În judeţele Moldovei, majoritatea cadrelor didactice sunt în grevă

Majoritatea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar din judeţele din Moldova se află în grevă, joi, o participare mai redusă la protest înregistrându-se însă în judeţul Botoşani.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului În judeţele Moldovei, majoritatea cadrelor didactice sunt în grevă

În judeţele Moldovei, majoritatea cadrelor didactice sunt în grevă (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

În judeţul Galaţi, 90% dintre cadrele didactice se află în grevă, potrivit liderilor locali sindicali.

Conform acestora, în majoritatea unităţilor şcolare nu se fac ore, mulţi dintre elevi preferând să rămână acasă.

În municipiul Galaţi, profesorii şi învăţătorii au decis încă dinaintea începerii protestului să trimită elevii acasă, în vreme ce în Tecuci la ciclul I-IV s-a luat decizia supravegherii elevilor la clase.

În judeţul Iaşi, aproximativ 10.000 de angajaţi din sistemul preuniversitar participă la greva organizată de sindicatele din învăţământ, participarea la acţiune fiind mai mare decât estimau iniţial liderii sindicali.

Vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat că, din primele estimări, din cei 10.000 de membri de sindicat peste 80 la sută participă la grevă.

"E mai bine decât ne aşteptam. În unele şcoli existau semnale că nu va fi grevă, însă profesorii au întrerupt lucrul. Nu au existat incidente, iar Inspectoratul Şcolar nu a intervenit în vreun fel în acţiunea noastră", a declarat Laviniu Lăcustă.

La rândul său, liderul FSLI Iaşi Violeta Amariei a afirmat că peste 1.800 din cei 2.200 membri de sindicat participă la protest.

"Am vizitat dimineaţă câteva şcoli şi era pustiu. În unităţi se aflau doar directorul şi vreo 2-3 profesori din comitetul de grevă", a spus Amariei.

În judeţul Iaşi, în şapte centre de examen dintr-un total de 49 de centre elevii nu au putut susţine proba de informatică de la bacalaureat, aceasta urmând să fie reprogramată în zilele următoare.

"Greva este un drept pe care membrii de sindicat îl au şi trebuie să respectăm acest drept. În calitatea în care eu sunt la Inspectorat, de profesor, dar şi în calitate de mamă nu sunt foarte fericită cu această modalitate de protest. Cât priveşte bacalaureatul, din cele 49 de centre, doar profesorii din 7 centre au anunţat că sunt în grevă", a declarat Liliana Romaşniuc, şeful Inspectoratului Şcolar Iaşi.

În judeţul Suceava, majoritatea cadrelor didactice participă, joi, la greva de o zi, excepţie făcând cele din unităţile de învăţământ speciale sau cu program de internat, dar şi din liceele în care s-a hotărât desfăşurarea probei de competenţe digitale.

Liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ "Spiru Haret" Suceava, Constantin Cernica, a declarat că în şcolile sucevene nu se desfăşoară cursuri, joi, însă în unităţile liceale în care nu s-a amânat desfăşurarea probei privind competenţele digitale din cadrul examenului de bacalaureat membrii comisiilor sunt prezenţi în licee pentru evaluarea elevilor.

El a spus că în unităţile de învăţământ cu program de internat elevii sunt monitorizaţi de personalul prezent la serviciu.

Cernica a mai spus că personalul nedidactic din şcoli nu se află în grevă şi asigură împreună cu liderul sindical al unităţii o treime din activitate.

Liderul Sindicatului Învăţământ "Bucovina" Rădăuţi, afiliat la FSLI, Gheorghe Şorodoc, a declarat că toate şcolile din zona Rădăuţi sunt în grevă, cu excepţia şcolilor cu program de internat, respectiv Grupul Şcolar Bivolărie, Şcoala Specială Rădăuţi şi grădiniţele cu program prelungit unde elevii şi preşcolarii sunt supravegheaţi fără a se desfăşura activităţi didactice.

Şorodoc a spus că elevii din şcolile unde se desfăşoară greva au stat acasă, iar activitatea unităţii este asigurată de personalul nedidactic, de nucleul sindical al unităţii şi de comitetul de grevă.

La rândul său, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor "ProEducaţia" FEN Suceava, Traian Pădureţ, a declarat că toate şcolile din zonele Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului şi Suceava care au membri de sindicat afiliaţi la FEN se află în grevă.

Pădureţ a precizat că la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Gura Humorului, unde sunt copii interni din tot judeţul, profesorii asigură o treime din activitate pentru supravegherea elevilor în clase.

Cele trei sindicate din învăţământul preuniversitar sucevean însumează aproximativ 12.000 de membri.

În Vaslui, 80% din cadrele didactice din cele 830 de unităţi de învăţământ din judeţ participă la greva organizată joi, susţin oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, pe baza datelor obţinute din teritoriu de la conducerile şcolilor.

În majoritatea cazurilor, profesorii nu au mers nici măcar la şcoală, existând însă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ un comitet de grevă, format din trei cadre didactice.

Oficialii ISJ Vaslui susţin că a fost la latitudinea fiecărei unităţi de învăţământ să opteze sau nu pentru grevă.

"Este falsă ideea lansată de sindicate, că noi am fi făcut presiune asupra directorilor de şcoli să cheme în activitate cadrele didactice. Ca profesorii să nu se simtă urmăriţi, nici măcar nu le-am solicitat numărul de cadre didactice participante la grevă. Dar, din informaţiile generale, putem spune că 80% din şcoli nu-şi desfăşoară cursurile din cauza grevei", a declarat Elena Foceak, purtătorul de cuvânt al ISJ Vaslui.

Liderii de sindicat din învăţământul vasluian nu au putut oferi date despre modul în care decurge greva, centralizarea numărului de participanţi la protest urmând să fie făcută la o şedinţă programată pentru ora 16.00.

În privinţa celor 19 licee unde se desfăşoară proba de competenţe digitale a bacalaureatului, în doar două unităţi examenul nu are loc, fiind reprogramat pentru zilele următoare.

Astfel, 66 de elevi de la Grupul Şcolar "Ştefan Procopiu" Vaslui vor susţine proba în 23 aprilie, iar 46 de candidaţi de la Liceul "Mihail Kogălniceanu" Vaslui vor fi examinaţi în 26 aprilie, deciziile pentru reprogramări aparţinând conducerilor celor două licee vasluiene.

În judeţul Botoşani, aproximativ 4.000 de cadre didactice se află, joi, în grevă, în timp ce 2.399 de profesori nu au dorit să participe la această formă de protest.

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, Mihai Axinte, a declarat că din cadrul acestei structuri sunt aproximativ 2.200 de membri care au decis să suspende cursurile pentru ziua de joi.

Totodată, 1.620 din totalul celor 4.019 de membri ai Sindicatului pentru Învăţământul Preuniversitar Botoşani au decis să participe la greva de o zi.

"Sunt nemulţumită că nu toată lumea a acţionat solidară la greva de o zi, unora li se taie din salariu, altora nu, şi nu este corect", a declarat preşedintele SIP Botoşani, Maria Ţiprigan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici