În prag de Paşti: Aleşii vor majorarea la 960.000 euro a sumei pentru Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos şi compară situaţia alocărilor cu cea pentru Notre-Dame

Parlamentari ai PSD-ALDE, precum şi de la partidele de Opoziţie au depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect care prevede creşterea de la 250.000 euro la 960.000 euro a sprijinului financiar acordat de statului român Schitului românesc „Prodromu” de la Muntele Athos din Grecia.

Urmărește
942 afișări
Imaginea articolului În prag de Paşti: Aleşii vor majorarea la 960.000 euro a sumei pentru Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos şi compară situaţia alocărilor cu cea pentru Notre-Dame

În prag de sărbători: Aleşii vor majorarea la 960.000 euro a sumei pentru Schitul „Prodromu” de la Muntele Athos

Proiectul de lege vizează modificarea art. 2 din Legea nr. 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc „Prodromu” de la Muntele Athos, Grecia.

Iniţiativa legislativă, semnată de 90 de parlamentari, prevede că banii vor fi alocaţi din bugetul Ministerului Culturii, măsura urmând să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2020.

„Art. 2 Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, o sumă de lei, echivalentă cu 960.000 de euro, pentru Schitul românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia. Art. 3 Suma alocată potrivit art. 2 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte şi se acordă ca sprijin financiar Schitului românesc «Prodromu», de la Muntele Athos, Grecia, cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia ce reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase”, arată iniţiatorii în proiect.

Aleşii susţin că măsura este necesară, luând în considerare importanţa acestui loc pentru poporul român, iar banii vor fi utilizaţi pentru întreţinerea complexului de clădiri şi a operelor teologice.

„Având în vedere istoria acestui loc şi importanţa acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român să acorde sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea şi întreţinerea complexului de clădiri şi a operelor teologice, culturale, istorice şi artistice ce compun Schitul Prodromu, dar şi pentru dezvoltarea relaţiei spiritual-culturale şi sociale a pelerinilor cu acesta”, precizează iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Prin urmare, este necesar ca statul român să acorde sprijin financiar permanent mai mare decât cel acordat în prezent, (...) ţinând seama de necesitatea de a asigura condiţiile de păstrare şi conservare a tuturor vestigiilor de importanţă culturală şi religioasă, unele aglate deja în stare avansată de degradare, dar şi amplitudinea şi valoarea lucrărilor de restaurare care presupun un regim special de construire, conservare şi execuţie, fiind necesar personal specializat şi atestat pentru astfel de lucrări. Lucrările de restaurare au început în urmă cu 30 de ani, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiar anual în valoare de 960.000 euro, întrucât costurile materialelor şi manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate şi amânate de la un an la altul, realizându-se în prezent doar 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente”, mai precizează sursa citată.

Parlamentarii oferă şi un termen de comparaţie, respectiv suma alocată de statul francez întreţinerii Catedralei Notre-Dame.

„Ca termen de comparaţie, statul francez cheltuie aproximativ 4.000.000 euro anual pentru întreţinerea Catedralei Notre-Dame, iar în urma tragicului accident din 15 aprilie 2019, în doar 2 zile, s-au strâns donaţii 800.000.000 euro pentru restaurarea catedralei şi a operelor de artă afectate. În consecinţă, prin prezenta propunere legislativă se doreşte amendarea Legii 114/2007 în sensul majorării sprijinului financiar acordat de statul român de la suma de 250.000 euro la suma de 960.000 euro”, conchide sursa menţionată.

Proiectul a fost înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici