În post dar (ne)sănătos. O masă de post poate conţine până la 38 de E-uri. STUDIU InfoCons

  • Pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care alcătuiesc un sandvich simplu şi rapid, poate conţine chiar şi 30 de E-uri, reiese din studiile efectuate de asociaţia InfoCons.
Urmărește
465 afișări
Imaginea articolului În post dar (ne)sănătos. O masă de post poate conţine până la 38 de E-uri. STUDIU InfoCons

O masă de post poate conţine până la 38 de E-uri. STUDIU InfoCons

Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului la ortodocşi ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie 2020 şi încheindu-se la 25 decembrie 2020. Persoanele care ţin post au o plajă largă de alimente, dar nu toate sunt sănătoase. Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons arată câte E-uri conţin cele mai consumate produse de post.

În pateul de post se regăsesc 15 aditivi alimentari, iar în margarină pot fi identificaţi şase până la opt aditivi, printre care: E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b - colorant sintetic obţinut din organisme modificate genetic; E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat şi poate provoca alergii.

În pâine se pot găsi până la 7 aditivi alimentari, printre care E160 - Beta-caroten, E170 - Carbonat de calciu, E200 - Acid sorbic, E223 - Metabisulfit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E263 - Acetat de calciu, E270 - Acid lactic, E282 - Propionat de calciu, E300 - Acid ascorbic, E304i - Palmitat de ascorbil, E322 - Lecitină, E330 - Acid citric, E471 - Mono şi digliceridele acizilor graşi, E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi, E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor graşi, E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu.

Alimentele care conţin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentaţia copiilor mici sau sugarilor.

Pentru a întregi gustarea pot fi adăugate laptele de soia sau o bucată de halva. Un pahar cu lapte de soia poate conţine până la 5 E-uri, printre care: Fosfaţi (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri şi anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori şi îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă şi E330: acid citric.

Astfel, doar la o singură masă se adună 38 de aditivi alimentari.

"Trebuie să fiţi atenţi la câte E-uri consumaţi într-o zi. Nu uitaţi să citiţi etichetele produselor înainte de a le consuma”, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici