Dacă iei în timp util decizii care duc la rezultate bune, ai abilităţi de lider. De oameni capabili să conducă eficient are nevoie şi sectorul medical din România, care se confruntă acum cu o criză de leadership. Octavian Pantiş, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de business şi un antreprenor de succes, spune că o criză de leadership apare când nu sunt respectate următoarele cerinţe:
„Sunt 3 plus una cerinţe. Prima, porneşte de la definiţia responsabilităţii liderului în orice situaţie, anume aceea de a obţine rezultate, împreună cu oamenii pe care îi conduci”, spune Octavian Pantiş, autor, trainer şi anteprenor.
„A doua cerinţă este că liderul are de luat decizii. Nu există lider care să nu fie pregatit să ia decizii, doar că aceste decizii trebuie bazate pe ceva, pe ce? pe ipbutul de la cei cu care lucrăm, pe perspective de la alţii care au facut treaba asta în alte vremuri mai demult. A treia cerinţă ţine de oamenii care sunt din echipă, pentru că liderul niciodată nu este singur şi atunci treaba liderului este să îi ajute pe aceştia să-şi ţină sub control, în măsura în care se poate, emoţiile negative, în primul rând, frica”, explică acesta.
„Şi cum faci asta? Faci asta încurajându-i în fiecare zi, faci asta arătându-le rezultatele pe care le-am obţinut deja pe drumul pe care suntem şi faci asta alocându-i fiecăruia un volum şi un tip de muncă potrivite cu pregătirea şi competenţa şi motivaţia acestuia. A patra cerinţă este una, dacă vreţi, fundamentală şi anume: liderul are nevoie de nişte valori sănătoase. cu cât sunt mai vizibile aceste valori cu atât mai uşor va fi acesta urmat de cei din jurul lui”, mai adaugă scriitorul de business.
După ce Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, şi-a dat demisia, alţi manageri de spitale au procedat la fel. Criza de leadership în sistemul de sănătate românesc poate avea urmări grave în lupta cu noul covid-19. Lipsa unei bune organizări e unul dintre motivele care a dus la îmbolnăvirea medicilor din mai multe spitale.