Încă un funcţionar de la Primăria Buzău a fost reţinut după audierile de la DIICOT

Un alt funcţionar de la Primăria Buzău a fost reţinut, marţi noapte, după audierile de la DIICOT Buzău în dosarul vizând fraude informatice şi infracţiuni de abuz în serviciu, astfel că, în total, în acest caz au fiind reţinute cinci persoane, între care directorul Direcţiei Economice, Ion Gegea.

Urmărește
1156 afișări
Imaginea articolului Încă un funcţionar de la Primăria Buzău a fost reţinut după audierile de la DIICOT

Încă un funcţionar de la Primăria Buzău a fost reţinut după audierile de la DIICOT

Potrivit anchetatorilor, cea de-a cincea persoană reţinută se numeşte George Bunea şi este funcţionar în cadrul Serviciului Urmărire, Executare, Colectare Creanţe Fiscale Persoane Fizice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După ce procurorii au emis ordonanţă de reţinere pe numele său, Bunea a fost dus în arestul Poliţiei Judeţene Buzău.

Anterior, în urma audierilor desfăşurate marţi la sediul DIICOT, au fost reţinuţi directorul Direcţiei Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea, Cătălin Liviu Boaru, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Buzău, referentul Nicoleta Angelica Lung şi Virgil Toşu, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe fiscale, Persoane fizice.

În 22 octombrie, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni vizând săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.

Atunci, procurorul DIICOT Buzău Nicolae Petroşel spunea că "minim zece" funcţionari ai Primăriei Buzău sunt vizaţi de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi şi diminuarea debitelor unor firme.

Marţi, 13 suspecţi în acest caz au fost duşi la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri.

La audieri fusese adus, cu maşina Poliţiei, şi directorul Direcţiei Economice din Primăria Buzău, Ion Gegea.

Potrivit anchetatorilor, ar exista indicii că Gegea ar fi ştiut ce se întâmplă în cadrul Direcţiei, în timp ce, pe de altă parte, nu ar exista indicii că directorul adjunct Auraş Avramescu ar avea vreo implicare în acest caz.

"În urma efectuării constatării pe marginea documentelor ridicate la percheziţiile realizate pe 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, s-a făcut constatarea parţială pe baza unui număr de 14 agenţi economici dintr-un total de 50 suspicionaţi, precum şi a dosarelor privind amenzile contravenţionale pentru mai multe persoane fizice, am putut declanşa audierea mai multor funcţionari publici cu funcţii de conducere şi execuţie. Avem chemaţi la audieri 13 funcţionari publici, faptele sunt constatate în urma analizei documentelor şi vizează mai mulţi şefi de servicii, subalterni, dar şi pe directorul Direcţiei Economice. Ei au încălcat cu bună ştiintă atribuţiile de serviciu, s-au constituit într-un grup organizat, pe perioada 2010-2015, au efectuat acte contrar atribuţiilor de serviciu, nu au urmărit, colectat şi încasat debitele cu titlu de impozite şi taxe pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri, aflaţi în relaţii de rudenie cu persoane din conducerea Primăriei Buzău sau apropiaţi ai acestora", declara procurorul Nicolae Petroşel, de la DIICOT Buzău.

Potrivit sursei citate, aceşti agenţi economici nu au plătit niciun ban mai bine de cinci ani, cu titlu de impozite, şi nici nu s-a aplicat vreo formă de executare silită a acestora, iar în sistem au fost operate mai multe modificări care au dus la ştergerea acestor debite.

"Pentru o serie de agenţi economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală în baza cărora s-a câştigat o licitaţie pentru un traseu de transport în comun la Consiliul Local Buzău. În plus, un număr de 114 amenzi contravenţionale ale persoanelor fizice au fost clasate în baza unor menţiuni false în sistemul informatic, menţiuni însemnând hotărâri judecătoreşti nereale sau transferări ale debitelor în alte localităţi, de asemenea, nereale", mai declara procurorul Nicolae Petroşel.

Procurorii DIICOT au extins urmărirea penală faţă de mai mulţi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din Primăria Buzău, după percheziţiile făcute la sediul instituţiei la sfârşitul lui octombrie, ei fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional, fraudă informatică şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de DIICOT.

Astfel, în perioada 2010-2015, în Primăria Buzău s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici "care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice".

Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454,76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici