Încă un articol din Codul Penal, declarat de CCR neconstituţional: Vizează termenul de prescripţie al răspunderii

Curtea Constituţională a României a declarat încă un articol din Codul Penal ca fiind neconstituţional, acesta vizând termenul prescripţiei răspunderii penale. Magistraţii CCR motivează că, în forma actuală, articolul încalcă dreptul la un proces echitabil.

Urmărește
2573 afișări
Imaginea articolului Încă un articol din Codul Penal, declarat de CCR neconstituţional: Vizează termenul de prescripţie al răspunderii

Încă un articol din Codul Penal, declarat de CCR neconstituţional: Vizează termenul de prescripţie al răspunderii

Articolul 155, alin 1, vizat de sesizarea la CCR prevede: „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, este neconstituţională.

În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.155 alin.(1) încalcă prevederile constituţionale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

"Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, de principiu, că întreruperea cursului termenului de prescripţie a răspunderii penale devine eficientă, producându-şi efectele, într-o manieră completă, doar în condiţiile existenţei unor pârghii legale de încunoştinţare a persoanei în cauză cu privire la debutul unui nou termen de prescripţie. În acest sens, Curtea a reţinut că se impune a fi garantat caracterul previzibil al efectelor dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal asupra persoanei care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, inclusiv prin asigurarea posibilităţii acesteia de a cunoaşte aspectul intervenirii întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale şi al începerii cursului unui nou termen de prescripţie", se arată în motivarea CCR.

Totodată, se arată că a accepta soluţia contrară înseamnă a crea, cu ocazia efectuării unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului, o stare de incertitudine perpetuă, dată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală pentru faptele comise, incertitudine ce poate dura până la împlinirea termenului prescripţiei speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici