Înalta Curte a ridicat sechestrul impus de DNA pe bunurile lui Gabriel Oprea şi ale fiicei sale în dosarul Gigină

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât vineri, definitiv, ridicarea măsurii sechestrului asigurator de pe unele bunuri ce aparţin lui Gabriel Oprea şi fiicei sale, Ana Maria Tudor, anulând astfel decizia luată de DNA în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Înalta Curte a ridicat sechestrul impus de DNA pe bunurile lui Gabriel Oprea şi ale fiicei sale în dosarul Gigină

ÎCCJ a ridicat sechestrul impus de DNA pe bunurile lui Gabriel Oprea şi ale fiicei sale în dosarul Gigină

"Admite contestaţia formulată de suspectul Oprea Gabriel împotriva măsurii asigurătorii instituite prin ordonanţa nr. 905/P/2015 din 6 decembrie 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi a procesului verbal din data de 7 decembrie 2016 de aducere la cunoştinţă a sechestrului. Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal de aducere la cunoştinţă a sechestrului în sensul ridicării măsurii asigurătorii", se arată în decizia pronunţată, vineri, de judecătorii ÎCCJ.

Şi sechestrul pe unele bunuri aparţinând Anei Maria Tudor, fiica fostului ministru de Interne, a fost ridicat de magistraţii instanţei supreme.

"Admite contestaţia formulată de persoana interesată TUDOR ANA MARIA împotriva măsurii asigurătorii instituite prin ordonanţa nr. 905/P/2015 din 6 decembrie 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi a procesului verbal din data de 7 decembrie 2016 de aducere la cunoştinţă a sechestrului. Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal de aducere la cunoştinţă a sechestrului în sensul ridicării măsurii asigurătorii de pe bunurile aparţinând contestatorului TUDOR ANA MARIA.", potrivit deciziei Înaltei Curţi.

Ambele hotărâri sunt definitive.

Joi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au luat aceeaşi măsură în cazul fiului lui Gabriel Oprea, Gabriel Marin Oprea.

Pe 7 decembrie Gabriel Oprea, fiul său şi fiica, Ana Maria Tudor, au fost citaţi la sediul DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă că s-a dispus măsura sechestrului asigurator pe bunurile lor, în dosarul poliţistului Bogdan Gigină. Surse judiciare declarau atunci pentru MEDIAFAX că fiul şi fiica fostului ministru au fost chemaţi după ce acesta din urmă ar fi trecut o parte din bunuri pe numele lor.

Pe 14 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

"La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", susţin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici