Înalta Curte: Sterilizarea populaţiei japoneze între anii 1950 şi 1990 a fost ilegală. Despăgubiri pentru 25.000 de victime

Bani vor primi şi rudele supravieţuitoare, după legea adoptată în 1948, care viza persoanele cu dizabilităţi, boli mintale şi tulburări ereditare.

Urmărește
1357 afișări
Imaginea articolului Înalta Curte: Sterilizarea populaţiei japoneze între anii 1950 şi 1990 a fost ilegală. Despăgubiri pentru 25.000 de victime

Înalta Curte: Sterilizarea populaţiei japoneze între anii 1950 şi 1990 a fost ilegală. Despăgubiri pentru 25.000 de victime

Legea sterilizării forţate, aplicată în Japonia anilor de boom în privinţa naşterilor, era neconstituţională. Acest lucru a fost stabilit de Curtea Supremă de la Tokyo, închizând o rană adâncă: 25.000 de oameni, din 1948 până în 1996, au fost obligaţi să se supună procedurii, pentru că erau consideraţi inferiori, inapţi să aibă copii.

A fost o selecţie sistemică, pe baza unei legi dure. Înalta Curte a ordonat acum guvernului de la Tokyo să plătească despăgubiri, după ce s-a stabilit că termenul de prescripţie de 20 de ani nu se aplică unor astfel de cazuri.

Directiva adoptată în 1948 pentru a „preveni naşterea urmaşilor cu defecte genetice” a stipulat că persoanele cu dizabilităţi intelectuale, boli mintale sau tulburări ereditare vor fi sterilizate forţat. O modalitate de a păstra sănătatea populaţiei, conform spiritului legii. Dar şi o modalitate de a selecta nou-născuţii, într-un anumit sens.

După 2018, 39 de persoane, inclusiv cele care au suferit intervenţii chirurgicale, au intentat procese în 12 instanţe districtuale şi instanţe inferioare din întreaga ţară.

„Este profund incorect şi nedrept să exonerăm guvernul de responsabilităţile sale având în vedere termenul de prescripţie”, a precizat cel mai înalt organ judiciar al Japoniei în ratificarea cererilor reclamanţilor, definind acţiunile statului drept „intolerabile şi contrare datoriei morale”.

Toţi cei 15 judecători s-au pronunţat în unanimitate asupra neconstituţionalităţii legislaţiei, precizând că aceasta încalcă articolul 13 din Constituţie - care garantează libertatea persoanelor de a nu se supune procedurilor fizic invazive împotriva voinţei lor - şi articolul 14, care stabileşte dreptul la egalitate pentru fiecare cetăţean.

Acesta este al 13-lea caz de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent în care Curtea Supremă din Japonia a declarat o lege neconstituţională.

Acum, statul japonez ia măsuri. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida i-a cerut ministrului responsabil cu politica copiilor, Ayuko Kato, să organizeze întâlniri faţă în faţă cu reclamanţii.

O modalitate de a-şi cere scuze, dar şi de a asculta. În realitate, sumele promise drept compensaţie nu sunt foarte mari. Dar sunt o victorie tardivă pentru cei care nu au reuşit să aibă o familie şi pentru cei care au fost forţaţi să renunţe la a avea copii.

În aceleaşi decenii, China vecină începuse „politica unui copil”, tot pentru a limita populaţia. Cuplurilor li s-a cerut să nu aibă mai mult de un copil, tocmai pentru a preveni explozia populaţiei. Era anul 1979. Acum, şi China a abandonat această politică.

Compensaţii de la 63.000 de euro în sus de persoană

„Guvernul îşi cere scuze profunde oamenilor care, cu o durere imensă, au fost supuşi operaţiunilor de sterilizare”, a declarat Kishida presei locale. Cele patru înalte instanţe au obligat statul să plătească între 11 milioane de yeni (63.000 de euro) şi 16,5 milioane de yeni fiecărei victime, iar 2,2 milioane de yeni rudelor celor care au murit deja.

Sumele sunt mai mari decât compensaţia unică de 3,2 milioane de yeni decisă în temeiul unei legi promulgate în aprilie 2019. Potrivit datelor guvernamentale, din cele aproximativ 25.000 de persoane sterilizate, 16.500 nu şi-au dat acordul. Majoritatea victimelor sunt persoane în vârstă, iar avocaţii lor au cerut guvernului să le acorde asistenţă cât mai curând posibil.

Japonia se confruntă astăzi cu rate scăzute ale natalităţii şi cu o criză a căsătoriilor. Rata natalităţii este cea mai scăzută din lume. Conform datelor din 2023, noile naşteri au scăzut cu 5,1%. Şi tendinţa este departe de a fi inversată: se estimează că 42% dintre femeile japoneze născute în 2005 nu vor avea niciodată copii.

În 2023, căsătoriile au scăzut cu 5,9%, la 489.281, coborând sub 500.000 pentru prima dată în 90 de ani. Din 1974 nu a existat o rată a natalităţii la nivel de înlocuire, adică cu cifre care să permită un echilibru între noile naşteri şi decese. Guvernul încearcă să remedieze acest lucru prin consolidarea îngrijirii copiilor şi creşterea salariilor pentru lucrătorii mai tineri.

Aproximativ o treime din populaţie are peste 65 de ani şi vârsta medie este de 48 de ani, practic cea mai mare din lume pentru o ţară. Ultimele date, prezentate în urmă cu doar câteva zile la Kyoto de profesorul Tomoya Mori, specialist în Economie Urbană: astăzi Japonia are 126 de milioane de locuitori.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici