Încă un oraş important din România vrea să adere la Alianţa Vestului, din care fac parte Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea/ Reacţia lui Nicolae Robu: Nu ne putem înmulţi peste noapte

Aderarea Sibiului la Alianţa Vestului, lansată de primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, ar fi oportună dacă Alianţa acceptă extinderea ariei obiectivelor şi pentru regiunea centru, declară primarul Astrid Fodor.

Urmărește
8222 afișări
Imaginea articolului Încă un oraş important din România vrea să adere la Alianţa Vestului, din care fac parte Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea/ Reacţia lui Nicolae Robu: Nu ne putem înmulţi peste noapte

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a declarat pentru MEDIAFAX că nu cunoaşte detaliile Alianţei Vestului, dar este convinsă că este o iniţiativă constructivă.

Sibiul, care face parte din regiunea Centru, nu a fost invitat să facă parte din ea, dar o aderare ar fi oportună.

"Este o iniţiativă interesantă a patru primari care conduc municipii reşedinţă de judeţ situate în regiunile de dezvoltare vest şi nord-vest ale ţării. Nu cunosc în detaliu acest proiect, dar din ce am citit în declaraţia adoptată la Timişoara şi din ce au declarat public cei patru primari, sunt convinsă că este o iniţiativă constructivă, în sensul demarării unor proiecte comune pentru care iniţiatorii doresc atragerea de fonduri europene, mai ales a fondurilor transfrontaliere. Sibiul, care face parte din regiunea de dezvoltare Centru, nu a fost invitat şi nu s-au purtat discuţii în acest sens. Consider că ar putea fi oportună aderarea Sibiului la acest proiect, dacă Alianţa acceptă extinderea ariei obiectivelor şi pentru regiunea noastră", a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Primarul Timişoarei, despre Alianţa Vestului: Nu ne putem înmulţi peste noapte; am compromite ideea

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, marţi, că Alianţa Vestului nu poate accepta, deocamdată, şi alţi edili, pentru că “dacă acum ne-am înmulţi în asociaţie, peste noapte, pripit, am compromite această idee”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a afirmat, marţi, cu privire la Alianţa Vestului, formată din patru oraşe, că nu se doreşte desprinderea de România, aşa cum a auzit zvonuri.

“Pentru prima dată în istorie, patru oraşe importante, dintre cele mai importante ale ţării, dar cu tot respectul pentru celelalte care nu sunt în grupul nostru, deocamdată cel puţin, s-au unit şi îşi asumă responsabilităţi foarte mari şi doresc să se schimbe ceva în România, să trecem de la aceste vorbe frumoase despre descentralizare, despre subsidiaritate, la fapte, să renunţăm la acest centralism exagerat pe care şi la 29 de ani de la Revoluţie noi îl avem în România. Sunt prostii fără seamăn toate aceste speculaţii că se vrea desprinderea din România. Noi suntem patrioţi toţi patru (n.r. primari), ţinem la ţara noastră, tot ce facem noi se întâmplă şi se va întâmpla în statul unitar România, aşa cum scrie în Constituţia noastră. Am subliniat că demersul nostru se înscrie în spiritul Declaraţiei de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ce să facem noi mai mult ca să înlăturăm astfel de speculaţii? Nu putem mai mult. Înseamnă că atât îi duce mintea pe unii să speculeze, să denatureze realităţile”, a explicat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timişoarei a precizat că cei patru primari din Alianţa Vestului îşi propun să pună presiune pe guvernanţi pentru a se realiza o serie de proiecte importante.

“Este un demers curat, firesc pentru vremurile pe care le trăim. Noi, printre altele, vom pune şi presiune, vom face lobby pe lângă Guvernul României, pentru că din acea listă de obiective, o parte ţin de Guvernul României. Dacă el le acordă prioritate, ele se înfăptuiesc şi noi vrem să se înfăptuiască mai repede. Nu vrem să mai treacă încă 30 de ani şi evident când vorbeşti ca primar al unui oraş e una, şi când vorbeşti din partea unei astfel de alianţe care reprezintă de fapt pilonii pentru o bună parte de ţară, motoarele pentru o bună parte de ţară, că noi gândim lucrurile nu doar pentru cele patru oraşe, ci pentru toată această parte de ţară, în care noi suntem unităţile administrativ-teritoriale exponenţiale, atunci altfel trebuie să fim ascultaţi şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, şi oriunde”, a explicat Nicolae Robu.

Întrebat de către jurnalişti dacă în cazul în care PNL-ul va ajunge la guvernare, Alianţa Vestului va avea un cuvânt mai mare de spus pentru a atrage investiţii, primarul Timişoarei a declarat că „în mod sigur” se va întâmpla acest lucru.

“Nici nu cred că-şi poate închipui cineva că dacă PNL ajunge la guvernare, atunci această structură formată de cei patru primari şi conţinând cele patru oraşe nu va fi ascultată şi nu va beneficia de susţinerea proiectelor sale. Cu asta se va începe, să spun eu. Noi dorim normalitatea în România. Nu este firesc să ni se ia aproape toţi banii. Înţelegem foarte bine principiul coeziunii, de care şi noi beneficiem la nivelul Uniunii Europene. Nu dorim ca toţi banii noştri să rămână la noi. Înţelegem că o cotă parte trebuie să meargă la bugetul centralizat al ţării şi să servească unor domenii precum apărarea naţională, securitatea naţională, sănătatea, infrastructura mare, dar şi pentru ridicarea zonelor mai puţin dezvoltate ale ţării. Noi nu ne dorim o Românie dezechilibrată dincolo de nişte limite ale acceptabilului. Noi suntem de acord că trebuie susţinute şi zonele mai rămase în urmă. Cu ce nu putem fi de acord ca banii noştri în loc să fie folosiţi pentru ridicarea zonelor mai rămase în urmă, să fie daţi pentru încurajarea nemuncii. Noi nu ne împăcăm cu ideea asta de mână întinsă a unor oameni în toată firea, sănătoşi, apţi de muncă, ei trebuie să muncească”, a declarat Nicolae Robu.

Totodată, primarul Timişoarei a explicat că cele patru oraşe din Alianţa Vestului îşi doresc realizarea unor proiecte de infrastructură mare, printre care o reţea de autostrăzi sau o reţea de cale ferată de mare viteză.

De asemenea, Nicolae Robu a precizat că, deocamdată, nu se pune problema de a intra şi alte oraşe în Alianţa Vestului, pentru că dacă s-ar întâmpla acest lucru în prezent, ideea ar fi compromisă.

“Aţi văzut că se vorbeşte foarte insistent despre extinderea alianţei. Sunt deja multe oraşe care şi-au arătat interesul de a intra în alianţă. Cu tot respectul pentru toate oraşele din România, pentru primarii lor, eu am rugămintea să se înţeleagă un lucru: dacă acum ne-am înmulţi în asociaţie, peste noapte, pripit, am compromite această idee, pentru că lumea vrea să vadă rezultate concrete cât mai repede. Ideea în sine este salutată de foarte multă lume. Aceşti oameni au aşteptări. Dincolo de toate principiile frumoase pe care noi le-am spus, oamenii au aşteptări şi dacă aşteptările lor nu sunt onorate, nu vin şi rezultate concrete, unele într-un timp scurt, altele, când e vorba de obiective mari, într-un timp mai lung, evident, lumea va fi dezamăgită. Se va ajunge la concluzia că este încă o formă fără fond, încă o aşteptare înşelată şi am face rău comunităţilor noastre dacă am crea o nouă dezamăgire. Aşa că trebuie să o luăm pas cu pas, vom fi deschişi, stăm de vorbă, putem fi contactaţi şi acum, însă trebuie să se înţeleagă că abordarea raţională este una foarte moderată în ideea celor mai spuse mai devreme. În prim plan trebuie să fie producerea de rezultate”, a detaliat primarul Timişoarei.

Nicolae Robu a precizat, în final, că cei patru primari din Alianţa Vestului au fost căutaţi şi de edili din PSD.

Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici