Instalaţia de lumini din centrul oraşului Focşani a fost pornită joi, de Sfântul Nicolae. Printre construcţiile împodobite cu plase luminoase este şi Monumentul Unirii, unul dintre simbolurile oraşului Focşani.
Ideea este pe gustul localnicilor care au scris mesaje pe Facebook.
„Frumoase decoraţiuni, impresionant”, a comentat o persoană, în timp ce un cetăţean care locuieşte în zonă a spus că „de sus se vede bine…totul este superb”.
Modul în care a fost împodobit Monumentul Unirii nu ridică nicio problemă de legalitate, susţin reprezentanţii Primăriei Focşani. Mai mult chiar, în trecut monumentul a avut alte instalaţii de lumini pentru sărbători.
„Totul este legal, nu există pericolul ca instalaţie să fie dată jos. S-au luat toate măsurile necesare. Instalaţia va sta doar pe perioada sărbătorilor deoarece anul viitor monumentul va intra în circuitul normal. Va fi finalizată lucrarea de renovare. Instalaţiile montate pe monument nu provoacă niciun prejudiciu. Şi în anii trecuţi a fost montată o plasă de lumini care pornea de la Obeslisc şi se ducea în lateral, ca o pânză de paianjen”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Focşani, Mădălina Şerbănuţ.
Nici reprezentanţii Direcţiei de Cultură nu au obiecţii legate de instalaţiile de lumini de pe monument, chiar dacă autorităţile locale nu au parcurs încă toate procedurile legale privitoare la împodobirea unui monument.
„Nu afectează cu nimic (n.r. instalaţiile de lumini). Există o procedură de avizare care a început deja, pe 12 decembrie se va întruni Comisia de avizare de la Iaşi. Procedura este greoaie, dacă membrii comisiei nu vor aviza, Primăria Focşani poate contesta măsura. Dar nu afectează cu nimic, este o instalaţie care va sta doar de sărbători”, a declarat, la solicitarea MEDIAFAX, directorul Direcţiei de Cultură Vrancea, Traian Negulescu.
Monumentul Unirii este dedicat Micii Unirii şi a fost realizat în 1976 de sculptorul Ion Jalea. Obiectivul are înălţimea de aproape 20 de metri şi prezintă mai multe simboluri şi personalităţi ale evenimentului din 1856, în baza căruia a fost realizată Unirea din 1918. Monumentul a fost reparat şi în anul 2011 când au fost restaurate basorelieful din bronz şi porţiunea din granit roşu.