Încălzirea rapidă a oceanelor înainte de El Niño îi alarmează pe oamenii de ştiinţă. S-a atins o nouă temperatură record

  • Încălzirea recentă şi rapidă a oceanelor lumii a alarmat oamenii de ştiinţă, îngrijoraţi că aceasta va contribui la încălzirea globală.
  • Luna aceasta, suprafaţa globală a mării a atins o nouă temperatură record.
  • Nu s-a mai încălzit niciodată atât de mult şi atât de repede.
Urmărește
569 afișări
Imaginea articolului Încălzirea rapidă a oceanelor înainte de El Niño îi alarmează pe oamenii de ştiinţă. S-a atins o nouă temperatură record

Încălzirea rapidă a oceanelor înainte de El Niño îi alarmează pe oamenii de ştiinţă. S-a atins o nouă temperatură record

Oamenii de ştiinţă nu înţeleg pe deplin de ce s-a întâmplat acest lucru. Dar ei se tem că, în combinaţie cu alte evenimente meteorologice, temperatura mondială ar putea atinge un nou nivel îngrijorător până la sfârşitul anului viitor.
 
Experţii cred că un puternic eveniment meteorologic El Niño, un sistem meteorologic care încălzeşte oceanul, se va instala, de asemenea, în următoarele luni, potrivit BBC.
 
Oceanele mai calde pot distruge viaţa marină, pot duce la fenomene meteorologice mai extreme şi pot creşte nivelul mării. De asemenea, acestea sunt mai puţin eficiente în absorbţia gazelor cu efect de seră care încălzesc planeta.
 
Un nou studiu important, publicat săptămâna trecută, evidenţiază o evoluţie îngrijorătoare.
 
În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat aproape la fel de multă căldură ca în ultimii 45 de ani, iar cea mai mare parte a energiei suplimentare a ajuns în oceane.
 
Acest lucru are consecinţe în lumea reală - nu numai că temperatura globală a oceanelor a atins un nou record în luna aprilie a acestui an, dar în unele regiuni diferenţa faţă de cea pe termen lung a fost enormă.
 
În martie, temperaturile de la suprafaţa mării în largul coastei de est a Americii de Nord au fost cu 13,8C mai mari decât media din perioada 1981-2011.
 
Nu este încă bine stabilit, de ce are loc o schimbare atât de rapidă şi atât de mare", a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu şi oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.
 
„Am dublat căldura din sistemul climatic în ultimii 15 ani, nu vreau să spun că este vorba de schimbări climatice, de variabilitate naturală sau de un amestec de ambele, nu ştim încă. Dar observăm această schimbare".
 
Un factor care ar putea influenţa nivelul de căldură care ajunge în oceane este, în mod interesant, o reducere a poluării cauzate de transportul maritim.
 
În 2020, Organizaţia Maritimă Internaţională a pus în aplicare un regulament pentru a reduce conţinutul de sulf din combustibilul ars de nave.
 
Acest lucru a avut un impact rapid, reducând cantitatea de particule de aerosoli eliberate în atmosferă.
 
Dar aerosolii care murdăresc aerul contribuie, de asemenea, la reflectarea căldurii înapoi în spaţiu, eliminarea lor ar fi putut provoca o mai mare pătrundere a căldurii în ape.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici