În judeţele Transilvaniei, majoritatea cadrelor didactice sunt în grevă

Majoritatea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar din Transilvania sunt în grevă, joi, în unele centre examenul de Bacalaureat fiind reprogramat fie după ora 13.00, fie pentru vineri, în timp ce la Oradea sunt în grevă şi profesorii universitari.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului În judeţele Transilvaniei, majoritatea cadrelor didactice sunt în grevă

În judeţele Transilvaniei, majoritatea cadrelor didactice sunt în grevă

În Bihor, peste 3.700 de angajaţi ai sistemului de învăţământ preuniversitar au intrat, joi dimineaţă, în grevă, alături de profesorii universitari care au cursuri joi, respectiv de studenţii orădeni.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, 3.158 de cadre didactice bihorene din sistemul preuniversitar sunt în grevă, alături de 134 membri ai personalului didactic auxiliar şi 430 ai personalului nedidactic. Protestatarii provin din 117 unităţi de învăţământ din Bihor din totalul de 213.

"În Oradea, este în grevă personalul din 16 grădiniţe, zece şcoli generale şi 13 licee", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor, Ramona Bacter.

Acest lucru nu afectează, însă, desfăşurarea examenului de Bacalaureat în judeţ.

"Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale, toţi profesorii implicaţi în procesul de examinare vor fi în şcoli, pentru că nu au aderat la grevă", a spus Bacter.

De asemenea, potrivit liderului Sindicatului Corpul Didactic Profesional Universitar, Gheorghe Ionescu, toate cadrele didactice ale Universităţii din Oradea care au ore joi vor fi în grevă, adică nu vor ţine cursurile, respectiv seminariile.

"Nu i-am centralizat, însă toate cadrele didactice care au azi ore protestează prin neprezentare la ore", a declarat Ionescu.

Personalul nedidactic şi cel didactic auxiliar din cadrul Universităţii din Oradea îşi desfăşoară activitatea, fără să intre în grevă.

Totodată, şi studenţii orădeni sunt în grevă.

"Am recomandat tuturor studenţilor să nu meargă azi (joi - n.r.) la cursuri. Este o grevă paşnică, fără manifestaţii, la fel ca în alte centre universitare din ţară", a declarat preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Adrian Dume.

Şi în judeţul Covasna cadrele didactice au intrat, joi dimineaţă, în grevă.

Preşedintele filialei Covasna a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Nagy Gabor, a declarat că peste 3.500 de cadre didactice afiliate FSLI sunt în grevă generală şi nu participă la cursuri, cu excepţia celor implicaţi în desfăşurarea examenului de Bacalaureat.

Potrivit lui Nagy, în toate unităţile de învăţământ din judeţ au fost afişate, miercuri, anunţuri privind greva de joi.

Potrivit lui Nagy Gabor, sindicatul nu vrea să tulbure desfăşurarea Bacalaureatului, drept urmare profesorii care sunt implicaţi în proba de evaluare a competenţelor digitale vor fi prezenţi în şcoli.

"O treime dintre elevii claselor a XII -a din Covasna au susţinut deja proba de evaluare a competenţelor digitale şi nu vrem să-i sacrificăm pe ceilalţi", a declarat liderul sindical.

În judeţul Arad, aproximativ 90 la sută din salariaţii din învăţământ participă la grevă, iar în opt centre din 41 nu se desfăşoară proba de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului.

Potrivit sindicaliştilor, şase mii de persoane participă la protest, o parte dintre şcoli fiind închise, după ce copiii au fost anunţaţi despre grevă, în timp ce altele sunt deschise, iar elevii care au mers la şcoală sunt supravegheaţi.

În judeţul Timiş, potrivit liderilor sindicali din educaţie, din cauza "presiunilor" Inspectoratului Şcolar, doar 60 la sută dintre dascăli au intrat în grevă, joi dimineaţă, însă aproximativ 80 la sută sprijină această acţiune de protest.

Potrivit liderului FEN, filiala Timiş, Marius Lobază, activitatea în mai multe şcoli din judeţ a fost blocată de acţiunea de protest.

"Nu avem o situaţie exactă a dascălilor care au intrat în această (joi - n.r.) dimineaţă în grevă, dar din semnăturile pe care le-am strâns, cam 80 la sută dintre colegi sprijină această acţiune. Însă, din cauza presiunilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, cam 60 la sută vor participa efectiv la această grevă. Sunt şcoli în judeţ a căror activitate este blocată, dar există şi spărgători de grevă", a spus Lobază.

De cealaltă parte, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Mariana Eftimie, a declarat corespondentului MEDIAFAX că din estimările instituţiei pe care o conduce doar maximum 32 la sută din cadrele didactice participă la grevă şi doar o singură şcoală din judeţ este blocată de acţiunea de protest.

"Din estimările pe care le aveam ieri (miercuri - n.r.), participarea la grevă este în jur de 30-32 la sută. O estimare mai exactă o vom avea în jurul orei 10.00. Avem o singură sesizare că activitatea într-o şcoală a fost blocată de acţiunea de protest, o vom verifica şi dacă se confirmă, vom sancţiona directorul", a spus Eftimie.

Aproape 5.000 de membri ai Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) se află în grevă, cadrele didactice fiind prezente la clase, dar nu se ţin cursuri.

Preşedintele SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat că din cauza grevei examenul de competenţe digitale de la Bacalaureat a fost suspendat la un singur centru, din Cluj-Napoca, iar la şase şcoli şi licee din judeţ procesul de învăţământ se desfăşoară normal, întrucât profesorii nu au aderat la grevă. La centrul în care s-a suspendat Bacalaureatul examenul a fost reprogramat pentru vineri.

"Greva generală de o zi se desfăşoară în judeţul Cluj conform programului. Avem aproape 5.000 de membri ai SLIPC aflaţi în grevă", a spus Cojocaru.

Aproximativ 7.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din instituţiile de învăţământ din judeţul Satu Mare au intrat în grevă.

Liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan, a estimat că aproape toţi angajaţii se află în grevă, întrucât aproximativ 95 la sută s-au declarat pentru acest protest.

El a spus că în unele grădiniţe cadrele didactice au ales greva japoneză, din respect pentru copii şi părinţi şi deoarece aveau programate activităţi extracuriculare.

În toate centrele de examen, proba de competenţe digitale a Bacalaureatului a fost reprogramată pentru vineri şi luni.

În judeţul Mureş, toţi angajaţii din învăţământ au intrat în grevă, inspectorul şcolar general al judeţului, Dumitru Matei, declarând însă că în jur de o sută de profesori vor asista la proba examenului de Bacalaureat, pe care a programat-o după ora 13.00.

"Vor fi circa o sută de profesori, din totalul de 7.900, angrenaţi în supravegherea probei de Bac, pe care am programat-o după ora 13. Ar fi păcat de elevi să nu dea proba specială de competenţe digitală, e vorba de 750 de elevi, adică 0,7% din populaţia şcolară a judeţului", a spus Matei.

Liderul Federaţiei Sindicale "Spiru Haret" din judeţ, Ioan Săcărea, şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Mureş, Cornel Crucean, au declarat că, din informaţiile lor, cei circa 9.700 de angajaţi din învăţământ existenţi la nivelul judeţului participă la grevă.

"Din informaţiile noastre, toţi cei 2.500 de membri ai FSLI Mureş participă la grevă prin neprezentare. E posibil să apară cazuri izolate în care totuşi să se intre la clase. În ce priveşte Bacalaureatul, noi nu ne-am propus să nu îl susţinem, n-a fost în programul nostru", a arătat Crucean.

Liderul Federaţiei Sindicale "Spiru Haret" din judeţ, Ioan Săcărea, declara miercuri că toate cele 9.700 de persoane angajate în învăţământ la nivelul judeţului vor intra în grevă, iar unde se suprapune Bacalaureatul cu greva, examenul se va boicota.

În Sibiu, 85 la sută din unităţile de învăţământ sunt închise, adică aproximativ 120 de unităţi din 174 câte sunt în judeţ.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, greva profesorilor nu afectează desfăşurarea probei de competenţe digitale a Bacalaureatului, elevii din şcolile închise finalizând până joi acest examen.

Peste 80 la sută dintre profesorii din Bistriţa-Năsăud participă, joi, la greva generală de o zi din sistemul educaţional, elevii fiind informaţi deja să nu se prezinte la cursuri. Singura şcoală mai mare în care majoritatea profesorilor au anunţat că nu vor să participe la greva de joi este Liceul de Arte Plastice "Corneliu Baba" din Bistriţa. Potrivit conducerii liceului, joi este programat un examen de atestat profesional care nu putea fi amânat.

În judeţul Alba, aproximativ 500 de cadre didactice din şcoli şi licee din zonele Aiud, Zlatna, Abrud şi Ocna Mureş au intrat în grevă. Potrivit preşedintelui Sindicatului Învăţământ, Ioan Stanca, profesorii nu intră la ore, nu vor desfăşura nicio activitate, iar cei care au fost distribuiţi la examenul de Bacalaureat nu se vor prezenta. Din cauza grevei, câteva zeci de elevi au fost reprogramaţi pentru a da proba vineri.

În judeţul Sălaj, peste trei mii de dascăli sunt, joi, în grevă, iar activitatea educaţională este suspendată în aproximativ cinci sute de unităţi de învăţământ, fără însă ca acţiunea să afecteze susţinerea probei de Bacalaureat.

Preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) Sălaj, Eusebiu Lehene, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că singurii care fac excepţie de la grevă sunt profesorii coordonatori şi examinatori, care vor fi în sălile de curs pentru buna derulare a probei de Bacalaureat programată pentru ziua de joi.

În judeţul Harghita, 5.373 de cadre didactice din 147 de unităţi de învăţământ sunt în grevă. La protest nu au aderat angajaţii a trei licee, respectiv "Marton Aron", "Venczel Jozsef" şi "Szekely Karoly" din Miercurea Ciuc, iar grădiniţa "Arany Alma" din aceeaşi localitate este în grevă japoneză. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ferenczes Salamon, sunt cazuri în care există un număr mic de profesori care nu participă la grevă, iar acolo s-a cerut să se asigure orare speciale pentru elevi, iar ei să fie supravegheaţi. Proba de competenţe digitale a fost amânată în toate centrele pe motiv că, oricum, doar câteva licee era programată.

În judeţul Hunedoara, în toate cele 185 de unităţi de învăţământ este grevă, susţine preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar, Paul Rusu.

Potrivit acestuia, patru centre de Bacalaureat nu vor organiza proba de competenţe digitale, dar candidaţii vor fi reprogramaţi pentru vineri, luni şi marţi. În Hunedoara, peste 6.400 de membri de sindicat au semnat pentru grevă.

Ministerul Educaţiei a transmis, miercuri, o notă inspectoratelor şcolare în care sunt precizate măsurile pe care conducerile unităţilor de învăţământ trebuie să le ia joi, în timpul grevei generale, întrucât această acţiune "nu înseamnă lacăt pe şcoli", în 750 de centre desfăşurându-se bacalaureat.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a atras atenţia că directorii unităţilor de învăţământ vor lua act de decizia cadrelor didactice din unitatea respectivă de a-şi exercita dreptul legal la grevă şi, în funcţie de aceste decizii, vor stabili orarul elevilor în ziua de joi, potrivit unui comunicat remis miercuri seară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici