Încă 350.000 de doze de vaccin antigripal, găsite cu concentraţie scăzută la tulpina B
Alte 350.000 de doze de vaccin antigripal au fost găsite cu concentraţie scăzută la tulpina B, astfel că cele un milion de doze cumpărate de Ministerul Sănătăţii de la Institutul Cantacuzino, 700.000 de fiole au probleme.
Încă 350.000 de doze de vaccin antigripal, găsite cu concentraţie scăzută la tulpina B (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax foto)
În urma verificărilor începute în 6 ianuarie, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că alte şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, au o concentraţie scăzută a tulpinei B. Alte 350.000 de doze au aceeaşi problemă, numărul total al vaccinurilor cu concentraţie scăzută a tulpinei B ajungând astfel la 700.000.
Vaccinurile antigripale sunt deja oprite de la administrare începând de luni, în urma unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a cumpărat de la Institutul Cantacuzino un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2011-2012, pentru care a plătit aproximativ 10 milioane de lei, din care a fost utilizată aproape jumătate din cantitate pentru imunizarea populaţiei la risc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Specialiştii de la Institutul Cantacuzino fac analiza seriilor de vaccin produse, astfel încât până la sfârşitul săptămânii să existe o situaţie a tuturor produselor din sistem.
Numai în Capitală, Direcţia de Sănătate Publică a achiziţionat peste 50.000 de doze, în prezent în depozit fiind 3.100 de fiole.
Potrivit datelor existente, în Bucureşti au fost imunizate până săptămâna trecută mai puţin de 20.000 de persoane. Restul dozelor de vaccin în afara celor 3.100 de fiole din depozit au fost distribuite medicilor de familie, în ambulator, spitale şi la Ambulanţă.
Ministerul Sănătăţii a cerut săptămâna trecută sistarea imunizări, după ce au fost descoperite şapte serii de vaccin, respectiv 350.000 de doze, la care tulpina B, una din cele trei cuprinse în produsul realizat de Institutul Cantacuzino pentru sezonul 2011-2012 , după formula stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, avea concentraţia mai mică decât cea recomandată de OMS.
Riscul în cazul celor care s-au vaccinat este acela că nu vor avea imunitate faţă de acestă tulpină B.
"La controlul lunar, respectiv cel din 6 ianuarie 2012, specialiştii Institutului Cantacuzino au constatat că şapte serii din vaccinul antigripal, adică 350.000 de fiole, aveau o concentraţie scăzută a tulpinei B. Potrivit normelor europene în vigoare, orice produs care nu respectă standardele trebuie retras de pe piaţă. Astfel, după ce la controlul din ianuarie au constatat aceste suspiciuni, s-a oprit livrarea produselor, care probabil vor fi distruse", a declarat pentru MEDIAFAX Amalia Canton, director în Ministerul Sănătăţii.
Vaccinarea antigripală a fost oprită pentru şapte-zece zile din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, Ministerul Sănătăţii cerând Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs.
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, luni, de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la "conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier".
Ministerul Sănătăţii preciza că până în prezent nu au fost semnalate cazuri care să prezinte probleme de sănătate în urma vaccinării.
În 3 ianuarie, Ministerul Sănătăţii anunţa că şi în 2012 continuă Campania de vaccinare gratuită antigripală, în cadrul căreia au fost imunizate 479.589 de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a înregistrat, în ultima săptămână a anului trecut, 53.606 persoane cu infecţii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 au fost înregistrate cu pneumonii, iar 42.141 cu viroze respiratorii. Numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel naţional a fost de 36.
Până în 3 ianuarie, în România au fost confirmate în laborator şapte cazuri de gripa sezonieră (A/H3N2).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO