În Moldova, greva afectează în special sistemul de învăţământ şi de sănătate

O mare parte dintre sindicaliştii din sistemul bugetar din judeţele Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava, Iaşi şi Vaslui participă, luni, la greva de o zi, aceasta afectând în special sistemul de învăţământ, cursurile fiind suspendate, dar şi cel sanitar, unele unităţi medicale asigurând doar urgenţele.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului În Moldova, greva afectează în special sistemul de învăţământ şi de sănătate

În judeţele Moldovei, greva afectează în special sistemul de învăţământ şi de sănătate (Imagine arhivă: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Judeţul Iaşi:

Peste 20.000 de sindicalişti din cadrul Alianţei Bugetarilor se află, luni, în grevă generală, cele mai afectate domenii fiind educaţia şi sistemul sanitar.

Laviniu Lăcustă, vicepreşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, afiliată la Federaţia "Spiru Haret" a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aproximativ 10.000 de cadre didactice, membri ai sindicatului, au intrat în grevă.

"Aproximativ 95 la sută dintre membrii noştri sunt în grevă. În majoritatea şcolilor nu se fac ore, elevii fiind informaţi din timp să nu vină astăzi (luni - n.r.) la şcoală", a afirmat Laviniu Lăcustă.

De asemenea, participă la protest şi aproximativ 2.000 de membri ai FSLI din Iaşi.

În schimb, sindicaliştii ieşeni din cadrul Federaţiei Educaţiei Naţionale, respectiv câteva sute de persoane, nu participă la grevă.

"La Colegiul «Octav Băncilă», profesorii sunt jumătate afiliaţi la Spiru Haret, jumătate la FEN. Din acest motiv, s-a decis să se intre la ore, pentru a nu-i bulversa pe elevi", a explicat Laviniu Lăcustă, vicepreşedinte USLIP Iaşi.

Şi în universităţile de stat din Iaşi, profesorii se află în grevă. Cei mai mulţi grevişti sunt de la Universitatea Tehnică, unde 70 la sută dintre profesori sunt afiliaţi Federaţiei Alma Mater. La Universitatea Agronomică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea de Medicină, participarea la protest este cuprinsă între 40 şi 60 la sută.

În sistemul medical, aproximativ 7.000 de membri Sanitas din judeţul Iaşi se află în grevă.

"Am fost dimineaţă la Spitalul TBC, iar oamenii noştri erau adunaţi pe holuri, pentru a protesta. Toţi membrii Sanitas se află în grevă. Ne susţin şi medicii, care nu sunt membri de sindicat. În spitale, se asigură doar linia de urgenţă, iar medicul de gardă va face trierea bolnavilor. Internările de urgenţă vor fi realizate în funcţie de complexitatea cazului, tot de către medicul de gardă", a declarat Viorel Tănase, liderul Sanitas Iaşi.

La Spitalul de Urgenţe din Iaşi, câteva zeci de sindicalişti Sanitas s-au adunat în curtea unităţii, activitatea desfăşurându-se normal doar în Unitatea de Primire a Urgenţelor.

Proteste similare au loc şi la Casa Judeţeană de Pensii şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) din Iaşi.

"Am intrat în grevă din cauza legii salarizării unice şi din cauză că suntem trimişi acasă 10 zile fără plată. Protestăm, de asemenea, şi faţă de disponibilizările despre care am fost anunţaţi că vor fi făcute de anul viitor", a declarat Daniel Buric, liderul de sindicat al Casei Judeţene de Pensii din Iaşi.

Sindicaliştii din Primăria Iaşi au anunţat că luni, între orele 11.00 şi 13.00, vor picheta prefectura judeţului Iaşi, la acţiune fiind aşteptaţi să participe aproximativ 70 de angajaţi.

Poliţiştii ieşeni au decis să poarte în cursul zilei de luni baderole albe pe braţ, în semn de solidaritate cu protestele Alianţei Bugetarilor.

"Nu avem dreptul să facem grevă, astfel că am ales această formă de solidarizare. Ultimele decizii ale Guvernului afectează grav siguranţa cetăţeanului şi bugetul poliţiştilor", a afirmat Vasile Ciuhureanu, preşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor si Personalului Contractual Iaşi.

Judeţul Bacău:

Luni sunt închise publicului mai multe instituţii, ai căror angajaţi participă la grevă.

Astfel, la protest participă salariaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai Gărzii de Mediu, ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, cei ai Prefecturii, Casei Judeţene de Pensii, Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Directiei de Statistică, instituţii care luni nu lucrează cu publicul.

În alte instituţii, din sistemul sanitar şi Poliţie, este asigurată o treime din activitatea de urgenţă. Cei 1300 de poliţişti din cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, filiala Bacău, poartă banderole albe în semn de protest, la fel ca şi salariaţii Consiliului Judeţean Bacău.

Pentru profesori ziua de greva coincide cu "Ziua Educaţiei", iar în şcolile băcăuane sunt organizate dezbateri cu elevii pe tema educaţiei şi vor avea loc alte activităţi, precum expoziţii şi lansări de carte.

La Oneşti , aproximativ 1.800 de cadre didactice nu vor intra la ore, ci vor participa la un colocviu pe tema problemelor critice cu care se confruntă învăţământul românesc.

Judeţul Botoşani:

Personalul medical afiliat la Sanitas va întrerupe lucrul, între orele 10.00-13.00, iar cei aproximativ 400 de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe întrerup activitatea în acelaşi interval orar.

La grevă participă şi o parte din unităţile şcolare, cursurile fiind suspendate.

Liderul sindicatului din învăţământul botoşănean, Maria Ţiprigan, a declarat că o parte din şcolile afiliate la sindicat participă la protest, în prezent fiind făcută o analiză a stadiului participării la grevă.

Judeţul Neamţ:

Toate şcolile şi grădiniţele şi-au suspendat cursurile, luni, pe uşile unităţilor de învăţământ sau la aviziere fiind postate de joi afişe prin care se anunţă greva.

În unităţile de învăţământ se află doar directorii şi comitetele de grevă.

Personalul medical din spitalele din judeţ participă, luni, la greva de avertisment timp de cinci ore, astfel încât între orele 9.00 -14.00 se asigură asistenţa medicală doar bolnavilor care vor fi consideraţi cazuri de urgenţă.

O parte din angajaţii Direcţiei de Finanţe Neamţ, afiliaţi la Sed Lex, participă şi ei la protest, cu întreruperea activităţii.

Judeţul Suceava:

În judeţul Suceava, nu se desfăşoară cursuri în majoritatea şcolilor, iar potrivit liderului sindical Gheorghe Şorodoc, la Grupul Şcolar Bivolărie, unde studiază elevi cu deficienţe de auz, se desfăşară activităţi specifice, dar fără să se ţină ore, copiii fiind supravegheaţi de cadrele didactice.

Potrivit liderului Sanitas Suceava, Ana Ionescu, în unităţile sanitare din judeţ serviciile medicale sunt asigurate de o treime din membrii de sindicat, dar activitatea se desfăşoară normal, cu sprijinul angajaţilor nemembri de sindicat şi cu cei care lucrează deşi au zile libere.

Membrii de sindicat din unităţile sanitare poartă cocarde cu textul "Grevă de solidaritate-Alianţa bugetarilor".

Poliţiştii suceveni membri de sindicat participă la protest având banderole albe pe braţul stâng, în semn de solidaritate cu cei aflaţi deja în grevă.

Liderul sindical Vasile Anton a precizat că poliţiştii nu pot participa la grevă, dar că simbolic, prin purtarea banderolelor albe, se solidarizează cu ceilalţi bugetari.

La protestul de luni participă şi sindicalişti din Direcţia de Finanţe Publice Suceava afiliaţi la Sed Lex.

Judeţul Vaslui:

În multe din unităţile de învăţământ profesorii au intrat la ore.

Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Vaslui, Sorin Ţiplea, susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza unor ameninţări la adresa sindicaliştilor.

"În zona Negreşti, de exemplu, a fost o influenţă de la anumite foruri de conducere, profesorii fiind ameninţaţi că li se va trece în cartea de muncă această zi de grevă. Este total aberant. Oamenii deja au intrat în panică şi este foarte greu să-i convingem acum să întrerupă activitatea", a declarat Ţiplea.

De partea cealaltă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui susţine că nu s-a făcut niciun fel de presiune asupra profesorilor pentru a veni la şcoală.

"Fiecare şcoală a avut opţiunea de a alege între a face grevă sau a-şi susţine orele de curs. Există, într-adevăr, şcoli unde se învaţă, cum ar fi grupul şcolar şi şcoala generală din oraşul Negreşti, Liceul "Mihail Kogălniceanu" Vaslui, Grupuş Şcolar "Ion Mincu" Vaslui", a declarat Vasile Mariciuc, inspector general al ISJ Vaslui.

Şi reprezentanţii sistemului sanitar au intrat în grevă, cadrele medicale fiind însă prezente la locul de muncă.

Daniela Clătinici, liderul sindicatului Sanitas Vaslui, susţine că sunt asigurate urgenţele în toate spitalele din judeţ, iar activitatea se desfăşoară cu o treime din personal în cele şapte unităţi spitaliceşti din judeţ.

Angajaţii din mai multe instituţii din Vaslui erau, luni, în grevă, ghişeele de la Direcţia de Finanţe, Casa de Pensii sau Inspectoratul de Muncă fiind închise.

De asemenea, câteva mii de sindicalişti sunt aşteptaţi să participe, luni, de la ora 10.00, timp de două ore, la un miting care va fi organizat în Piaţa Civică din municipiul Vaslui. Peste 750.000 de salariaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi poliţie au intrat, luni, în grevă generală de o zi, asigurându-se o treime din activitate doar în sistemul sanitar şi poliţie, în semn de protest faţă de asumarea de către Guvern a răspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, sindicaliştii lansând un apel şi către angajaţii din mediul privat să li se alăture.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici