Încălzirea globală a dublat riscul ploilor extreme în Europa Centrală

Încălzirea globală a avut un impact semnificativ asupra ploilor extreme care au afectat Europa Centrală în septembrie 2024. Practic, schimbările climatice au dublat probabilitatea apariţiei unor astfel de fenomene meteorologice extreme şi au crescut intensitatea ploilor cu cel puţin 7%.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Încălzirea globală a dublat riscul ploilor extreme în Europa Centrală

Încălzirea globală a dublat riscul ploilor extreme în Europa Centrală

Un studiu făcut de World Weather Attribution (WWA) s-a concentrat pe episodul de ploi abundente care a avut loc la mijlocul lunii septembrie, când furtuna Boris s-a oprit deasupra Europei Centrale, provocând inundaţii devastatoare în Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Inundaţiile au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale semnificative.

„Aceste inundaţii arată cât de costisitoare devin schimbările climatice", a declarat Maja Vahlberg, coautor al studiului, conform The Guardian.

„Chiar şi cu zile de pregătire, inundaţiile au devastat totuşi oraşe, au distrus mii de case şi au determinat Uniunea Europeană să promită ajutoare în valoare de 10 miliarde de euro”.

Cercetătorii au folosit modele climatice pentru a compara scenariul actual cu o lume în care temperatura globală ar fi fost cu 1,3°C mai scăzută - nivelul de încălzire cauzat până în prezent de activităţile umane. Rezultatele au arătat o creştere clară a riscului de precipitaţii extreme.

Studiul avertizează că situaţia ar putea deveni şi mai gravă în viitor. Dacă temperatura globală va creşte cu 2°C peste nivelurile preindustriale, intensitatea ploilor ar putea creşte cu încă 5%, iar probabilitatea unor astfel de evenimente ar putea creşte cu 50% faţă de prezent.

Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra şi coautor al studiului, subliniază impactul disproporţionat al acestor creşteri aparent mici: „Aproape peste tot în lume se întâmplă ca o mică creştere a precipitaţiilor să ducă la o creştere similară, de ordinul magnitudinii, a inundaţiilor. Dar acest lucru duce la o creştere mult mai mare a pagubelor".

Experţii recomandă măsuri urgente de adaptare, inclusiv îmbunătăţirea sistemelor de apărare împotriva inundaţiilor, a sistemelor de avertizare timpurie şi a planurilor de răspuns la dezastre. De asemenea, ei avertizează împotriva reconstrucţiei în zonele predispuse la inundaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici