- Home
- Social
- (28.01.2022, 14:51)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DEZVĂLUIRE Încă o sinucidere din cauza jocurilor de noroc. Complicitatea statului român, care ţine la „saltea” milioane de euro destinate exclusiv pentru prevenţie
În timp ce o altă persoană şi-a pus capăt zilelor pe fondul problemelor cu jocurile de noroc, ONJN, instituţie a statului român, încasează o „taxă de viciu” pe care ar trebui s-o folosească pentru a rezolva problemele ludopaţilor şi pentru a preîntâmpina astfel de tragedii.
Urmărește
9670 afișări
Sală de jocuri
După ce, la mijlocul lunii acestei luni, un bărbat Medgidia şi-a luat viaţa din pricina jocurilor de noroc, autorităţile sunt arătate cu degetul şi socotite complice la gestul suicidal al omului prin inactivitatea de care dau dovadă.
La nivel de prevenţie, statul se mişcă greu sau chiar deloc. Nu întreprinde mai nimic, deşi, teoretic, ar putea face extrem de multe, mai ales că beneficiază de fonduri suficiente destinate special acestei activităţi.
O instituţie de forţă a statului, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), adună, în baza unei aşa-zise „taxe de viciu”, bani de la operatorii privaţi din industrie. Sumele încasate sunt uriaşe şi sunt destinate pentru a-i ajuta pe dependenţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
„Nu s-a făcut niciun program”
Fost o vreme în organigrama ONJN şi fost consilier guvernamental în domeniul jocurilor de noroc, expertul Sorin Constantinescu (foto), preşedinte al AOCR (Asociaţia Organizatorilor de Cazino din România), vorbeşte pe şleau despre banii aflaţi la „sertar” şi nefolosiţi de statul român din varii motive: „În 2015, legislaţia s-a schimbat, iar ONJN colectează bani de la operatorii privaţi pentru programe de protecţie a jucătorilor, de adicţie, de responsabilitate privind jocurile de noroc. Sunt 800-900.000 de euro pe an, timp de 4-5 ani.
S-au adunat cam 3 milioane de euro, dacă nu şi mai mult, dar nu s-a întâmplat nimic. Cei de la ONJN au înfiinţat un birou în care au angajat 6-7 oameni cu salarii de 6-7.000 de lei minimum, dar nu foloseşte aceşti bani. S-a făcut şi o asociaţie, Joc Responsabil, dar, ca să se mişte lucrurile, ar fi trebui făcute programe, angajaţi psihologi. Ipocrizie... Nu s-a făcut niciun program, nicio licitaţie, nu s-a angajat niciun psiholog”.
Banii sunt la Trezorerie
Constantinescu este convins că sumele nu s-au „evaporat” din conturi, mai ales că operatorii privaţi din industria jocurilor de noroc au plătit cu certitudine banii respectivi (condiţie obligatorie de îndeplinit pentru a primi din partea ONJN licenţa anuală de funcţionare):
„Este o taxă colectată şi administrată de ONJN. Se află într-un cont special, la Trezoreria statului. Banii există şi nu pot fi cheltuiţi în alte scopuri decât pentru prevenţie, adicţie etc. Curtea de Conturi poate controla în orice moment situaţia acestor bani”, mai spune Constantinescu, pentru Mediafax.
Constantinescu miliează puternic pentru interzicerea jocurilor de noroc în barurile de la sate şi în cafenele de cartier, solicitând ca domeniul să fie destinat exclusiv sălilor special amenajate în acest scop. „În acele birturi n-ar trebui să existe păcănele. Acolo intră şi copii de 12-15 ani, acolo, mulţi devin dependenţi şi îşi bat nevastele acasă. Acolo se naşte adicţia”.
Socotit cel mai periculos viciu
Dacă statul este obligat să facă prevenţie, privatului doar i se recomandă prin lege. Este motiv pentru care marile cazinouri nu fac mai nimic în acest sens, aşa că statului i-ar reveni o misiune şi mai importantă şi n-ar trebui să doamă cu banii la saltea, ci să iniţieze programe prin care să-i ajute pe cei bolnavi de gambling.
Boala jocurilor de noroc este mai periculoasă decât toate celelalte vicii, consideră acelaşi Constantinescu: „Nu sunt semne exterioare vizibile pentru cei care suferă de aşa ceva. Dacă fumezi sau dacă bei, cei apropiaţi văd asta, se prind şi te duc la dezintoxicare sau te ajută altcumva să-ţi revii. Pe când, la jocuri de noroc, omul caută să ascundă viciul”.
S-a aruncat în gol de pe pod
Cea mai recentă victimă a jocurilor de norod provine din Medgidia. Sâmbătă, 15 ianuarie, un bărbat a fost găsit decedat la picior unui pod din municipiul Medgidia. Omul s-a aruncat în gol, după ce ar fi pierdut o sumă importantă de bani la jocuri de noroc.
Potrivit Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, poliţiştii au constatat faptul că este vorba despre un bărbat în vârstă de 40 de ani. Din cercetări a reieşit faptul că acesta ar fi părăsit domiciliul în noaptea de 14/15 ianuarie.
Apropiaţi ai victimei au susţinut pentru presa locală că bărbatul ar fi pierdut la jocuri de noroc o sumă importantă de bani.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe