În judeţul Maramureş nu mai există pericol de inundaţii

Zăporul de aproximativ cinci kilometri format pe râul Iza, în zona localităţii maramureşe Onceşti, a fost distrus, vineri după-amiază, prin detonare, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă afirmând că în judeţ nu mai există pericol de inundaţii.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului În judeţul Maramureş nu mai există pericol de inundaţii

În judeţul Maramureş nu mai există pericol de inundaţii (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Portrivit purtătorului de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuţ, prima detonare a zăporului de pe Iza a fost nereuşită, însă următoarele trei au pus în mişcare sloiurile de gheaţă, care s-au deplasat la vale.

"Nu mai există deocamdată alte pericole în judeţ, dar situaţia va fi monitorizată în permanenţă, ţinând cont că există şi o alertă hidrologică pentru Maramureş. Noi suntem pregătiţi să intervenim dacă va fi nevoie", a spus Băbuţ.

Pe râul Iza, în localitatea Onceşti, se formase, vineri, un zăpor lung de aproximativ cinci kilometri, care punea în pericol şase gospodării.

Totodată, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş au făcut, vineri, trei detonări succesive ale zăporului format pe râul Mara, pentru a îndepărta pericolul de inundare a unor alte gospodării din localitatea Giuleşti.

Purtătorul de cuvânt de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuţ, a declarat că în urma a trei detonări succesive, pentru care s-au folosit circa 70 de kilograme de explozibil, sloiurile de gheaţă, care se întindeau pe o distanţă de 300-400 de metri, au fost dislocate şi nu mai sunt probleme în zona comunei Giuleşti.

Potrivit sursei citate, apele râului Mara au reintrat în matcă, retrăgându-se de pe DN 18.

Drumul Naţional 18 şi mai multe gospodării au fost inundate, începând de joi după-amiază, în localitatea maramureşeană Mara, comuna Giuleşti, pe o porţiune de trei sute de metri, apa ajungând în unele locuri până la o jumătate de metru.

Hidrologii au avertizat, vineri, că pe unele sectoare ale râurilor Tisa, Iza, Someşul superior, Mureşul superior şi Aries este posibilă, vineri şi sâmbătă, creşterea nivelurilor, cu atingerea cotelor de atenţie, din cauza dislocării şi deplasării gheţurilor.

Citeşte şi:

Mai multe râuri din nordul ţării ar putea atinge cotele de atenţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici