, cu o valoare de 30.314.690 de euro, intabulată, pe baza unor înscrisuri false, în proprietatea Primăriei Constanţa şi, apoi, vândută", se arată în rechizitoriu.
Potrivit procurorilor, aceste tranzacţii s-au făcut nu doar cu încălcarea legilor legate de revendicări, ci chiar cu încălcarea articolului 136 din Constituţia României.
Comform articolului 136 din legea fundamentală, "bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice".
Procurorii descriu în rechizitoriul trimis instanţei de judecată modul în care grupul de la Constanţa a creat un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, prin şase moduri de "operare".
Prima modalitate se referă la atribuirea de terenuri în suprafeţe de până la trei ori mai mari decât suprafaţa revendicată, prin falsificarea mărimii terenului în cererea de restituire, încheirea unor promisiuni de vânzare-cumpărare, mai înainte de soluţionarea notificării, şi subevaluarea unora dintre terenurile atribuite ca măsuri reparatorii în compensare.
"Modul de operare B" presupunea ca solicitarea de notificare să fie soluţionată, cu încălcarea termenului de 60 de zile, prin respingere totală a restituirii în natură, pentru ca, ulterior, Primăria să atribuie alte terenuri în compensare pe alte amplasamente, în suprafeţe de două până la patru ori mai mari decât cele revendicate, prin subevaluare, iar consecutiv intabulării, "vânzarea" acestor terenuri către alte persoane interpuse.
Un alt mod de a atribui terenuri, C, este cel prin care o solicitare de revendicare era soluţionată prin respingere, după doi ani, timp în care una dintre persoanele implicate obţinea drepturile litigioase asupra terenului. Ulterior, după doi ani acelaşi teren şi pe acelaşi amplasament era atribuit direct cesionarului, adică cel care a cumpărat drepturile litigioase.
Modul D presupune soluţionarea favorabilă a cererii de notificare pentru mai mulţi cesionari de drepturi succesorale depuse în numele mandatarului moştenitor, însă fără să existe un astfel de mandat, cu ajutorul notarului public.
Următorul mod de operare, E, este asemănător cu cel precedent, însă, în plus implică şi falsificare unui înscris sub semnătură privată.
Prin "Modul de operare F" s-au trecut din proprietatea statului, în proprietate privată a 22.793 de metri pătraţi de plajă. Primăria Constanţa a intabulat terenul cu titlu de drept de proprietate, "pe baza unor documente cu conţinut neadevărat", prin implicarea a unor funcţionari şi angajaţi din primărie. Astfel, terenul a trecut din domeniul public al statului, care e de interes naţional, în cel privat, prin vânzări consecutive către mai multe persoane.
În 28 octombrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 37 de persoane în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.