Înăsprirea modului de plată a medicamentelor limitează accesul la tratament

Măsura de înăsprire a condiţiilor de plată a medicamentelor, propusă de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, limitează accesul la tratament al pacienţilor, falimentează farmaciile şi subminează sistemul de sănătate publică, afirmă, luni, într-un comunicat de presă, Colegiul Farmaciştilor.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Înăsprirea modului de plată a medicamentelor limitează accesul la tratament

Înăsprirea modului de plată a medicamentelor limitează accesul la tratament (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Colegiul Farmaciştilor din România contestă măsura Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a înăspri şi mai mult condiţiile de plată a medicamentelor, prin impunerea unor termene de plată de 210 zile pentru medicamentele decontate în cadrul programelor naţionale de sănătate.

"Noile termene reprezintă aproape o dublare a nivelului acestora, ţinând cont că termenul de plată anterior era de 120 de zile. Această modificare operată de către CNAS şi contestată vehement de întregul sector farmaceutic reprezintă încă una din măsurile unilaterale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de a limita accesul la tratament al pacienţilor, de falimentare a farmaciilor şi de subminare a sistemului de sănătate publică", se arată în comunicat.

Colegiul Farmaciştilor atrage atenţia că multe dintre farmacii intră în insolvenţă din cauza faptului că nu-şi mai pot achita facturile către furnizori.

"Am constatat cu stupoare că CNAS consideră că extinderea acestor termene nu are niciun impact asupra mediului de afaceri şi de fapt menţionează acest lucru în nota de fundamentare a acestei decizii. Cei care iau astfel de decizii ar trebui să se gândească cum ar putea ei înşişi să gestioneze finanţele personale, dacă ar încasa salariul la 210 zile! În cazul farmaciilor, deoarece nu-şi pot achita facturile către furnizori, intră în insolvenţă şi avem din ce în ce mai multe astfel de cazuri în ultima perioadă. Nu e util pentru nimeni ca CNAS să mimeze că nu cunoaşte care este impactul economic al unei astfel de măsuri", a declarat vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, Clara Popescu.

Farmaciştii solicită CNAS să organizeze dezbateri publice reale, în care poziţia lor să fie luată în consideraţie.

"În condiţiile în care Uniunea Europeană legiferează termene de plată de maxim 60 de zile în domeniul sănătăţii publice, inţiativa conducerii CNAS de extindere a acestor termene indică o practică ne-europeană şi ruinătoare pentru sistem şi periculoasă pentru pacienţi", se mai arată în comunicat.

Colegiul Farmaciştilor solicită ca, în conformitate cu normele legale în vigoare, să prezinte o evaluare corectă a impactului economic pe care aceste termene de plată prelungite îl au asupra mediului de afaceri, şi să discute cu toţi operatorii din sectorul farmaceutic pentru a găsi soluţii care să permită funcţionarea în continuare a sistemului sanitar românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici