În jur de 200 de medici au protestat în faţa Ministerului Muncii

Aproximativ 200 de medici au pichetat joi, între orele 12:00 - 14:00, sediul Ministerului Muncii, pentru aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului În jur de 200 de medici au protestat în faţa Ministerului Muncii

În jur de 200 de medici au protestat în faţa Ministerului Muncii (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Protestele medicilor au continuat joi cu pichetarea sediului Ministerului Muncii, unde medicii au cerut aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei.

O delegaţie a Federaţiei Sindicale Hipocrat şi Sindicatului Promedica a fost primită de un Secretar de Stat al Ministerului Muncii şi au vorbit despre timpul de gardă din spitale, iar consilierul i-a asigurat că va organiza nişte controale, având în vedere că este ilegal timpul de lucru în plus.

"Media europeană lunară permisă, cu gărzi cu tot, este de 140-160 de ore, iar ei fac în medie peste 200 de ore. Asta din cauza lipsei de personal", au explicat pentru MEDIAFAX reprezentanţii sindicatelor. În ceea ce priveşte tergiversarea proiectului noii legi a salarizării unitare, reprezentanţii Ministerului Muncii le-au explicat sindicaliştilor că nu au primit la timp draft-ul de la Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, medicii mai cer acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal; asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate, creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Totodată, sindicaliştii susţin că "lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare iar timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă".

Peste 12.000 de angajaţi din sistemul sanitar din toată ţara au protestat între 21 şi 27 martie prin grevă de tip japonez. Potrivit calendarului prezentat de sindicalişti, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii va avea loc pichetarea Ministerului Sănătăţii, iar pe 11 – 17 aprilie va fi Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore. Dacă până atunci revendicările sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, pe 18 aprilie medicii vor declanşa Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitatea medicală şi asigurarea urgenţelor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici