Incendii observate la bordul unui petrolier sub pavilion grec în Marea Roşie

Trei incendii au izbucnit pe un petrolier sub pavilion grecesc în Marea Roşie, a anunţat vineri United Kingdom Maritime Trade Operations, la o zi după ce salvatorii au evacuat echipajul acestuia în urma unui atac al militanţilor houthi yemeniţi, scrie Reuters.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Incendii observate la bordul unui petrolier sub pavilion grec în Marea Roşie

Incendii observate la bordul unui petrolier sub pavilion grec în Marea Roşie

Houthi, aliaţi cu Iranul, care controlează cele mai populate regiuni din Yemen, au declarat joi că au atacat petrolierul Sounion ca parte a campaniei lor de 10 luni împotriva transportului maritim comercial pentru a sprijini palestinienii în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza.

Houthis au avariat pentru prima dată petrolierul miercuri, prin atacuri repetate care au provocat un incendiu şi o pierdere de putere a motorului. O navă de război europeană i-a salvat ulterior echipajul de 25 de persoane. Nava fără echipaj era ancorată între Yemen şi Eritreea, a declarat joi o sursă de securitate maritimă pentru Reuters.

Vineri, UKMTO a declarat într-un aviz că a primit rapoarte privind trei incendii pe navă, care „pare să fie în derivă”. Mai târziu în cursul zilei, Houthis au postat un videoclip pe reţelele de socializare care se presupune că îi arată dând foc petrolierului.

Petrolierul avariat, care transportă 150.000 de tone de ţiţei, reprezintă un pericol pentru mediu, a declarat Aspides, misiunea navală a UE la Marea Roşie.

„O posibilă deversare ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru mediul marin din regiune”, a declarat vineri Autoritatea porturilor şi zonelor libere din Djibouti într-o postare pe X.

Cea mai mare deversare înregistrată de la o navă a avut loc în 1979, când aproximativ 287.000 de tone de petrol s-au scurs de pe Atlantic Empress după ce acesta s-a ciocnit cu un alt transportator de ţiţei în Marea Caraibelor, în largul coastei Tobago, în timpul unei furtuni, potrivit International Tanker Owners Pollution Federation.

Sounion a fost a treia navă operată de Delta Tankers, cu sediul la Atena, care a fost atacată de houthi în această lună.

Houthi au declarat că au atacat petrolierul în parte pentru că Delta Tankers a încălcat interdicţia lor privind „intrarea în porturile din Palestina ocupată”, a declarat purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Yahya Saree, într-un discurs televizat.

„Delta Tankers face tot posibilul pentru a muta nava (şi încărcătura). Din motive de securitate, nu suntem în măsură să comentăm mai mult”, a declarat vineri compania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici