- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.12.2017, 17:29)
- Mihaela Gidei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video În jur de 500 de judecători şi procurori au protestat în faţa Curţii de Apel Bucureşti faţă de modificările la legile Justiţiei /CAB se delimitează de acest protest
În jur de 500 de judecatori şi procurori au protestat, luni, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, exprimându-şi nemulţumirea faţă de modificările aduse în Parlament la legile Justiţiei şi la codurile penale.
Urmărește
4221 afișări
Magistraţii au aprins lanternele de la telefoane. Judecător: E o invitaţie pentru dialog
Participanţii la protest au aprins lanternele telefoanelor, gest despre care au spus că este o invitaţie la dialog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Este o speranţă, orice luminiţă e o speranţă, o invitaţe pentru dialog : Suntem aici, apţi pentru dialog, e rândul dumneavostră să acţionaţi şi să nu modificaţi unilateral legile justiţiei", a explicat judecătorul Dragoş Călin folosirea lanternelor.
Timp de câteva minute, magistraţii au făcut un protest tăcut: "Suntem muţi că aşa ne vor muţi", a completat judecătorul.
"Pentru a exista un dialog e nevoie de doi partenerei şi partenerii respectivi trebuie să îmbrăţişeze aceleaşi valori. Nu putem avea dialog când cineva încearcă de capul lui să modifice legile justiţiei. Dacă nu se înţelege acest lucru, deşi Comisia Europeană a spus-o de nu ştiu câte ori, deşi toată lumea civilizată o spune, deşi mii de magistraţi o spun, atunci înseamnă că nimic nu mai e de făcut şi statul de drept din România are foarte mari probleme. Proteste au existat în Polonia, Franţa, Belgia, sunt foarte multe state europene în care magistraţii şi-au manifestat astfel chestiunile esenţiale cu privire la statutul lor şi la statul de drept", a mai spus Dragoş Călin.
"Am venit aici strict în interesul cetăţeanului, am vrea să fim lăsaţi să ne facem datoria ca până acum iar instrumentele pe care le-am folosit să înfăptuim justiţia să rămână la fel, astfel încât să putem să ne continuăm activitatea nestingheriţi. (..)Noi sperăm să nu fie adoptate că tocmai de asta am ajuns aici, nu cred că după Revoluţie a mai fost un protest al magistraţilor, sperăm ca cei care au posibilitatea să ne asculte pe noi şi pe cetăţeni. Cei din Parlament ar trebui să ţină cont şi de ce spunem noi şi de ce spun oamenii", a declarat procurorul DIICOT Antonia Diaconu.
Principalele modificări care îi nemulţumesc pe magistraţi sunt cele privind Codul de Procedură Penală.
"Limitarea probatoriului, înregistrările video, imposibilitatea folosirii datelor obţinute din percheziţiile informatice. Sunt foarte multe, de aceea ne-am şi ocupat să facem acele mici povestioare pe reţelele de socializare, ca să înţeleagă toată lumea. Magistraţii nu au voie să facă grevă, noi doar protestăm. Nu ne interzice legea să protestăm", a mai spun procurorul.
"Vor zădarnici (n.r. legile) puternic nu doar lupta împotriva corupţiei, ci şi împotriva criminalităţii în general. Nu ştiu dacă va fi ascultat mesajul, un succes nu pot garanta. Dar atunci când principalele legi care garantează funcţionarea statului de drept sunt în pericol, eu cred că e o datorie morală a fiecăruia să facă ce poate, în cadrul legal. Nu e protest politic", spune procurorul Ioan Benea.
La protest au participat în jur de 500 de magistraţi, procurori şi judecători, dar şi auditori de justiţie. Cei care au trecut prin zonă i-au aplaudat pe participanţii la prostet.
Magistraţii au avut la ei Constituţia României şi robele pe care le îmbracă în sala de judecată.
"Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu", era mesajul scris pe pancartele tuturor participanţilor.
Mai mulţi procurori şi judecători au postat pe paginile lor de Facebook mesaje prin care explică consecinţele modificării codurilor penale, toate fiind intitulate "De ce te afectează pe tine modificările Codului Penal şi de procedură penală".
Proteste similare au avut loc în mai multe zone ale ţării, printre care Galaţi, Braşov, Slatina, Covasna şi Constanţa.
Magistraţii contestă modificările codurilor penale anunţat în comisia specială parlamentară.
Mai mulţi procurori şi judecători au postat pe paginile lor de Facebook mesaje prin care explică consecinţele modificării codurilor penale, toate fiind intitulate "De ce te afectează pe tine modificările Codului Penal şi de procedură penală".
Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de protestul magistraţilor
Curtea de Apel Bucureşti transmite că "se delimitează" de protestul care a avut loc, luni, lângă sediul instituţiei, "la iniţiativa individuală a unor judecători".
"Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de acţiunile de protest desfăşurate în data de 18 decembrie 2017, lângă sediul acestei instituţii, la iniţiativa individuală a unor judecători. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti subliniază necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor", informează instituţia, printr-un comunicat de presă.
Precizarea, după ce aproximativ 500 de procurori şi judecători s-au strâns, luni, în faţa Curţii pentru a protesta faţă de modificările aduse codurilor penale şi legilor justiţiei.
Proteste tăcute ale magistraţilor în Iaşi, Braşov şi Timiş faţă de modificările din Justiţie
Aproape două sute de procurori şi judecători au protestat, luni seara, în faţa Palatelor de Justiţie din Iaşi, Braşov şi Timiş. Protestul magistraţilor faţă de modificările din Justiţie a fost unul mut, aceştia refuzând să dea declaraţii, transmite corespondentul Mediafax.
Magistraţii ieşeni care au ieşit, luni seara, la protest, spun că sunt solidari cu colegii lor din ţară, însă nu vor să comenteze amendamentele depuse la Codul Penal şi la cel de Procedura Penală.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Florin Căşuneanu, a declarat presei că este greu de spus care dintre amendamentele depuse este mai grav.
„Toate sunt, aş putea spune, chiar absurde”, a spus Căşuneanu, apoi a dat exemple precum modificările Codului Penal privind dezincrimarea anumitor fapte sau discriminarea mărturiei mincinoase.
„Vă daţi seama, mărturia mincinoasă este incriminată în forma actuală din 1968, din vechiul cod penal, nu a fost modificată niciodată până acum şi acum tam-nesam va fi efectiv abrogată ca să nu spun modificată pe ici - pe colo, dar nu va mai avea nicio eficienţă", a mai spus Căşuneanu.
Acesta a vorbit şi despre modificările la Codul de Procedura Penală, menţionând începerea urmăririi penale faţă de o persoană, despre înştiinţarea eventualului suspect, perecheziţiile făcute în anumite situaţii.
Întrebat cu cât este aruncata înapoi justiţia, Florin Căsuneanu a răspuns: „Care justiţie? Ce justiţie? Din punctul meu de vedere, putem sa închidem porţile şi să spunem gata, dăm liber la infracţiuni".
O ieşeancă a adus un buchet de garoafe albe şi le-a înmânat magistratilor în semn de mulţumire că şi ei îşi arată nemulţumirea faţă de modificările legislative din domeniul justiţei.
„Am adus florile în semn de mulţumire pentru magistraţii care astăzi au ieşit şi au curajul să lupte în felul lor şi cu mijloacele pe care le au", a declarat, corespondentului Mediafax, Ramona Cojocaru.
La Braşov au ieşit în faţa Tribunalului aproximativ 80 de judecători şi procurori de la toate instanţele şi Parchetele din judeţ, inclusiv de la DIICOT şi DNA. Protestul a fost unul mut, dar magistraţii au purtat în mâini coli A4 cu mesaje către cei care vor să schimbe Legile Justiţiei.
„Principalele nemulţumiri vizează faptul că părerea, opinia, corpului judecătorilor referitoare la Legile Justiţiei nu au fost ascultate nici măcar ca un aviz consulativ aşa cum a fost formulat de CSM şi în al doilea rând, modificările referioare la Codurile Penal şi de Procedură Penală, modificări vehiculate în aceste zile, par a introduce un dezechilibru în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului penal. Noi cu toţii am jurat să respectăm şi Constituţia şi legile ţării şi o să le respectăm, dar în acelaşi timp am jurat să respectăm şi drepturile cetăţenilor. Şi în aceste zile asta trebuie să ne preocupe pe toţi, pe toate puterile statului“, a declarat Alexandru Şerban, judecător la Curtea de Apel Braşov.
Şeful DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman a declarat că modificările aduse Codului Penal şi celui de Procedură Penală pot avea consecinţe negative în derularea anchetelor penale.
„Am observat în spaţiul public mai multe amendamente ale Codului penal şi Codului de Procedură Penală ce pot avea consecinţe negative asupra derulării anchetelor penale, a procedurilor în aceste anchete pe viitor. Consecinţele negative: începând de la posibilitatea de a informa public cu privire la pericolele ce le generază anumite fapte şi infracţiuni şi continând cu diverse aspecte de natură penală privind imposibilitatea folosirii unor probe, cum ar fi în cazul infracţiunilor de pornografie infantilă descoperite în cadrul altor cauze sau imposibilitatea olosirii unor rapoarte de constatare care sunt un element de bază în probatoriu în cazul infracţiunilor de trafic de droguri“, a declarat procurorul Borcoman.
Un protest similar a avut loc, luni după-amiază, în faţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, la care au luat parte angajaţi de la Serviciul de Investigaţii Criminale, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie, dar şi reprezentanţi ai Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Feroviare.
Peste 50 de judecători şi procurori s-au adunat, luni seara, şi în faţa Curţii de Apel Timişoara, pentru a protesta în tăcere faţă de modificările la legile justiţiei, fiind aplaudaţi de zeci de persoane care au venit să-i susţină, transmite corespondentul Mediafax.
Cei peste 50 de procurori şi judecători de la instanţele din Timişoara s-au aşezat, luni seara, în faţa Curţii de Apel din oraş, protestând în linişte faţă de modificările aduse legilor justiţiei.
Magistraţii au fost susţinuţi de zeci de timişoreni, care i-au aplaudat timp de 30 de minute, cât a durat acţiunea de protest, şi au ţinut în mâini afişe cu mesaje precum “Justiţie, nu corupţie” sau “Politicieni, jos labele de pe justiţie”. La finalul acţiunii de protest, şi procurorii şi judecătorii prezenţi au aplaudat, în timp ce manifestanţii le-au strigat "Mulţumim".
“Este un moment extraordinar şi un moment exemplar ceea ce au făcut magistraţii. Noi am venit aici pentru a-i aplauda, este ceea ce putem să facem în faţa unui astfel de gest. Este clar că magistraţii vor să-şi păstreze independenţa, să-şi păstreze demnitatea şi acest lucru trebuie să fie reţinut şi de către Parlament, care încearcă practic să-şi bată joc de această profesie”, a declarat, corespondentului Mediafax, Florian Mihalcea, unul dintre timişorenii care i-au aplaudat pe magistraţi.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, luni, magistraţii au organizat acţiunea de protest “îngrijoraţi” fiind cu privire la modificările legislative preconizate în domeniul justiţiei.
“Ca urmare a aprobării de către Camera deputaţilor a unor proiecte de lege privind domeniul justiţiei cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene, respectiv ca urmare a promovării unei iniţiative legislative pentru modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală care va lipsi organele judiciare de instrumentele juridice menite a asigura protecţia vicimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel justiţia penală ineficientă, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la modificările legislative preconizate şi se alătură colegilor din toată ţara, judecători şi procurori, care au decis să îşi manifeste în mod public şi „tăcut” dezacordul faţă de acestea”, se arată în comunicatul de presă al Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.
Citeşte şi: VIDEO | Cum arată micro-felicitarea de Crăciun, mai mică ca un fir de nisip. 200 de milioane de exemplare încap pe suprafaţa unui timbru poştal
Citeşte şi: SĂRBĂTORILE DE IARNĂ. Crăciunul, celebrat de Google printr-un mod inedit. Compania a început numărătoarea inversă cu un doodle de sezon: "December global festivities"
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe