În Transilvania, majoritatea angajaţiilor din primării, CJ şi penitenciare au intrat în grevă

Majoritatea administraţiilor locale din Transilvania sunt în grevă luni, în schimb angajaţii CJ Bihor poartă doar panglici albe, în semn de solidaritate, la primăriile Târgu Mureş şi Blaj nu s-au strâns destule semnături pentru protest, iar Primăria Deva lucrează "din respect" pentru cetăţeni.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului În Transilvania, majoritatea angajaţiilor din primării, CJ şi penitenciare au intrat în grevă

În Transilvania, majoritatea angajaţiilor din primării, CJ şi penitenciare au intrat în grevă (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

În Alba, acţiuni de protest au loc în cadrul unor primării şi instituţii publice.

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi la administraţiile financiare angajaţii au intrat într-o grevă de solidaritate, întrucât mai puţin de jumătate dintre sindicalişti au semnat pentru grevă generală.

La Casa Judeţeană de Pensii Alba se desfăşoară activitatea cu publicul, în timp ce 44 din cei 63 de angajaţi, care nu lucrează la ghişee, au oprit lucrul.

La protest au aderat şi 15 din cei 23 de angajaţi ai Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Alba, în timp ce la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă sunt în grevă cinci angajaţi.

În alte instituţii din Alba, precum Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Poliţia Judeţeană, angajaţii sunt în grevă japoneză, în semn de solidaritate.

Şi la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba va fi organizată o acţiune de protest, care nu va afecta asigurarea controlului sanitar-veterinar în abatoare.

La Alba Iulia, funcţionarii Primăriei îşi desfăşoară normal activitatea, nefiind strânse semnăturile necesare pentru declanşarea protestului, iar la Blaj, sindicaliştii nu au strâns nicio semnătură pentru greva generală.

Nici angajaţii Consiliul Judeţean Alba nu participă la vreo acţiune de protest, deoarece sindicatul nu s-a constituit legal şi nu s-a afiliat la o confederaţie.

La Primăria Aiud, protestul este parţial, urmând să fie asigurată activitatea cu publicul, deşi majoritatea angajaţilor au semnat pentru grevă.

Grevă este la primăriile din Cugir şi Ocna Mureş, unde angajaţii au anunţat că întrerup lucrul pe termen nelimitat. Ei vor merge la serviciu, dar nu vor onora decât urgenţele.

Şi angajaţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Aiud s-au solidarizat cu protestul, ei asigurând o treime din activitate, în timp ce angajaţii din sectorul economico-administrativ şi cel al escortelor exterioare sunt în grevă.

În Arad, majoritatea salariaţilor de la Finanţele Publice - peste 500 de persoane - nu lucrează cu publicul luni, fiind afectate toate ghişeele din municipiul Arad şi din judeţ. Lor li se alătură funcţionarii publici din câteva primării de comune din judeţ.

Sindicaliştii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad - peste 200 de persoane - au intrat în grevă de solidaritate, reducând la minimum activităţile cu deţinuţii.

Pe de altă parte, liderii marilor sindicate din Arad afirmă că au cerut Primăriei aprobare pentru desfăşurarea unui marş de protest, joi, în centrul Aradului, urmat de pichetarea Prefecturii. Dacă acţiunea va fi autorizată, se va desfăşura între orele 14.00 şi 17.00, cu participarea a circa o mie de sindicalişti.

În Bistriţa-Năsăud, cu excepţia a două primării, adminstraţiile locale sunt în grevă de o zi, la fel şi angajaţii Consiliului Judeţean.

Astfel, angajaţii CJ, salariaţi din 51 de primării, cei ai Centrului Judeţean pentru Cultură, ai Muzeului Judeţean şi ai Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei, în total peste 850 de persoane, sunt în grevă generală de o zi.

La aceeaşi formă de protest au aderat cei peste 900 de angajaţi ai Primăriei Bistriţa, dar şi cei 160 de membri ai Sindicatului Salariaţilor Penitenciarului Bistriţa. Peste 130 de persoane, angajaţi ai primăriilor din Livezile, Bistriţa Bârgăului, Josenii Bârgăului şi Prundu Bârgăului sunt şi ele în grevă, astfel că instituţiile respective eliberează doar certificate de deces.

În schimb, angajaţii Primăriei oraşului Beclean nu au intrat în grevă şi au program normal de lucru, la fel şi cei ai Primăriei Năsăud.

În grevă generală a intrat însă Sindicatul Sed Lex, astfel că toate ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud vor fi închise, pe tot parcursul zilei de luni. Nici Trezoreria Bistriţa nu va lucra.

În Bihor, la Consiliul Judeţean, sindicaliştii şi o parte dintre cei 850 de angajaţi poartă panglici albe, în semn de solidaritate, şi nici angajaţii Primăriei Oradea nu au intrat în grevă, nefiind afiliaţi vreunui sindicat, dar ar putea participa, marţi, la un miting de protest în faţa Prefecturii.

Programul se desfăşoară normal şi în celelate primării din judeţ.

Pe de altă parte, angajaţii Penitenciarului Oradea sunt în grevă, oprind o parte din activităţi, precum cele sportive, şi scurtând programul vizitelor.

La Direcţia Finanţelor Publice Bihor programul se desfăşoară normal.

În Braşov, angajaţii Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate sunt în grevă generală.

Astfel, aproximativ 350 de angajaţi de la CJ, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, de la Salvamont şi Centrul Cultural Reduta au mers la serviciu, însă nu vor lucra cu publicul pe toată durata zilei.

De asemenea, angajaţii Penitenciarului Codlea sunt în grevă generală, urmând să funcţioneze normal doar paza penitenciarului, supravegherea deţinutilor pe secţii şi asigurarea utilităţilor de minimă necesitate, realizate de 20 la sută din totalul angajaţilor. Astfel, din cei 186 de membri de sindicat, doar 40 vor lucra. La Penitenciarul Codlea sunt încarceraţi circa 600 de deţinuţi.

În schimb, Primăria Braşov şi Prefectura îşi desfăşoară programul în mod normal.

Angajaţii Casei de Pensii şi cei ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov sunt în grevă de solidaritate, purtând bandelore pe braţ, dar lucrează.

La Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Braşov, o parte dintre angajaţi protestează, însă nu va fi afectat programul cu publicul.

În Cluj, este grevă în Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean şi la primăriile din toate comunele, oraşele şi municipiile judeţului, unde angajaţii fac parte din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Astfel, în judeţ sunt în grevă toate cele 81 de primării şi Consiliul Judeţean Cluj. Pe perioada de desfăşurare a grevei generale instituţiile se închid, iar salariaţii sunt prezenţi la serviciu, dar nu lucrează. Nu se va emite niciun act, niciun aviz sau autorizaţie în instituţiile publice, în afara celor privind decesele.

La Poliţia Comunitară vor funcţiona serviciile de asigurare a pazei şi ordinii publice.

La rândul lor, cei peste 1.300 de membri ai Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex din judeţul Cluj, de la Casa Judeţeană de Pensii, Administraţia Finanţelor Publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Direcţia Muncii, sunt în grevă de solidaritate, purtând banderole albe, fără a întrerupe activitatea.

În grevă de solidaritate de o zi sunt şi angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla, unde nu se vor desfăşura unele activităţi cu deţinuţii.

În Covasna, funcţionarii din 29 de primării şi cei ai Consiliului Judeţean sunt în grevă generală, astfel că în cadrul primăriilor singurul serviciu care funcţionează este cel al întocmirii şi eliberării certificatelor de deces.

La această formă de protest au aderat aproape o mie de funcţionari publici şi personal contractual din primăriile Sfântu Gheorghe, Baraolt, Întorsura Buzăului, Covasna, din 25 de primării de comune şi din Consiliul Judeţean.

În grevă sunt şi angajaţii de la Finanţe Publice.

În Harghita, angajaţii mai multor primării au intrat în grevă, fiind vorba despre membri ai Sindicatului Miko din administraţia locală. La acţiunea de protest participă aproximativ 400 de angajaţi din primăriile din Miercurea Ciuc, Păuleni, Frumoasa, Sâncrăieni-Ciuc, Mădăraş şi Dăneşti, fiind sistată activitatea cu publicul, cu excepţia cazurilor de urgenţă sau forţă majoră, care pot fi rezolvate între orele 8.00-10.00.

În plus, aproximativ 200 de angajaţi ai Consiliului Judeţean sunt în grevă de solidaritate, mergând la serviciu, dar nu lucrează.

În toate sediile finanţelor publice din Harghita, personalul lucrează cu uşile închise, cei aproximativ 490 de angajaţi fiind în grevă de solidaritate.

La Penitenciarul Miercurea Ciuc angajaţii s-au solidarizat greviştilor, fără să înceteze lucrul, şi poartă banderole albe.

În Hunedoara, angajaţii Primăriei Deva, afiliaţi la Federaţia "Columna", sunt solidari cu greva generală, nu au întrerupt munca, "din respect pentru populaţia Devei".

În schimb, peste 200 de gardieni de la Penitenciarul Bârcea Mare au semnat pentru declanşarea grevei, cu reducerea unor activităţi, dar fără a afecta siguranţa.

În Mureş, Primăria Târgu Mureş are program normal, întrucât nu s-a reuşit strângerea celor 50 la sută de semnături în vederea declanşării grevei.

În schimb, celelalte administraţii locale din judeţ şi angajaţii Consiliului Judeţean au intrat în grevă generală.

În Satu Mare, în majoritatea instituţiilor publice are loc grevă de solidaritate, activitatea nefiind însă întreruptă în Primăria Satu Mare şi serviciile subordonate, unde doar 40 la sută dintre angajaţi s-au pronunţat pentru grevă generală, şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice.

Angajaţii din Consiliul Judeţean Satu Mare şi din mai multe primării din judeţ, din cadrul sindicatului Pro Autonomia, fac grevă de solidaritate, cu asigurarea unei treimi din activitate.

În grevă de solidaritate se află şi angajaţii instituţiilor deconcentrate din judeţ, ai Penitenciarului Satu Mare, ai instituţiilor de cultură - Teatrul de Nord, Filarmonica "Dinu Lipatti" şi Muzeul Judeţean, în timp ce poliţiştii şi poliţiştii de frontieră se află în grevă japoneză.

În Sibiu, Primăria Sibiu nu are avea activitate cu publicul în intervalul 07.30-10.00, după care ea se va desfăşura normal.

Primăria Mediaş, cel de-al doilea oraş ca mărime din judeţ, va funcţiona după program normal, întrucât nu s-au strâns destule semnături pentru grevă.

Consiliul Judeţean Sibiu îşi va întrerupe activitatea, în semn de solidaritate cu greva celor din învăţământ, între orele 12.00 şi 15.00.

De asemenea, sunt în grevă instituţii ale căror sindicate sunt afiliate la Federaţia Sed Lex. Astfel, vor fi în grevă pe toată durata zilei angajaţii de la Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă şi cei de la Direcţia Judeţeană de Statistică şi, timp de două ore, angajaţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenţia de Prestaţii Sociale, Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi cei de la Vama Sibiu.

În plus, sunt în grevă sindicaliştii din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi cei de la Cadastru, afiliaţi la Cartel Alfa.

În Sălaj, aproximativ 350 de angajaţi din Primăria Zalău şi din 18 administraţii locale rurale au mers la serviciu, dar nu vor lucra. Singurele acte care se vor elibera vor fi certificatele de deces.

Alţi aproximativ 60 de angajaţi din primăriile Cehu Silvaniei şi Jibou nu vor avea activitate cu publicul.

Şi sindicaliştii din cadrul Consiliului Judeţean vor merge la lucru, fără a avea activitate.

În schimb, nu au aderat la grevă angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj şi ai Prefecturii.

În Timiş, greva generală va avea cea mai mare amploare în primării, care sunt reprezentate de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Primăria municipiului Timişoara. Angajaţii celor o sută de primării din judeţ au intrat în grevă generală, la aceste instituţii fiind eliberate doar certificate de deces.

La Primăria Timişoara, angajaţii nu au intrat în grevă luni, ci o vor face abia de marţi pentru a nu pierde sporul de hrană şi de ţinută pe luna mai, pentru că nu au lucrat o zi.

În schimb, angajaţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Timişoara pot protesta doar în timpul liber, directorul închisorii, Georgică Alexeev, afirmând că angajaţii aflaţi la serviciu nu vor face grevă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici