Video INCENDIU de amploare la Sibiu: Un depozit de uleiuri folosite şi vopsea a luat foc/ Dosar penal pentru distrugere | FOTO, VIDEO

Peste 200 de pompieri au intervenit, în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un depozit de uleiuri şi vopsea din municipiul Sibiu. Nu au existat victime, însă din cauza fumului dens s-a luat decizia avertizării populaţiei pentru a evita zona.

Urmărește
1035 afișări

Poliţia Sibiu a deschis, sâmbătă, un dosar penal pentru distrugere în urma incendiului izbucnit la depozitul de substanţe substanţe periculoase, uleiuri folosite şi vopsea. În urma probelor recoltate de DSP, nu au fost depăşite cotele de poluare, oamenii care locuiesc în zonă nefiind în pericol.
Titlu zf.ro [title_zf]:
Supratitlu [supratitle]:
Subtitlu [subtitlu]:
Sapou [intro]:
Intro zf.ro [intro_zf]:
Detalii [page 1 of 1]
Text articol [details]:
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, Elena Welter, poliţiştii au deschis dosar penal pentru distrugere după incendiul de la depozitul de substanţe periculoase din municipiul Sibiu.

„În cauză s-a deschis un dosar penal de cercetare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă. La cercetări participă poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Arme, Explozivi Şi Substanţe Periculoase şi Serviciului Criminalistic. Investigaţia se află în curs de desfăşurare şi urmează a stabili toate circumsţantele producerii incidentului”, a spus Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu.

Şeful ISU Sibiu, Laurenţiu Cosmin Balcu, a declarat că din comunicarea pe care a avut-o cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, oamenii care locuiesc în zonă nu au fost în pericol.

„Mi-a comunicat Direcţia de Sănătate Publică faptul că nu au fost depăşite cotele admise privind poluări sau contaminări ale aerului. Cetăţenii Sibiului nu sunt în pericol din acest punct de vedere”, a declarat şeful ISU Sibiu.

Potrivit acestuia, clădirea în care funcţiona depozitul de substanţe periculoase era autorizat ISU din anul 2017.

„Suprafaţa totală a operatorului este de 2.620 mp, în principal are o hală mare, de 1.300 de mp, compartimentată în 3 hale mici. E autorizată de noi în privinţa riscului la incendiu de risc mare, în 2017. Raportat la incendiul care s-a produs, acum noi verificăm, pe lângă stabilirea cauzei probabile de incendiu, şi respectarea autorizaţiei şi verificăm şi respectarea măsurilor (din autorizaţie – n.r.). E clar că s-a încălcat legislaţia în momentul în care avem un incendiu. (...) Noi vom aplica legea”, a mai spus Balcu.

Balcu a precizat că, până sâmbătă la amiază, operatorul economic nu a transmis ce cantităţi de substanţe periculoase au ars şi nici ce fel de substanţe, intervenţia pompierilor fiind, astfel, una extrem de riscantă.

„Nu cunosc cantităţi, dar din ce am discutat, peste 80 de tone de subtanţe. Nu ştiu ce fel de substanţe. Urmează să ne dea operatorul exact ce substanţe. Nu doar nouă, ci şi IPJ-ului, Gărzii de Mediu şi celorlalte instituţii care au implicare în această misiune. Sunt deşeuri unele periculoase, reziduuri. (...) Intervenţia a fost foarte periculoasă, nu ştia nimeni să ne spună ce substanţe, ce cantităţi. Am dat ordin ca niciun pompier să nu intre în dispozitivul de stingere fără aparatele de aer, fără mijloc de protecţie individuală. Sunt vapori acolo foarte puternici”, a afirmat Balcu.

Mai mult, unui pompier, şofer pe o autospecială de stingere i s-a făcut rău şi a fost dus la spital, însă, după ce a primti îngrijiri medicale, a putut pleca acasă, neavând nevoie de internare.

Focul a fost stins, sâmbătă dimineaţa, după nouă ore de intervenţie

Incendiul de la depozitul de vopsea şi uleiuri din municipiul Sibiu a fost stins, sâmbătă dimineaţa, după nouă ore de intervenţie, la ora transmiterii acestei ştiri pompierii încercând să afle din ce cauză a luat foc depozitul.

Purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu, Cristina Criveanu, a declarat, sâmbătă dimineaţa, că incendiul de la depozitul de vopsea a fost stins, iar pompierii supraveghează zona.

„Incendiul este lichidat. Echipajele de pompieri încă mai efectuează supravegherea zonei. Ca urmare a lichidării incendiului, se efectuează o cercetare pentru stabilirea cauzei care a dus la izbucnirea acestuia”, a spus Criveanu.

Potrivit acesteia, pompierii au lucrat aproape nouă ore pentru stingerea incendiului, iar în sprijin au venit şi salvatori din judeţele Alba, Hunedoara, Vâlcea, Braşov şi Mureş. În total, peste 200 de pompieri cu 12 maşini de stingere cu apă şi spumă, au intervenit la depozitul de vopsea şi uleiuri folosite, de pe Calea Şurii Mari, din municipiul Sibiu.

La locul incendiului au acţionat şi jandarmi şi poliţişti, fiind impuse şi restricţii de circulaţie, au fost anunţate Aeroportul Sibiu şi Romatsa, pentru a nu apărea probleme de zbor din cauza fumului dens, iar populaţia a fost avertizată să evite zona, din cauza poluării. 

„Peste 200 de pompieri, cu 12 maşini de stingere cu apă şi spumă, au intervenit la un incendiu produs în municipiul Sibiu, pe Calea Şurii Mari la un depozit de uleiuri folosite, vopsea pe bază de apă, recipiente sub presiune goale, sub formă de spray”, a spus Criveanu.

Potrivit reprezentantului ISU, nu s-au înregistrat victime.

Anterior, în sprijinul pompierilor din Sibiu, au fost trimişi în sprijin pompieri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele Alba, Hunedoara, Vâlcea, Braşov şi Mureş.

Reprezentantul ISU Sibiu a avertizat, totuşi, populaţia să stea departe de locul incendiului.

„Rugăm cetăţenii să se îndepărteze de focarul incendiului, având în vedere poluarea produsă de fumul degajat, urmare a arderii substanţelor. De asemenea, recomandam celor din vecinătatea zonei afectate să ia măsuri, fie de adăpostire în locuinţe cu geamurile închise, fie de părăsire a zonei”, a mai spus Criveanu.

Potrivit acesteia, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a analiza situaţia, sediul operatorului economic la care se manifestă arderea fiind dispus pe o suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi, iar cea mai mare parte a acestei suprafeţe a fost afectată de incendiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici