Încălzirea record din ultimii doi ani pune în încurcătură şi specialiştii NASA

Temperaturile globale au crescut atât de brusc şi neaşteptat în ultimii doi ani încât chiar şi cei mai buni specialişti din lume nu pot explica pe deplin fenomenul.

Urmărește
883 afișări
Imaginea articolului Încălzirea record din ultimii doi ani pune în încurcătură şi specialiştii NASA

Încălzirea record din ultimii doi ani pune în încurcătură şi specialiştii NASA

Recordurile de căldură au fost spulberate în mod repetat, iar planeta a intrat într-un „teritoriu necunoscut", potrivit cercetătorilor citaţi de AFP.

Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA, a recunoscut deschis că nu poate explica de ce 2023 a fost mult mai cald decât orice alt an şi de ce 2024 urmează acelaşi trend.

„Suntem încă în proces de evaluare pentru a înţelege dacă asistăm la o schimbare în modul în care funcţionează sistemul climatic", a explicat el.

Deşi oamenii de ştiinţă sunt de acord că arderea combustibililor fosili este principala cauză a încălzirii globale pe termen lung, creşterea bruscă din ultimii doi ani depăşeşte toate modelele şi previziunile existente. Temperatura oceanelor şi a aerului a crescut dramatic între iunie 2023 şi septembrie 2024, atingând niveluri nemaiîntâlnite până acum.

Cercetătorii explorează mai multe posibile explicaţii. Printre ele se numără schimbările în tiparele norilor, reducerea poluării maritime după 2020 şi modificări în capacitatea Pământului de a stoca carbonul. Tundra arctică, care a reţinut dioxid de carbon timp de mii de ani, a devenit recent o sursă de emisii, iar oceanele se încălzesc într-un ritm inexplicabil.

Un factor parţial ar putea fi tranziţia de la fenomenul La Nina, care a răcit planeta timp de trei ani, la El Nino, care încălzeşte suprafaţa oceanelor. Însă căldura a persistat chiar şi după ce El Nino a atins apogeul în ianuarie, iar temperaturile nu au scăzut conform aşteptărilor.

Johan Rockstrom de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic avertizează că aceste schimbări ar putea indica o pierdere a rezilienţei planetei. Oamenii de ştiinţă estimează că vor avea nevoie de cel puţin unul sau doi ani pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă şi dacă asistăm la transformări mai profunde ale sistemului climatic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici